Συμπληρώνονται φέτος 74 χρόνια από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, που υπήρξε ο μεγαλύτερος και καταστρεπτικότερος πόλεμος όλων των εποχών. Σε αυτόν συμμετείχαν πάνω από 30 χώρες, κόστισε στην ανθρωπότητα 50 εκατομμύρια νεκρούς -τα 20 από αυτά, Σοβιετικοί- και ανυπολόγιστες υλικές καταστροφές. Η Σοβιετική Ένωση θα σηκώσει το βάρος του πολέμου και ο Κόκκινος Στρατός θα υψώσει τελικά τη σημαία της νίκης στο Βερολίνο, στην καρδιά του φασιστικού κτήνους.
Την 22α Ιουνίου 1941, τη μεγαλύτερη μέρα του χρόνου, είχαν επιλέξει οι Γερμανοφασίστες κατακτητές, αφού έχουν καταπιεί ολόκληρη την Ευρώπη, να επιτεθούν στη Σοβιετική Ένωση και έτσι να ξεκινήσει η «Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα». Η επίθεση θα ξεκινήσει στις 4 το πρωί. Οι Γερμανοί είχαν συγκεντρώσει 5.000 αεροπλάνα, 6.000 κανόνια, 4.300 τανκς, 190 μεραρχίες, 5 εκατομμύρια άντρες. Τέτοια συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων πρώτη φορά έβλεπε ο κόσμος. Για τους λαούς της Σοβιετικής Ένωσης άρχιζε ο Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος, που δεν έχει προηγούμενό του η ανθρώπινη ιστορία. Ποτέ και πουθενά δεν ξανάγιναν μάχες σαν του Στάλινγκραντ όπου για 200 μέρες θα συγκρούονται 2 εκατομμύρια άντρες και από τα δυο μέρη. Από τα 46.000 κτίρια της πόλης θα ισοπεδωθούν τα 41.000. Ο Κόκκινος Στρατός θα εξολοθρεύσει στο Στάλινγκραντ 5 στρατιές, Γερμανικές αλλά και των δορυφόρων της Γερμανίας, Ρουμάνων, Ούγγρων, Ιταλών, το 1/4 όλων των δυνάμεων που διατηρούσαν οι Γερμανοί στο Ανατολικό Μέτωπο. Η μάχη θα κοστίσει στους λαούς της Σοβιετικής Ένωσης 1 εκατομμύριο νεκρούς πολίτες και στρατιώτες, πιθανόν και περισσότερους.
Ποτέ και πουθενά δεν ξαναέγινε μάχη σαν την τιτανομαχία του Κουρσκ, τη μεγαλύτερη μάχη αρμάτων, όπου για μια εβδομάδα θα συγκρούονται 6.000 άρματα και 2,5 εκατομμύρια άντρες και από τις δυο πλευρές. Για να έχουμε μια εικόνα του μεγέθους της μάχης, ας σημειώσουμε μόνο πως το συνολικό μήκος των χαρακωμάτων που έσκαψαν οι σοβιετικοί πολίτες στο θύλακα του Κουρσκ είναι ίσο με την απόσταση από το Σαν Φρανσίσκο μέχρι την Ουάσιγκτον ή το Μόντρεαλ.
Η πολιορκία του Λένινγκραντ κράτησε 900 μέρες. Άρχισε μερικούς μήνες πριν το Περλ Χάρμπορ και θα τελειώσει περίπου ταυτόχρονα με την απόβαση στη Νορμανδία. Το 1941 που άρχισε η πολιορκία, η πόλη είχε 2,5 εκατομμύρια κατοίκους. Στη διάρκεια της πολιορκίας θα πεθάνουν ο 1 στους 3 κατοίκους.
Τη συμβολή τους σε αυτόν τον μεγάλο πόλεμο θα δώσουν όλοι οι λαοί της κατεχόμενης Ευρώπης, αλλά και της Ασίας που με ραχοκοκαλιά, ψυχή και αιμοδότη τους κομμουνιστές και τα κομμουνιστικά κόμματα, θα καθοδηγήσουν τον παρτιζάνικο πόλεμο που θα αναπτυχθεί.
Ο Ελληνικός λαός έδωσε τη δική του συμβολή, πληρώνοντας βαρύ φόρο αίματος, στον αγώνα ενάντια στους Ιταλούς, Βουλγάρους και Γερμανοφασίστες κατακτητές. Από την πρώτη στιγμή της ιταλικής επίθεσης, το σύνθημα της παλλαϊκής αντίστασης έδωσε ο Γ.Γ. του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης, με το ιστορικό του γράμμα από τις φυλακές της Κέρκυρας. Ψυχή του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα στάθηκε το ΚΚΕ που μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ συνένωσε, ξεσήκωσε και καθοδήγησε το λαό μας στη θανάσιμη πάλη ενάντια στους κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους.
Σήμερα τα επιτελεία του ιμπεριαλισμού, προσπαθούν με κάθε τρόπο να σβήσουν από τη λαϊκή μνήμη, να αποσιωπήσουν, να συσκοτίσουν, να διαστρεβλώσουν την τεράστια σημασία της αντιφασιστικής νίκης. Να υποβαθμίσουν τον ρόλο της Σοβιετικής Ένωσης, του Κόκκινου Στρατού και των κομμουνιστών, και τη συμβολή τους στην αντιφασιστική νίκη. Προσπαθούν να μας πείσουν για τον δήθεν μεγάλο ρόλο που έπαιξαν τα θέατρα του πολέμου στον Ειρηνικό, στην Ινδοκίνα, στη Βόρειο Αφρική, στη Σικελία, στη Νορμανδία. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι η μεγαλύτερη επιχείρηση του Β΄ Π.Π ήταν η απόβαση στη Νορμανδία. Χωρίς φυσικά να θέλουμε να υποβαθμίσουμε τον αγώνα χιλιάδων Άγγλων, Αμερικανών, Καναδών και άλλων στρατιωτών, 156.000 άντρες αποβιβάστηκαν στη Νορμανδία στις 6 Ιουνίου 1944 και είχαν να αντιμετωπίσουν 60-70 εχθρικές μεραρχίες, μια δύναμη τέσσερις φορές μικρότερη από αυτή που αντιμετώπιζε την ίδια περίοδο ο Κόκκινος Στρατός, ενώ τον Οκτώβριο του 1942 στην άλλη «μεγάλη» μάχη του πολέμου, στο Ελ Αλαμέιν στη Βόρειο Αφρική, η 8η Βρετανική Στρατιά αντιμετώπισε 80.000 άντρες του Ρόμελ, την ίδια ώρα που στο Ανατολικό Μέτωπο συγκρούονταν εκατομμύρια άντρες σε ένα αχανές μέτωπο που κυμαινόταν από 3.000 έως 6.200 χλμ. και η μάχη του Στάλινγκραντ είχε αρχίσει για τα καλά. Κάθε λεπτό του πολέμου οι λαοί της Σοβιετικής Ένωσης έχαναν 9 ανθρώπους, πολίτες και στρατιώτες, κάθε ώρα 507, και κάθε μέρα 1.400 ανθρώπους. Με τέτοιες ανυπολόγιστες θυσίες και με την καθοδήγηση του ΚΚΣΕ με επικεφαλής τον Στάλιν, η Βέρμαχτ θα έχει στο Ανατολικό Μέτωπο το 80% των συνολικών της απωλειών. Συνολικά 607 γερμανικές μεραρχίες θα καταστραφούν ή θα αιχμαλωτιστούν από τον Κόκκινο Στρατό και τελικά μετά από 1.418 μέρες πολέμου το ναζιστικό τέρας θα πεθάνει στη φωλιά του και η κόκκινη σημαία θα κυματίσει στο Ράιχστανγκ. Ήταν μια τεράστια νίκη του σοσιαλιστικού συστήματος, μια τεράστια ηθικοπολιτική νίκη της Σοβιετικής Ένωσης και των σοσιαλιστικών ιδεών.
Σήμερα η αντικομμουνιστική υστερία, η πλαστογράφηση της ιστορίας, η χυδαία προσπάθεια εξομοίωσης του κομμουνισμού με το φασισμό, αποτελεί επίσημη πολιτική της ιμπεριαλιστικής Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε χώρες της Ε.Ε. στήθηκαν μνημεία για να τιμήσουν τα SS, τα κομμουνιστικά κόμματα είναι παράνομα, οι κομμουνιστές διώκονται.
Η Ημέρα της αντιφασιστικής νίκης έγινε ημέρα της Ευρώπης. Τα βάρβαρα μέτρα της Ε.Ε σε βάρος των μεταναστών και των λαών της Ευρώπης, ξέχωρα σε βάρος του δικού μας λαού, του ελληνικού, οι επεμβάσεις των Αμερικανών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών, ξαναζεσταίνουν το αυγό του φιδιού, ο φασισμός έχει σηκώσει κεφάλι ξανά. Η κρίση συνεχίζεται, οδηγώντας τους ιμπεριαλιστές όλο και πιο πολύ στα χνάρια του Χίτλερ. Όσο θα επιδιώκουν την παγκόσμια κυριαρχία, τόσο θα ξεσηκώνουν αναπόφευκτα την αντίσταση των λαών και αργά ή γρήγορα θα οδηγηθούν στην καταστροφή.