Ο πρόλογος από το νέο τέυχος του περιοδικού Πορεία που κυκλοφορεί

Κατηγορία: 

Γιατί απόρουν;

Τον Σεπτέμβριο 2018 είδε το φως της δημοσιότητας επιστημονική έρευνα (πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 10.000 συμπολιτών μας) η οποία διαπίστωνε ότι 2 στους 3 Έλληνες πιστεύουν στο «κακό μάτι», ενώ θεωρούν ότι λύση αντιμετώπιση του πονοκεφάλου είναι, συνεπώς, το ξεμάτιασμα.

Η είδηση αυτή ήρθε καπάκι σε προηγούμενη διαπίστωση έρευνας, σύμφωνα με την οποία περίπου 1 στους 3 Έλληνες πιστεύει ότι «μας ψεκάζουν», προκειμένου να μας κρατούν σε κατάσταση απάθειας και αδράνειας.

Προφανώς, οι επιστήμονες και οι ερευνητές πολύ καλά έκαναν τη δουλειά τους, και ανέδειξαν τα αποτελέσματα των ερωτημάτων που έθεσαν. Η υποδοχή των πορισμάτων είχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον: Έκπληκτα και αιφνιδιασμένα τα ΜΜΕ, απορώντας για την κατάντια μας και για τον χωρίς τέρμα κατήφορό μας, έσπευσαν μεν να αναπαράξουν τα επιστημονικά δεδομένα με σαφή υπόνοια αποδοκιμασίας ή κριτικής προς την κοινωνία δε: «Μα καλά, πού ζείτε;!...», έμοιαζαν να κουνούν το δάκτυλο τα ΜΜΕ στο απολίτιστο πλήθος, «...Στον Μεσαίωνα;!».

Προφανώς, για τους υποστηρικτές του ορθολογισμού και της επιστημονικής αλήθειας, αυτή η απελπισμένη απορία θα ήταν, ίσως, αναμενόμενη και, κυριολεκτικώς, εύλογη.

Όμως από την πλευρά της εφημερίδας που δεν παραλείπει σε κάθε φύλλο της να αφιερώνει μια στήλη της για τα ζώδια, είναι δικαιολογημένη άραγε η απορία αυτή;

Από την πλευρά του τηλεοπτικού καναλιού που κυριολεκτικώς διδάσκει τη μεταφυσική στο πρόγραμμά του, από τα πρωινάδικα μέχρι τις μεταμεσονύχτιες διαφημίσεις του, είναι ειλικρινής άραγε η απορία αυτή;

Από την άποψη του ιστότοπου που κάνει πρώτο θέμα του την προφητεία του τάδε αγίου ή τη θεωρία συνομωσίας του τάδε πολιτικού προσώπου, είναι ανυπόκριτη άραγε η απορία αυτή;

Ο Μαρξ έγραφε πριν από 175 χρόνια ότι η κριτική προς τη θρησκεία (και προς τη μεταφυσική αντίληψη) είναι προκείμενη, είναι προϋπόθεση, κάθε κριτικής, και φαίνεται ότι η προτροπή αυτή περιμένει ακόμη την δικαίωσή της.

Από ᾽κει κει πέρα, και για να επανέλθουμε στο σωτήριον έτος μας, ο ανορθολογισμός, η μεταφυσική -όχι επιστημονική, τεκμηριωμένη σκέψη, το τυχαίο ή περιστασιακό που παρουσιάζεται στη θέση του αναγκαίου, και η συνοδός υποκουλτούρα που σαρώνουν (και) την ελληνική κοινωνία, στρώνουν παράλληλα το έδαφος για ένα εύκολο, κανονικό αναποδογύρισμα, τόσο της ιστορίας που έχει γραφτεί, όσο και της ιστορίας που γράφεται σήμερα, σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο.

Τα ΜΜΕ και οι δυνάμεις που βρίσκονται πίσω από αυτά, κατακτούν το δικαίωμά τους στη συσκότιση της πραγματικότητας και στη διαστρέβλωση της αλήθειας, υποβάλλοντας τις δικές τους ερμηνείες, τις δικές τους ιεραρχήσεις, εντέλει, τα δικά τους συμφέροντα, και μάλιστα ολοένα και πιο απενοχοποιημένα. Ο πόλεμος σε μια γειτονική μας χώρα, μετά την είδηση για τον ποδοσφαιριστή που ήρθε για τα καλοκαιρινά του μπάνια στη Μύκονο. Οι μειώσεις στις συντάξεις στην Ελλάδα, μετά τα γενέθλια του εγγονού της βασίλισσας της Βρετανίας. Η έκρηξη της ανεργίας και της φτώχιας στη χώρα μας, μετά το παρολίγον ολέθριο, τσουνάμι ύψους 12 εκατοστών στην Κέρκυρα.

Στους δυσκολότερους καιρούς που έρχονται, ας οπλιστούμε με την Κοινή Λογική! Στον νέο ιστορικό μεσαίωνα στον οποίο έχουμε εισέλθει και βυθιζόμαστε ολοταχώς, θα απαιτηθεί να αντιτάξουμε τις δικές μας αντιτάξεις, και να προβάλουμε τις δικές μας ιεραρχήσεις κόντρα στις δικές τους υποκριτικές «απορίες».

Διαβάστε επίσης