Φέτος η «Μαύρη Παρασκευή» «γιορτάστηκε» από καταστήματα και στην Ελλάδα. Η «Μαύρη Παρασκευή» («Black Friday») ονομάζεται η τέταρτη Παρασκευή του Νοέμβρη, η οποία για κάποιες χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Μεξικό, η Ρουμανία και η Γαλλία, χαρακτηρίζεται ως η «σημαντικότερη μέρα του χρόνου για το εμπόριο». Κατά τη διάρκειά της πολλά καταστήματα κάνουν μεγάλες εκπτώσεις σε συγκεκριμένα στοκ προϊόντων· στη μητρόπολη του καπιταλισμού, στις ΗΠΑ, για αρκετά χρόνια έχει παρατηρηθεί ως η μέρα που σημειώνεται ο μεγαλύτερος εμπορικός τζίρος.
Δεν είναι σίγουρο το πώς και το γιατί ονομάστηκε έτσι η συγκεκριμένη ημέρα, πάντως η ονομασία μπορεί να θεωρηθεί ιδιαίτερα εύστοχη, αν σκεφτεί τις εικόνες από τις κανονικές επιδρομές που πραγματοποιούνται με το άνοιγμα των καταστημάτων από φρενιασμένους καταναλωτές, που πολλές φορές στο εξωτερικό έχουν οδηγήσει από τραυματισμούς μέχρι και σε θανάτους, αλλά και τις συνθήκες εργασίας στις οποίες καλούνται να δουλέψουν οι εργαζόμενοι, που έχουν ήδη επιδεινωθεί πάρα πολύ στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων.
Μπορεί ο τύπος, έντυπος και ηλεκτρονικός, και τα τηλεοπτικά δίκτυα να καλωσόρισαν την υιοθέτηση της Κατάμαυρης Παρασκευής διθυραμβικά, αλλά δε μπορεί να κουκουλωθεί ο παρακμιακός χαρακτήρας της αμερικανόφερτης αυτής «έμπνευσης». Όχι μόνο η ανθρώπινη αξιοπρέπεια πάει περίπατο για χάρη ενός κινητού, μιας τηλεόρασης, μιας καφετιέρας, αλλά και δίνεται ακόμα μια αφορμή για ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων. Μαζί με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, τις «λευκές νύχτες» και τα εορταστικά ωράρια η «Μαύρη Παρασκευή» είναι άλλη μία καταπάτηση του οχταώρου. Οι εργαζόμενοι καλούνται να δουλέψουν σε εξουθενωτικές και επικίνδυνες συνθήκες (ακραίου) συνωστισμού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο πιθανός κίνδυνος τόσο για τη δική τους σωματική ακεραιότητα όσο και αυτή των πελατών.
Για να δώσουμε και μερικούς αριθμούς, η Επιθεώρηση Εργασίας καλεί 21 επιχειρήσεις να πληρώσουν πρόστιμο για παραβιάσεις σε θέματα ωραρίου και συνθηκών εργασίας που καταγράφηκαν χθες (Παρασκευή 25 Νοεμβρίου).