Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Πορεία», Τεύχος 50, που κυκλοφορεί
Με την σταδιακή άρση της καραντίνας τα εύσημα από τον διεθνή τύπο για την επιτυχία της Ελλάδας στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, τα οποία προβάλλονται συνεχώς από τα εγχώρια ΜΜΕ, δίνουν και παίρνουν: «η Ελλάδα κατάφερε να εκπλήξει με την επιτυχία της ολόκληρο τον κόσμο». Την ίδια στιγμή στο εσωτερικό, ενορχηστρωμένα και μονότονα ακούμε νυχθημερόν πως «όλοι μαζί τα καταφέραμε σ’ αυτό το εξαίσιο αποτέλεσμα, στον περιορισμό του ιού». Με τέτοιους διθυραμβικούς τίτλους και πρωτοσέλιδα βομβαρδίζεται καθημερινά ο μέσος Έλληνας. Και κάπως έτσι υφαίνουν για τον Μητσοτάκη το κουστούμι ενός νέου εθνάρχη που «χωρίς να υπολογίζει πολίτικο ή οικονομικό κόστος, με σθένος σώζει τον λαό του».
Η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ χρησιμοποιούν συγκεκριμένες χώρες παραδείγματα για να κάνουν την σύγκριση με τη δική μας χώρα και να μας εμφανίσουν ως επιτυχημένο το μοντέλο που χρησιμοποιήσαμε και φυσικά την κυβέρνηση ως μια θεόσταλτη κυβέρνηση και τον Μητσοτάκη ως μεσσία. Έτσι, οι συγκρίσεις με χώρες όπως οι ΗΠΑ, το άντρο του καπιταλισμού που ο ιός θερίζει, η Ιταλία, η Ισπανία, η Βρετανία, η Γερμανία, η Σουηδία δίνουν και παίρνουν για να λάμψει εκτυφλωτικά το παράδειγμα της Ελλάδας που «τα κατάφερε» περίφημα και οι χώρες που προηγούμενα αποτελούσαν για την κυβέρνηση παραδείγματα προς μίμηση όσον αφορά τον τρόπο οργάνωσης της οικονομίας τους με την απελευθέρωση των ιδιωτικοποιήσεων, γίνονται τώρα παράδειγμα προς αποφυγή. Τα εγκωμιαστικά σχόλια και πρωτοσέλιδα πέφτουν βροχή για την επιτυχία.
Για να κάνουμε όμως και κάποιες συγκρίσεις μιας και αρέσουν στην Κυβέρνηση
Ξεκινώντας από τις χώρες που χτυπήθηκαν περισσότερο από την πανδημία, η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα σε 215 χώρες παγκοσμίως:
• 78η σε απόλυτο αριθμό κρουσμάτων (137 χώρες με λιγότερα κρούσματα)
• 60η σε απόλυτο αριθμό θυμάτων (155 χώρες με λιγότερους νεκρούς)
• 71η σε αναλογία νεκρών/ 1 εκ. πληθυσμού (144 χώρες έχουν λιγότερους νεκρούς/ 1 εκ. πληθυσμού)
• 80η σε αναλογία τεστ/ 1 εκ. πληθυσμού (όμως 79 χώρες αναλογικά έχουν διεξάγει περισσότερα τεστ)
Παρομοίως, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε σύνολο 48 χωρών:
• 26η σε απόλυτο αριθμό κρουσμάτων (κοντά στο μέσο όρο)
• 25η σε απόλυτο αριθμό θυμάτων (σχεδόν μισές χώρες έχουν λιγότερους νεκρούς)
• 39η σε αναλογία νεκρων/ 1 εκ. πληθυσμού (δηλαδή στο καλύτερο 1/4 των χωρών)
• 40η σε αναλογία τεστ/ 1 εκ. πληθυσμού (με μόλις 8 χώρες να έχουν κάνει λιγότερα τεστ και βγάζοντας Μονακό και Βατικανό που δεν έχουν κάνει τεστ)
Αντίστοιχα για την περιοχή των Βαλκανίων σε σύνολο 11 χώρων:
(Αλβανία, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Ελλάδα, Κροατία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία, Τουρκία)
• 4η σε απόλυτο αριθμό κρουσμάτων (μετά από Τουρκία, Ρουμανία, Σερβία)
• 4η σε απόλυτο αριθμό θυμάτων (μετά από Τουρκία, Ρουμανία, Σερβία)
• 9η σε αναλογία νεκρών/ 1 εκ. πληθυσμού
• 7η σε αναλογία τεστ/ 1 εκ. πληθυσμού (μόνο 4 χώρες έχουν διεξάγει αναλογικά λιγότερα τεστ)
Αν λοιπόν τόσο θέλουν τα ΜΜΕ να αποδώσουν κάπου τα εύσημα για το πόσο καλά τα πήγαμε, σύμφωνα με την λογική της Κυβέρνησης προηγούνται άλλες χώρες που εμφανίζουν πολύ καλύτερα νούμερα. Το βασικό ζήτημα είναι ότι σε κανένα κράτος το σύστημα υγείας δεν ενισχύθηκε σημαντικά, αν δεν καταστράφηκε κιόλας τα προηγούμενα χρόνια, ώστε να μπορέσουμε όντως να πούμε ότι κάναμε τα πάντα και έχουμε αυτά τα αποτελέσματα. Απ’ την μεριά μας θεωρούμε πως ο λαός πρέπει να ράψει το δικό του αδιάβροχο κοστούμι απέναντι στην αστική προπαγάνδα και την νέα αντιλαϊκή επέλαση που προωθείται με όχημα τον κορονοϊό και θα επιχειρήσει την καταπάτηση κάθε δικαιώματος.
Γιάννης Τ.