Τον Φλεβάρη του 2021 η εταιρεία e-food, κάτω από την συνεχή πίεση των εργαζομένων, αποφάσισε ότι θα πληρώσει κάποιες βενζίνες σε κάποιους εργαζόμενους. Μέχρι τότε δεν έδινε ούτε ένα cent για την βενζίνη, φόρτωνε στην πλάτη τον εργαζομένων το συγκεκριμένο έξοδο. Τα χρήματα αυτά είναι της τάξης των 8 ευρώ/μεροκάματο κατά μέσο όρο, ποσό που έκρινε η εταιρεία ότι περισσεύει από τους εργαζόμενους να το πληρώνουν ενώ βέβαια η εταιρεία ήταν πολύ φτωχή προκειμένου να ανταποκριθεί σε ένα τέτοιο έξοδο. Όταν τελικά υποχρεώθηκε να δώσει κάνα ευρώ για βενζίνες επέλεξε τον εξής εξωφρενικό και κυρίως εξοργιστικό τρόπο. Αφού κατέταξε τους εργαζομένους σε 3 κατηγορίες πλήρωνε τις βενζίνες για τις πρώτες δύο ενώ για τις κατηγορία 3 επιφύλασσε ψίχουλα της τάξης των 20 ευρώ μηνιαίως. Καθοριστικό-εγκληματικό κριτήριο για την κατάταξη των διανομέων στις συγκεκριμένες κατηγορίες είναι ο μέσος όρος των διανομών ανά ώρα. Να τρέχουν δηλαδή οι διανομείς σαν τους παλαβούς με «έπαθλο» τις βενζίνες τους. Προφανώς, τέτοιες πρακτικές δημιουργούν νεκρούς διανομείς στην άσφαλτο, αλλά τέτοιου είδους προβληματισμοί είναι λίγο δύσκολο να σου προκύψουν όταν είσαι απασχολημένος να μετράς τα κέρδη σου.
Η εταιρεία ωστόσο στις 16 Σεπτεμβρίου αποφάσισε να το πάει και πιο πέρα και να απολύσει τους εργαζόμενους της κατηγορίας (batch) τρία. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα φαίνεται ξεκάθαρα πως ένα εργαλείο «αξιολόγησης» αξιοποιείται με μαθηματική ακρίβεια από την εργοδοσία προκειμένου να επιχειρήσει στην συνέχεια να προχωρήσει σε απολύσεις. Κάθε «αξιολόγηση» σημαίνει τρομοκρατία και ανασφάλεια για τους εργαζόμενους είτε αυτή αφορά εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα είτε αφορά εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα. Κάθε αυταπάτη για το αντίθετο συντρίβεται καταρχήν από την ίδια την πραγματικότητα και κυρίως είναι επικίνδυνη για το δικαίωμα στην εργασία των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων. Πράγματι στη συγκεκριμένη περίπτωση μια «αθώα» αξιολόγηση που έγινε υποτίθεται για την «δικαιότερη» πληρωμή της βενζίνης μετατράπηκε σε μία νύχτα σε εργαλείο τρομοκράτησης και απολύσεων.
Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι έλαβαν από την εταιρεία το εξής μήνυμα: (Φωτο 1 παρακάτω)
Το αγαπητέ σας μάρανε. Αλήθεια ποιες είναι οι διάφορες αιτίες από τις οποίες προκύπτει το batch( κατηγορία); Γιατί δεν γράφετε ότι κυρίαρχο κριτήριο είναι οι διανομές ανά ώρα; Στη συνέχεια το συγκεκριμένο κειμενάκι εκβιάζει ξεκάθαρα τους εργαζόμενους η freelancer η τίποτα μιας και «δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης της υπάρχουσας σύμβασης». Διευκρινίζουμε ότι Freelancer είναι ένα εργασιακό καθεστώς στο οποίο δεν πληρώνει η εταιρεία τον εργαζόμενο με την ώρα αλλά με την παραγγελία. Το ρίσκο δηλαδή για το αν θα έχει δουλεία πέφτει στις πλάτες του εργαζόμενου ενώ τα κέρδη πέφτουν στην τσέπη της e-food. Αν δεν υπάρχει δουλεία ο εργαζόμενος βολοδέρνει στους δρόμους χωρίς να πηγαίνει παραγγελίες και τελικά δεν καταφέρνει να επιστρέψει στο σπίτι του έχοντας βγάλει το μεροκάματο. Επιπλέον διευκρινίζεται ότι η e-food προσλαμβάνει τους εργαζόμενους με καθεστώς τρίμηνων συμβάσεων τις οποίες αν θέλει τις ανανεώνει πάλι για τρεις μήνες. Κυρίαρχο κριτήριο για την ανανέωση των συμβάσεων αποτελεί το αγαπημένο τους διανομές ανά ώρα ανεξάρτητα από το γεγονός ότι δεν το λένε ξεκάθαρα. Εγκλωβίζουν δηλαδή τους εργαζόμενους σε ένα καθεστώς μόνιμης ανασφάλειας και αγωνίας να μην γνωρίζουν αν αύριο θα έχουν δουλειά η θα στηθούν ξανά στις ουρές τις ανεργίας. Επομένως μη ανανέωση της σύμβασης αποτελεί καραμπινάτη απόλυση εργαζομένων ανεξάρτητα από τις διάφορες θεωρίες που επιστρατεύει η εταιρεία προκειμένου να καλύψει τις αντεργατικές και βάρβαρες πρακτικές της.
Το παράδειγμα των πρακτικών της e-food είναι η εφαρμογή του αντεργατικού νομοσχέδιου Χατζηδάκη - Βρούτση, αλλά και των νομοσχεδίων των προκατόχων τους, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στην πράξη. Φαίνεται ξεκάθαρα ποιανών τα συμφέροντα εξυπηρετεί και ποιανών τσακίζει το δικαίωμα στη ζωή και την εργασία. Αυτή είναι η περίφημη διαπραγμάτευση μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών. Αυτός είναι ο «εκσυγχρονισμός» για τον οποίο μιλάνε. Οι νέες εργασιακές σχέσεις στις οποίες αναφέρονται είναι μπαγιάτικες και σάπιες. Βυθίζουν τους εργαζόμενους σε ένα καθεστώς ανασφάλειας και τρομοκρατίας με την απόλυση να είναι πλέον νομικά μια εύκολη διαδικασία για τους εργοδότες. Ταυτόχρονα, οι νέες εργασιακές σχέσεις όπου ο εργαζόμενος μετατρέπεται υποτίθεται σε συνεργάτη (partner, freelancer κ.τ.λ.) αποτελούν βούτυρο στο ψωμί της εργοδοσίας. Τους απαλλάσσουν από οποιαδήποτε υποχρέωση απέναντι στον εργαζόμενο (ασφάλιση, δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα, πληρωμή υπερωρίας και υπερεργασίας, σταθερό ωράριο). Εργοδοσία και κυβερνήσεις Ν.Δ. και Σύριζα ξεθεμελιώνουν τα δικαιώματα των εργαζομένων που κατακτήθηκαν με αίμα.
Μόνο που υπάρχει και ο αντίλογος. Οι εργαζόμενοι διανομείς απάντησαν όπως αντιστοιχεί σε ανθρώπους που βγάζουν το ψωμί τους δύσκολα, απάντησαν αγωνιστικά. Από το πρωί της επόμενης μέρας εκδόθηκαν οι πρώτες ανακοινώσεις που καλούσαν τους συναδέλφους τους να μην δεχτούν την μετατροπή τους σε freelancer και καλούσαν σε δράσεις που θα ακυρώσουν τα σχέδια της εταιρείας. Καλούσαν τους εργαζόμενους να αγωνιστούν προκειμένου να ανανεωθούν οι συμβάσεις εργασίας, ανεξάρτητα αν βρίσκονται στην λίστα απόλυσης αφού με μαθηματική ακρίβεια, αν πέρναγε αυτός ο εκβιασμός, δεν θα αργούσε η μέρα που θα κινδύνευε η θέση εργασίας όλων. Ταυτόχρονα, σηκώθηκε ένα κύμα συμπαράστασης από τους εργαζόμενους όλης της χώρας που έστειλε μηνύματα αλληλεγγύης. Προκειμένου να σταματήσει η εταιρεία e-food τον σάλο που δημιουργήθηκε αλλά κυρίως να φρενάρει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων που προετοιμάζονταν η εταιρεία υποχρεώθηκε σε νέα ανακοίνωση προσπαθώντας να θολώσει τα νερά. Μέσα στην ανακοίνωση εμπεριέχονταν και τα εξής:
«Αποδοκιμάζουμε τη χθεσινή λανθασμένη επικοινωνία καθώς δεν εκφράζει τη φιλοσοφία και την κουλτούρα της εταιρείας.
Δεδομένης της ταχείας ανάπτυξης του κλάδου και των συνεχών επενδύσεων από την εταιρία υπολογίζεται να δημιουργηθούν άλλες 7.500 θέσεις εργασίας εντός του 2022 εκ των οποίων οι 7.000 αφορούν διανομείς.
Στην σχέση εξαρτημένης εργασίας, οι διανομείς απολαμβάνουν ανταγωνιστικές αποδοχές, προσαυξήσεις σε ημέρες και ώρες που προβλέπονται, ασφαλιστικές εισφορές, μηνιαίο bonus απόδοσης, μηνιαία παροχή σε κάρτα καυσίμων, ιδιωτική ασφάλεια, αποζημίωση δικύκλου, πλήρη επαγγελματικό εξοπλισμό, εκπαίδευση και ευκαιρίες εξέλιξης.
Θα θέλαμε να διευκρινίσουμε προς τους διανομείς, συνεργάτες και χρήστες του efood πως η λανθασμένη διατύπωση της πρόσφατης επικοινωνίας που έγινε προς 115 διανομείς των οποίων η σύμβαση λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, δεν εκφράζει τη φιλοσοφία και τη κουλτούρα της εταιρείας και σε καμία περίπτωση δεν ήταν εκβιαστική».
Ουδεμία πρόθεση είχε να δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας στους διανομείς, αλλά αντιθέτως να προσφέρει, σε όσους το επιθυμούν και λήγει η σύμβασή τους, έναν νέο τρόπο συνεργασίας με την εταιρεία που θα λειτουργήσει θετικά προς τις δύο πλευρές.
Από που να ξεκινήσει και που να τελειώσει κανείς τον σχολιασμό της συγκεκριμένης κατάπτυστης ανακοίνωσης. Τι να πει κανείς άραγε για την φράση λανθασμένη επικοινωνία; Στη συνέχεια μας ενημερώνουν ότι έχουν προγραμματίσει να προσλάβουν άλλους 7000 διανομείς εντός του 2022. Αλήθεια αυτό γιατί το λένε; Η δήλωση ότι απαιτούνται 7.000 νέες προσλήψεις τη στιγμή που απολύουν 115 εργαζόμενους θεωρούν ότι είναι επιχείρημα που λειτουργεί υπέρ τους; Επιπλέον από πότε οι προσαυξήσεις σε ώρες και μέρες που προβλέπονται, οι ασφαλιστικές εισφορές, η κάρτα καυσίμων, η αποζημίωση δικύκλου και ο επαγγελματικός εξοπλισμός αποτελούν πολυτέλειες που οι εργαζόμενοι τις απολαμβάνουν και όχι αναφαίρετα δικαιώματα που προκύπτουν ακόμα και από τους σημερινούς αντεργατικούς νόμους; Σημειώνουμε ότι στην ανακοίνωση δεν θυμήθηκαν οι ξεχασιάρηδες να γράψουν «προβλέπονται από τον νόμο» και έγραψαν σκέτο «προβλέπονται»! Κυρίως όμως «ξέχασαν» να απαντήσουν ξεκάθαρα στο κυριότερο, αν θα ανανεώσουν τις συμβάσεις!
Επιπλέον ανακοίνωση έβγαλε και η κυβέρνηση η οποία μέσω του κυβερνητικού εκπρόσωπου Γιάννη Οικονόμου δηλώνει ότι το όλο ζήτημα ξεκίνησε από μία λάθος επικοινωνία της εταιρείας e-food!! Τέλος αποστροφή προκαλεί η ανακοίνωση τις εργοδοτικής και ξεπουλημένης ηγεσίας της Γ.Σ.Ε.Ε η οποία χωρίς περιστροφές δήλωσε ότι η εταιρεία προσφέρει ελκυστικό πακέτο αποδοχών και παροχών. Με λίγα λόγια κυβέρνηση και εργοδοτικός-κυβερνητικός συνδικαλισμός αναπαρήγαγαν αυτολεξεί σημεία της ανακοίνωσης της εταιρείας. Βάλθηκαν να πείσουν και τον πιο «καλοπροαίρετο» εργαζόμενο ποιανών τα συμφέροντα υπηρετούν.
Κόντρα όμως σε εργοδοσία, κυβέρνηση και την ξεπουλημένη ηγεσία της Γ.Σ.Ε.Ε. οι εργαζόμενοι συνέχισαν τον αγώνα τους. Εκδόθηκαν ανακοινώσεις που καταρχήν κατήγγειλαν το γεγονός ότι η εταιρεία δεν δεσμευόταν να πάρει πίσω τις απολύσεις. Ταυτόχρονα, καλούσαν τους εργαζόμενους διανομείς σε συσπείρωση και ξεκίνησαν να οργανώνουν τον αγώνα τους προκειμένου να ματαιώσουν τα σχέδια της εταιρείας. Μόνο που τώρα οι εργαζόμενοι είχαν είδη κάνει το πρώτο βήμα. Μέσα από την οργάνωση του αγώνα άνοιξε και των εργαζομένων η όρεξη για της υπεράσπιση του δικαιώματος σε αξιοπρεπή δουλεία με δικαιώματα. Πλέον κύρια αιτήματα των εργαζομένων ήταν τα εξής:
-Να παρθούν πίσω οι απολύσεις των 115 συναδέλφων μας.
-Μετατροπή των τρίμηνων συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.
-Κατάργηση της αξιολόγησης της εταιρείας
-Παροχή όλων των ΜΑΠ(Μέσα Ατομικής Προστασίας.)
Η εταιρεία υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση στέλνοντας στους διανομείς το εξής μήνυμα: (Φωτο 2 παρακάτω)
Το παράδειγμα των εργαζομένων του e-food αποδεικνύει για μία ακόμα φορά ότι οι αγώνες μπορούν να κερδίσουν. Ο αγώνας των διανομέων για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην εργασία συνεχίζεται.
Μ.Μ.