Συνεχίζονται οι μαζικές διαδηλώσεις στη Γαλλία

Κατηγορία: 
gallia diadiloseis

Συνεχίζονται εδώ και αρκετές εβδομάδες οι κινητοποιήσεις των γαλλικών συνδικάτων ενάντια στη νέα αντισυνταξιοδοτική «μεταρρύθμιση» που προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν, αυξάνοντας τα όρια ηλικίας, μειώνοντας τις συντάξεις και χτυπώντας το δημόσιο χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Την Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, διοργανώθηκε νέα πανεθνική ημέρα δράσης, για την οποία εκατοντάδες συνδικάτα και Εργατικά Κέντρα σε όλη τη Γαλλία αποφάσισαν 24ωρη απεργία. Αντίστοιχη δράση έχει προγραμματιστεί και για το Σάββατο. Οι εργαζόμενοι σε αρκετές περιπτώσεις συνεχίζουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους (απεργίες και άλλες μορφές δράσης) σχεδόν αδιάκοπα από τη μεγάλη απεργία της 5ης Δεκέμβρη. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι Μεταφορές (όπου πραγματοποιούνται οι μεγαλύτερες κινητοποιήσεις από το 1968, με πρωταγωνιστή το μετρό του Παρισιού), η Χημική Βιομηχανία, ο κλάδος της Ενέργειας και οι Σιδηρόδρομοι. Κοντά σε αυτούς, πλήθος άλλων κλάδων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και ελεύθερων επαγγελματιών. 

Κάλεσμα κλιμάκωσης του απεργιακού αγώνα απηύθυνε η Ομοσπονδία Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία (FNIC), η οποία με ανακοίνωσή της κάλεσε σε απεργία από τις 7 έως τις 10 Γενάρη. «Να μη βγει ούτε μια σταγόνα υδρογονανθράκων από τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Γαλλία - διυλιστήρια, αποθήκες, αγωγούς, λιμενικές εγκαταστάσεις», τονίζει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της. 

Σε απεργία προχώρησαν παράλληλα οι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια «Port Jerome» και «Fos» της «Exxon», κόντρα στις πιέσεις, τους εκβιασμούς και τις συκοφαντίες της κυβέρνησης (κατηγόρησε τους εργαζόμενους για ελλείψεις σε καύσιμα που δημιουργούν προβλήματα στη χώρα).

Ακόμα, το Εργατικό Κέντρο Μασσαλίας κάλεσε σε 24ωρη απεργία την Πέμπτη και την Παρασκευή, δηλώνοντας αποφασισμένο για συνέχιση του αγώνα μέχρι την απόσυρση της μεταρρύθμισης.

Αλλά και το Εργατικό Κέντρο του Βαλ ντε Μαρν, προαστίου του Παρισιού, κάλεσε σε 24ωρη απεργία για τις 9 Γενάρη, ενώ το περασμένο Σάββατο διοργάνωσε πορεία προς τη Βαστίλλη και σε κεντρικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς μέσα στη γαλλική πρωτεύ­ουσα.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση του Εντουάρ Φιλίπ ξεκίνησε νέο γύρο διαλόγου με τις ηγεσίες των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, επιχειρώντας να ανακόψει το απεργιακό κίνημα. Ο πρωθυπουργός κάλεσε «όλες τις πλευρές» «να μετακινηθούν λίγο», προκειμένου να καταλήξουν σε ένα «συμβιβασμό», προσθέτοντας ότι είναι «ανοιχτός σε συζητήσεις για πολλά θέματα», όπως και ότι ακούει «ορισμένες φορές εξαιρετικές ιδέες».

Το κύριο σημείο διαφωνίας των εργαζομένων για τη μεταρρύθμιση είναι ότι αυξάνει την ηλικία πλήρους συνταξιοδότησης στα 64 έτη βάσει ενός συστήματος μπό­νους- εκπτώσεων. Μολονότι διατηρεί τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης στα 62, στόχος της κυβέρνησης είναι να παραταθεί η διάρκεια κατά την οποία οι εργαζόμενοι πληρώνουν εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις εκατοντάδων κλάδων συνεχίζονται εδώ και πάνω από ένα μήνα σε ολόκληρη τη Γαλλία.

Υπενθυμίζεται ότι στις 5 Δεκέμβρη, περισσότεροι από 1,5 εκ. απεργοί κατέβηκαν στους δρόμους των γαλλικών πόλεων, σε μία από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις των τελευταίων δεκαετιών.

Έκτοτε έχουν λάβει χώρα σειρά πανεθνικών δράσεων, αλλά και περιφερειακών και κλαδικών κινητοποιήσεων, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι δυνάμεις καταστολής επιτίθενται με ξύλο και χημικά σε βάρος των διαδηλωτών.

 

 

Διαβάστε επίσης