43 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Πάντα επίκαιρο το αντιαμερικάνικο - αντιιμπεριαλιστικό του μήνυμα μπροστά και στην προκλητική επίσκεψη Ομπάμα στη χώρα μας 

Όλοι στις διαδηλώσεις την Τρίτη 15 και Πέμπτη 17 Νοέμβρη στην Αμερικάνικη Πρεσβεία 

43 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, παρά  τις αδιάλειπτες προσπάθειες της αντίδρασης να διαστρέψει, να καπηλευτεί, να συκοφαντήσει και να αφανίσει το Πολυτεχνείο, ο ξεσηκωμός του Νοέμβρη παραμένει άσβηστος στη συνείδηση της ανυπότακτης νεολαίας και των δημοκρατικών μαζών του εργαζόμενου λαού, ανυψώνοντας το Πολυτεχνείο σε διαχρονικό σύμβολο του αγώνα για ψωμί-παιδεία-ελευθερία-εθνική ανεξαρτησία.

Ο αγώνας αυτός γίνεται εξαιρετικά επίκαιρος στις τωρινές συνθήκες της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής των μνημονιόδουλων κυβερνήσεων και των κάθε λογής υποτακτικών της ντόπιας ολιγαρχίας και των ιμπεριαλιστών προστατών και κηδεμόνων της, Ευρωπαίων και Αμερικανών. Στις συνθήκες που ο φασισμός έχει σηκώσει ξανά το κεφάλι ενώ εντείνεται η αντιδημοκρατική πολιτική και δυναμώνει η απειλή του πολέμου στην περιοχή μας και σ' όλο τον κόσμο.

Ο λαός μας θα τιμήσει τη φετινή επέτειο του Πολυτεχνείου με μια νέα πρόκληση: Αυτές ακριβώς τις μέρες της μνήμης στους μεγάλους εκείνους αγώνες της νεολαίας και του λαού μας, που όρθωσε το ανάστημα ενάντια στη λαομίσητη φασιστική δικτατορία της χούντας των συνταγματαρχών και των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών αφεντικών τους, ο ηγέτης των ΗΠΑ, Μπ.Ομπάμα, έρχεται στην Αθήνα.

43 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου
Ενάντια στα μνημόνια υποδούλωσης και εξαθλίωσης του λαού, το φασισμό, τον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο
ΨΩΜΙ - ΠΑΙΔΕΙΑ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ

Πριν 43 χρόνια, ο λαός μας με εμπροσθοφυλακή  τη φοιτητική και σπουδάζουσα νεολαία, όρθωνε το ανάστημα για την αποτίναξη της επτάχρονης αμερικανοστήριχτης φασιστικής δικτατορίας, με κορυφαία πράξη το Πολυτεχνείο. Μιας νεολαίας, που τα συνθήματα του αντιφασιστικού, αντιιμπεριαλιστικού αγώνα  για Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία, Δημοκρατία και Εθνική Ανεξαρτησία, τη συγκλόνιζαν και την πυρπολούσαν. 
Μέσα στο Πολυτεχνείο συγκρούστηκαν δύο γραμμές:

- η γραμμή της αγωνιστικής αντιπαράθεσης με το φασιστικό καθεστώς για την ανατροπή της εξάρτησης και το ξερίζωμα της αμερικανοστήριχτης δικτατορίας, και

- η γραμμή του συμβιβασμού, δηλ. η γραμμή της συντήρησης και του οππορτουνισμού που εκφράστηκε με τη συγκράτηση του μαζικού αντιφασιστικού κινήματος και των αντιιμπεριαλιστικών διαθέσεων του λαού μας.

Την πρώτη, που αγκαλιάστηκε και συνοψίστηκε στα κατοπινά χρόνια, απ’ όλο τον λαό, στο σύνθημα «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», πρόβαλλαν οι μαρξιστές-λενινιστές, οι συνεπείς αριστερές δυνάμεις της νεολαίας και του λαού.  
Τη δεύτερη ακολούθησαν οι πατέρες των σημερινών ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, . που επιζητούσαν την εγκατάλειψη της λαϊκής-αντιιμπεριαλιστικής πάλης για εθνική ανεξαρτησία, ακολουθώντας τη γραμμή του «ομαλού δημοκρατικού μετασχηματισμού» της δικτατορίας, των «ελεύθερων εκλογών» και της «κυβέρνησης εθνικής ενότητας». Η γραμμή του συμβιβασμού τους εκφράστηκε και στο φλερτάρισμα με τη λεγόμενη «φιλελευθεροποίηση Μαρκεζίνη» του χουντικού καθεστώτος. Κραυγαλέο απαύγασμα όλης αυτής της συνθηκολόγας και οππορτουνιστικής γραμμής, είναι  το γνωστό τεύχος της ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗΣ Νο 8 και η κατάπτυστη ανακοίνωσή της, καθώς επίσης και η ΚΟΜΕΠ Νο 11/1976 με τη διαβόητη Έκθεση, όπου έρχονται στο φως οι πραγματικές θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το Πολυτεχνείο του 1973.

Αυτή είναι η ιστορική αλήθεια σε ό,τι αφορά το αντιφασιστικό-αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα που προσπαθούν να κρύψουν σήμερα κόμματα και νεολαίες, επιχειρώντας να οικειοποιηθούν  το Πολυτεχνείο. Γιατί σήμερα, το αντιφασιστικό-αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα που εξέπεμψε το Πολυτεχνείο, είναι πιο επίκαιρο από ποτέ και για το λόγο αυτό τα αστικά κόμματα και οι ρεβιζιονιστικές και ρεφορμιστικές δυνάμεις στο όνομα της αριστεράς, επιχειρούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να παραχαράξουν τις αιτίες που γέννησαν το Πολυτεχνείο. Είτε γιατί δεν βολεύει την κυρίαρχη μεγαλοαστική τάξη και τις ξένες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ο έντονος αντιαμερικανισμός και αντιιμπεριαλισμός που αποπνέει το Πολυτεχνείο, είτε γιατί για το ρεβιζιονισμό και το ρεφορμισμό αποτελεί το μνημείο της μικροπολιτικής τους στενότητας. Γι’ αυτό, η διαστρέβλωση και η προβοκάτσια, αποτελούν πάγιες πρακτικές όλ’ αυτά τα 43 χρόνια, προκειμένου οι μεν να εξαλείψουν, οι δε να οικειοποιηθούν το επαναστατικό, αντιφασιστικό, αντιιμπεριαλιστικό, μήνυμα του Πολυτεχνείου.

Ακριβώς αυτές τις μέρες της μνήμης στους μεγάλους εκείνους αγώνες της νεολαίας και του λαού μας, ο ηγέτης του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού,  Μπ. Ομπάμα, φθάνει προκλητικά στη χώρα μας, προσκεκλημένος από την κυβέρνηση Τσίπρα!

Ο Αμερικανός πρόεδρος, έρχεται για να ασκήσει πιέσεις για μία σειρά από θέματα που έχουν να κάνουν με  την αμερικάνικη και ΝΑΤΟϊκή παρουσία στην Ελλάδα και στο Αιγαίο, με τον  αμερικανο-ρώσικο ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό, με την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με το Κυπριακό που βρίσκεται σε μια κρίσιμη φάση, με  την προσφυγική κρίση, με  τις διαφορές της Ελλάδας με Βαλκάνιους γείτονές της (ονομασία ΠΓΔΜ, θέμα Τσάμηδων με την Αλβανία), με τα ζητήματα ενεργειακής εκμετάλλευσης και ενεργειακών οδών στα οποία εμπλέκεται ο εδαφικός και θαλάσσιος χώρος της Ελλάδας, με τα ζητήματα του χρέους της Ελλάδας και των «μεταρρυθμίσεων» της ελληνικής οικονομίας, που αποτελούν σημείο και του  αμερικανο-γερμανικού ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, με θέματα προώθησης των αμερικάνικων μονοπωλιακών συμφερόντων στην Ελλάδα. Γνωρίζει ότι η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. είναι πρόθυμη να προσφέρει  «γη και ύδωρ» για την προώθηση των αμερικάνικων σχεδίων στη χώρα μας και στη γύρω περιοχή,  προκειμένου να έχει τη στήριξη του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού απέναντι στην ασφυκτική πίεση που δέχεται από τη Γερμανία, στην τουρκική προκλητικότητα και στα μεγαλόπνοα σχέδια της μεγαλοαστικής τάξης για ρόλο-κλειδί στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και στον άξονα Αθήνα – Κάιρο – Τελ Αβίβ. Οι πρόσφατες αμερικάνικες εκλογές, που ανέδειξαν νέο πλανητάρχη τον Ντ.Τραμπ, θα δημιουργήσουν ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις στην παραπαίουσα κυβέρνηση Τσίπρα.

Σήμερα, ο λαός μας δέχεται κατάστηθα τη βαρβαρότητα τριών Μνημονίων, που την υλοποίησή τους συνεχίζει η ψευτοαριστερή κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. Ζει πιο βαριά τις συνέπειες  της συνέχισης και του βαθέματος της εξάρτησης από τους Ευρωπαίους και Αμερικάνους ιμπεριαλιστές. Τα σκληρά μέτρα που επιβλήθηκαν κατ’ εντολήν της ΕΕ και του ΔΝΤ, και εφάρμοσαν οι  κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ,  και τελευταία των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ., οδήγησαν στη μεγαλύτερη μεταπολεμικά οικονομική συντριβή των εργατολαϊκών νοικοκυριών και της φτωχομεσαίας αγροτιάς, στην πρωτοφανή ανεργία, στη μετανάστευση των νέων, στην καταστροφή του παραγωγικού ιστού της χώρας, την κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων, τη σύνθλιψη των μισθών-μεροκάματων-συντάξεων, την κατάσχεση της λαϊκής περιουσίας, το ξεθεμελίωμα της Ασφάλισης, τη διάλυση Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας και το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου στα ξένα μονοπώλια.

Οι αντιλαϊκές εξελίξεις στη χώρα μας σημειώνονται μέσα σε ένα διεθνές πλαίσιο όπου  οι οξύτατοι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων έχουν ανάψει πολεμικά μέτωπα στην περιοχή μας, δυναμώνουν την απειλή της διχοτομικής «λύσης» για την Κύπρο και  τις ελληνοτουρκικές αντιθέσεις, που πυροδοτούνται και από τις συνεχείς τελευταίες δηλώσεις του Ερντογάν που αμφισβητούν τα υφιστάμενα σύνορα. Οι πολεμικές αναφλέξεις που προκαλούν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και ανταγωνισμοί είναι η  αιτία για το συνεχιζόμενο, τεράστιο κύμα προσφυγιάς. Χιλιάδες ξεριζωμένοι άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας, ζώντας στις άθλιες συνθήκες των απαράδεκτων καταυλισμών-γκέτο, με οριακή σίτιση, υγιεινή και φροντίδα, χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα για τις χώρες της Ευρώπης όπου επιθυμούν να εγκατασταθούν. Την ίδια στιγμή, η ΕΕ, στο όνομα της «ευέλικτης αλληλεγγύης», ορθώνει φράχτες και συρματοπλέγματα, καλλιεργώντας τα ξενοφοβικά, ρατσιστικά αντανακλαστικά στους λαούς και συμβάλλοντας στην άνοδο των ακροδεξιών και των νεοφασιστικών κομμάτων, απέναντι στη δυστυχία των προσφύγων και μεταναστών. Αυτή η πολιτική της ψεύτικης αλληλεγγύης, ρίχνει νερό στο μύλο και φασιστικών οργανώσεων, όπως είναι η ναζιστική «Χρυσή Αυγή». 

Ο ελληνικός λαός δεν μπορεί παρά να ανησυχεί γι' αυτήν τη δραστηριοποίηση του αμερικάνικου ιμπεριαλιστικού παράγοντα στην Ελλάδα. Δεν μπορεί παρά να εναντιώνεται στα σχέδιά του. Και δεν ξεχνά. Το σύνθημα «ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ  ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ», πυρπολεί πάντα τις συνειδήσεις, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα προς όλους αυτούς που προσπαθούν με κάθε τρόπο να σβήσουν απ’ τις μνήμες του λαού και της νεολαίας τις εγκληματικές ευθύνες των ΗΠΑ που έχτισαν και στήριξαν την τότε δικτατορία  και προωθούν σήμερα τα νέα εγκληματικά τους σχέδια. 

Οι λαϊκοί αγώνες για την ανατροπή της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης και της καπιταλιστικής βαρβαρότητας είναι ανάγκη να ενταθούν. Απέναντι σ’ αυτή την πολιτική των αντιλαϊκών μέτρων και της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης, το μήνυμα του Πολυτεχνείου γίνεται επίκαιρο σαν  κάλεσμα ξεσηκωμού των λαϊκών δυνάμεων  σε ένα μαζικό αγώνα αντίστασης και αντιιμπεριαλιστικής πάλης. 

Το Πολυτεχνείο  ζει, στον αγώνα της αδούλωτης νεολαίας και του λαού, ενάντια στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική ΕΕ-ΔΝΤ-ολιγαρχίας, ενάντια στο φασισμό, τον ιμπεριαλισμό και την αντίδραση.

Κάτω τα μνημόνια της υποδούλωσης.

Έξω από την ΕΕ και το ΝΑΤO.

Ψωμί, Παιδεία, Δημοκρατία, Εθνική Ανεξαρτησία!

Διαβάστε επίσης