Οι ηλεκτρονικές σελίδες που καταμετρούν τα κρούσματα, τους νεκρούς, και πολλές άλλες πληροφορίες και παραμέτρους οι οποίες αφορούν την πορεία του κορονοϊού, το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου δίνουν τα ακόλουθα νούμερα σε επίπεδο υφηλίου, μέσα στην οποία κάπου βρίσκει τη θέση της και η χώρα μας:
Παγκοσμίως, ανάμεσα σε 210 (σύμφωνα με τους χάρτες του ΟΗΕ) χώρες στις οποίες έχει κάνει την εμφάνισή του ο κορονοϊός, η Ελλάδα είναι:
57η σε απόλυτο αριθμό κρουσμάτων. Αυτό σημαίνει ότι στην συγκεκριμένη κατηγορία βρισκόμαστε σε χειρότερη θέση από τις 153 υπόλοιπες χώρες.
46η σε απόλυτο αριθμό θυμάτων. Δηλαδή, έχουμε περισσότερους νεκρούς από τις 164 υπόλοιπες χώρες, με 47 εξ αυτών να μην έχουν κανέναν νεκρό.
Αν θεωρήσουμε ότι οι απόλυτοι αριθμοί μπορεί να είναι παραπλανητικοί, και θελήσουμε να δούμε τα κρούσματα και τα θύματα των χωρών σε αναλογία με τον πληθυσμό τους, τότε η Ελλάδα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι:
54η σε αναλογία νεκρών/εκατομμύριο πληθυσμού, ενώ είναι 84η σε αναλογία κρουσμάτων/εκατομμύριο πληθυσμού. Φυσικά, τα κρούσματα σε μεγάλο βαθμό μετριούνται με τα διαγνωστικά τεστ που έχει κάνει κάθε χώρα, με την Ελλάδα να είναι παγκοσμίως στην 54η θέση σε απόλυτους αριθμούς διαγνωστικών τεστ, και στην 66η θέση στα διαγνωστικά τεστ/εκατομμύριο πληθυσμού.
Αν θεωρήσουμε ότι η παγκόσμια σύγκριση αδικεί τη χώρα μας, βάζοντάς την άνετα στο χειρότερο τέταρτο της υφηλίου, μπορούμε να δοκιμάσουμε να δούμε τα πράγματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ευρωπαϊκώς λοιπόν, ανάμεσα σε 48 χώρες στις οποίες έχει κάνει την εμφάνισή του ο κορονοϊός, η Ελλάδα είναι:
25η σε απόλυτο αριθμό κρουσμάτων. Αυτό σημαίνει ότι στην συγκεκριμένη κατηγορία βρισκόμαστε κοντά στον μέσο όρο.
22η σε απόλυτο αριθμό θυμάτων, δηλαδή στο άσχημο μισό της Ευρώπης.
Αν θελήσουμε να δούμε τα κρούσματα και τα θύματα των χωρών σε αναλογία με τον πληθυσμό τους, τότε, η Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι:
34η σε αναλογία νεκρών/εκατομμύριο πληθυσμού, δηλαδή τρεις θέσεις μακριά από το καλύτερο τέταρτο των ευρωπαϊκών χωρών, ενώ είναι 43η σε αναλογία κρουσμάτων/εκατομμύριο πληθυσμού. Η Ελλάδα είναι πανευρωπαϊκώς στην 25η θέση σε απόλυτους αριθμούς διαγνωστικών τεστ, και στην 37η θέση στα διαγνωστικά τεστ/εκατομμύριο πληθυσμού.
Αν θεωρήσουμε ότι η ευρωπαϊκή σύγκριση αδικεί τη χώρα μας (και σίγουρα σε σχέση με τις κυβερνητικές θριαμβολογίες και τις παρακυβερνητικές μεγαλοστομίες για «μία από τις καλύτερες» ή και «την καλύτερη επίδοση» στην Ευρώπη) αφήνοντάς την στην πραγματικότητα να κινείται σε νούμερα ανάμεσα στον μέσο όρο και κάτω από το καλύτερο τέταρτο του συνόλου των ευρωπαϊκών χωρών, μπορούμε να δοκιμάσουμε να δούμε τα πράγματα σε επίπεδο Βαλκανίων.
Βαλκανικώς λοιπόν, μετρώντας 11 χώρες (Αλβανία, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Ελλάδα, Κροατία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία, Τουρκία) η Ελλάδα είναι:
3η σε απόλυτο αριθμό κρουσμάτων (μετά από Ρουμανία, Σερβία),
3η σε απόλυτο αριθμό θυμάτων (μετά από Ρουμανία, Σερβία),
7η σε αναλογία νεκρών/εκατομμύριο πληθυσμού, ενώ είναι 9η σε αναλογία κρουσμάτων/εκατομμύριο πληθυσμού.
Με δύο λόγια, η στατιστική εκείνη μέτρηση που αποτελεί την καλύτερη εικόνα για την Ελλάδα, είναι η αναλογία νεκρών/εκατομμύριο πληθυσμού εξετασμένη στην περιοχή των Βαλκανίων. Μα. ακόμη και στη μέτρηση αυτή βρισκόμαστε πίσω από Βουλγαρία, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Κροατία.
Η κυβέρνηση, μαζί με τα επικοινωνιακά επιτελεία και τα παπαγαλάκια της, ήδη θριαμβολογούν, επιλέγοντας να κάνουν τη σύγκριση της Ελλάδας με τη γειτονική μας Ιταλία, η οποία είναι 2η παγκοσμίως σε απόλυτο αριθμό νεκρών από τον κορονοϊό. Αλήθεια, γιατί η κυβέρνηση δεν συγκρίνει τη χώρα μας με την επίσης γειτονική Αλβανία, η οποία έχει να επιδείξει καλύτερους αριθμούς από τη χώρα μας σε όλες ανεξαιρέτως τις κατηγορίες (επιτυγχάνοντας μάλιστα υποτετραπλάσιους αριθμούς κρουσμάτων και θυμάτων σε σχέση με την Ελλάδα);