Όχι στο νεοφιλελεύθερο (αντι-) εκπαιδευτικό μοντέλο τύπου "Φορτσάκη"

Κατηγορία: 

Ένα ακόμη πιο πειθαρχημένο, έως πειθήνιο, πανεπιστήμιο, προσανατολισμένο στα αγγλοσαξωνικά νεοφιλελεύθερα πρότυπα, αυτό είναι το ΑΕΙ το οποίο οραματίζεται η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και η (συγ)κυβέρνηση. Ρόλο «μπροστάρη» στην υλοποίηση του αντιεκπαιδευτικού αυτού οράματος κατακτούν νεοεκλεγέντες πρυτάνεις τύπου Φορτσάκη.
         

Επί των ημερών του, από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους, καμαρώνουμε την προσπάθεια για εγκατάσταση ιδιωτικών μονάδων security στη φύλαξη των πανεπιστημίων (στη θέση των διαθέσιμων διοικητικών). Η (κακή) αρχή έγινε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ο κος Φορτσάκης ήταν εξάλλου εκείνος που έχει ζητήσει την περίπου μόνιμη παρουσία ...της αστυνομίας στις συνεδριάσεις της Συγκλήτου, ως εγγυήτριας της έννομης τάξης. Σε φοιτητές που επιχείρησαν να κάνουν παρέμβαση στις εργασίες της Συγκλήτου και να εκφέρουν άποψη, η απάντηση του εν λόγω κορυφαίου παιδαγωγού ήταν, κατά λέξιν, «τσακιστείτε έξω από την αίθουσα!» συνοδευόμενη με απειλές μηνύσεων, και πειθαρχικών διαδικασιών.

Υπό τις προστατευτικές φτερούγες του, δύο καθηγητές της Φιλοσοφικής, συνοδευόμενοι από μερίδα φοιτητών, εισέβαλλαν στις 16/10 στο κτήριο της Φιλοσοφικής, απωθώντας και προπηλακίζοντας φοιτήτριες που υπερασπίζονταν την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Φοιτητών Φιλοσοφικής για κατάληψη της σχολής. Στο ίδιο ακριβώς πνεύμα, η εκπρόσωπος της Κοσμητείας τής Φιλοσοφικής αρνήθηκε προκλητικά να αναγνωρίσει την (απόλυτα νόμιμη, ακόμα και από τυπικής πλευράς) απόφαση της Γενικής Συνέλευσης για «κατάληψη στις 16/10» και «κλειστή σχολή στις 17/10». Αμφισβητήθηκαν δηλαδή έμπρακτα, και οι αποφάσεις, αλλά και τα ίδια τα συνδικαλιστικά όργανα των φοιτητών.
Φυσικά, από πρυτάνεις δημόσιων ΑΕΙ, οι οποίοι προτείνουν την δημιουργία «Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακού Δικαίου» για να μπορέσουν να ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια(!), δηλαδή από πρόσωπα που υποσκάπτουν την αποκλειστικά δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση (την οποία, υποτίθεται, υπηρετούν), καταθέτοντας προτάσεις για παράκαμψη του Συντάγματος, δεν μπορούμε να έχουμε πολλές αξιώσεις. Ο κος Φορτσάκης, με σχετική πρότασή του στο τέλος του προηγούμενου μήνα, απέδειξε ότι λαμβάνει επάξια τον μισθό του από το υπουργείο Παιδείας: διότι ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών και το υπουργείο συνεργάζονται αρμονικά στην υπόθεση της κατεδάφισης των ελληνικών πανεπιστημίων.

Η Πορεία καλεί τον φοιτητικό κόσμο να αντιδράσει στις προκλητικές αυτές ενέργειες που προέρχονται από τις αρχές και διοικήσεις των πανεπιστημίων, και στόχο έχουν τους ίδιους τους φοιτητές και τα κεκτημένα δικαιώματά τους, στόχο έχουν το ίδιο το δημόσιο πανεπιστήμιο.

Αγώνας για Δημόσια Δωρεάν Παιδεία!
Κάτω τα χέρια από τις συνδικαλιστικές ελευθερίες,
τις αποφάσεις, τα όργανα εκπροσώπησης των φοιτητών!

Διαβάστε επίσης