Προωθούνται νομοθετικές αλλαγές για την αύξηση της εργατικής εκμετάλλευσης

ergazomeni

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ότι πρέπει να καταργηθούν «οι παρωχημένες ρυθμίσεις του περασμένου αιώνα» για «να προσαρμοστεί η εργασία στα νέα δεδομένα» ώστε «να ανταποκρίνεται στη σύγχρονη πραγματικότητα», τα κυβερνητικά επιτελεία με γοργό ρυθμό ετοιμάζουν μια νέα δέσμη νομοθετικών αλλαγών στα εργασιακά.

Το Εργασιακό Νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση με άξονα τις προτάσεις της Επιτροπής Πισσαρίδη συμπεριλαμβάνει στους βασικούς στόχους του την επέκταση της υπερωριακής εργασίας και την διεύρυνση της “ευέλικτης απασχόλησης” των εργαζομένων.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που διοχετεύει ο φιλοκυβερνητικός Τύπος, το νέο εργασιακό νομοσχέδιο θα προβλέπει:

α) την αύξηση των επιτρεπόμενων ωρών υπερωρίας στο βιομηχανικό /βιοτεχνικό κλάδο από 96 ώρες ανά έτος σε 120 (έως 2 ώρες ημερησίως), κάτι που ήδη ισχύει και για τους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας.

β) την πιο εκτεταμένη σε χρόνο εφαρμογή της λεγόμενης “ευελιξίας” στο εργατικό ωράριο. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι υπερωρίες θα μπορούν να «συμψηφιστούν» με ρεπό ή με τη μείωση ωραρίου σε άλλη εργάσιμη μέρα ή με πρόσθετη άδεια, κάτι που συνεπάγεται ότι οι επιπλέον ώρες δεν θα αμείβονται ως τέτοιες, αλλά «θα επιστρέφονται» ως μείωση ωραρίου σε μέρες που ο εργοδότης πιθανότατα δεν θα χρειάζεται όλο το εργατικό δυναμικό της επιχείρησης. Σήμερα το μέτρο αυτό ισχύει μόνο εντός της ίδιας εβδομάδας και μέχρι 5 ώρες υπερεργασίας, ωστόσο, καθώς οι εργοδότες πιέζουν για εφαρμογή σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα συμψηφισμού, η κυβέρνηση ανταποκρινόμενη στο αίτημά τους με το νέο νομοσχέδιο σπεύδει να το ικανοποιήσει.

Καθώς αυτές οι νομοθετικές διατάξεις θα σημάνουν την πιο εξουθενωτική εργοδοτική εκμετάλλευση των εργαζομένων και την παραπέρα διάλυση της κανονικής εργάσιμης μέρας, προβάλλει επιτα­κτική η ανάγκη έγκαιρης μαζικής κινητοποίησης του εργατικού κινήματος για να εμποδισθεί το πέρασμά τους.

Διαβάστε επίσης