Ψυχική Υγεία ώρα μηδέν- Το τελικό στάδιο της αντιδραστικής ψυχιατρικής μεταρρύθμισης

Τα πέντε αυτά χρόνια μνημονίων παρακολουθούμε από τη κυβέρνηση ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διάλυσης της δημόσιας υγείας, βάζοντας λουκέτο σε πολλά νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, διαλύοντας την πρωτοβάθμια περίθαλψη με κλείσιμο του ΕΟΠΠΥ, κέντρων υγείας, περιφερειακών ιατρείων, οδηγώντας χιλιάδες εργαζομένων στη διαθεσιμότητα-απόλυση και τον ελληνικό λαό να χάνει το δικαίωμα που με αγώνες είχε κατακτήσει τα προηγούμενα χρόνια σε δημόσια και δωρεάν υγεία.

Υπό τις μνημονιακές εντολές της τρόικας-ΕΕ-ΔΝΤ, η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και πιο συγκεκριμένα το υπουργείο υγείας, συνεχίζοντας την αντιδραστική και αντιλαϊκή του πολιτική, προχωρά με συνοπτικές διαδικασίες στο κλείσιμο των τριών εναπομεινάντων ψυχιατρικών νοσοκομείων (Δαφνί, Δρομοκαΐτειο και Θεσσαλονίκης) καθώς άλλα έξι έχουν ήδη κλείσει τα τελευταία χρόνια (Χανίων, Πέτρας, Ολύμπου, Κέρκυρας, Τρίπολης και Νταού Πεντέλης). Στόχος της κυβέρνησης, μέχρι τον Ιούνη του 2015 να μην υπάρχει στη χώρα κανένα ψυχιατρείο. Ολά αυτά βέβαια κάτω από το μανδύα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης που πραγματοποιείται ήδη από το 1999 στο πλαίσιο της αποασυλοποίησης στην Ελλάδα.
Πολύς λόγος έχει γίνει όλα τα προηγούμενα χρόνια για τη λεγόμενη ψυχιατρική μεταρρύθμιση η οποία αρχικα προέβλεπε την σταδιακή κατάργηση των ειδικών νοσοκομείων ιδρυματικού χαρακτήρα (ψυχιατρείων) και τη δημιουργία ενός τομεοποιημένου συστήματος ψυχικής υγείας, όπου για κάθε τομέα αντιστοιχεί η δημιουργία και επαρκής χρηματοδότηση κέντρου ψυχικής υγείας, κέντρου ημέρας, στεγαστικών δομών και ψυχιατρική κλινική σε γενικό νοσοκομείο.
Αυτά βέβαια στα χαρτιά, καθώς τίποτα από αυτά δεν έχουν πραγματοποιηθεί όλα αυτά τα χρόνια και οι όποιες δομές υφίστανται ακόμα, παλεύουν να μην κλείσουν, αν δεν έχουν ήδη κλείσει, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης που αφήνει απλήρωτους τους εργαζόμενους και τους λήπτες ψυχικής υγείας στον δρόμο. Το υπουργείο υγείας έρχεται σήμερα να ξεριζώσει ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια και δωρεάν ψυχική υγεία κλείνοντας χωρίς κανέναν δισταγμό το ΨΝΑ Δαφνί που αριθμεί 400 κλίνες, το ΨΝΑ Δρομοκαΐτειο που διαθέτει 300 κλίνες καθώς και το ψυχιατρικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης που αριθμεί 400 κλίνες, ισχυριζόμενο πως τα κενά θα καλυφθούν από τα κρεβάτια των ψυχιατρικών κλινικών στα γενικά νοσοκομεία, τα οποία βέβαια ήδη βουλιάζουν από τα ράντζα. Από την άλλη, εκατοντάδες εργαζόμενων βλέπουν την διαθεσιμότητα-απόλυση προ των πυλών.
Το υπουργείο υγείας φαίνεται πως και σε αυτή την περίπτωση, συνεχίζοντας με την συνταγή της διάλυσης της δημόσιας και δωρεάν υγείας, βλέπει μόνο αριθμούς για να εξυπηρετήσει δημοσιονομικούς στόχους και να τηρήσει τις επιταγές του προς τρόικα- ΕΕ-ΔΝΤ, αδιαφορώντας στο ότι οι αριθμοί αυτοί είναι πολλές εκατοντάδες εργαζομένων από τη μία και από την άλλη χιλιάδες ψυχικά πασχόντων. Πιο συγκεκριμένα γίνεται κατανοητό το βίαιο έργο που εκτυλίσσεται από το υπουργείο σήμερα αν αναλογιστούμε ότι το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής έχει αυτή τη στιγμή 1200 λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας, κάθε χρόνο εισάγονται 2.500 περιστατικά, διαθέτει 2 κέντρα ψυχικής υγείας, όπου εξυπηρετούνται 26.000 περιστατικά το χρόνο, ενώ στα εξωτερικά ιατρεία παρακολουθούνται 12.000 άνθρωποι ανά έτος. Όλοι αυτοί κινδυνεύουν στο αμέσως επόμενο διάστημα να βρεθούν κυριολεκτικά στο δρόμο, ή να οδηγηθούν -οι πιο «τυχεροί»- σε ιδιώτες οι οποίοι και τρίβουν τα χέρια τους.
Και όλο αυτά βέβαια σε συνδυασμό με τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, κατά την οποία η εκδήλωση ψυχικών ασθενειών στην Ελλάδα σπάει κάθε ρεκόρ και φαίνεται σύμφωνα με έρευνες πως αυτό θα συνεχίζεται όσο θα σπαει ρεκόρ η ανεργία και η φτώχεια. Και σημειώνουμε μόνο πως σύμφωνα με το ερευνητικό πανεπιστημιακό ινστιτούτο ψυχικής υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) το 2013 αυξήθηκαν στην Ελλάδα κατά τα 50% τα καταθλιπτικά επεισόδια, ενώ το 12,3% του ελληνικού πληθυσμού έπασχε από μείζονα κατάθλιψη, η οποία χρήζει άμεσης θεραπείας.
Οι εργαζόμενοι του Δαφνίου βρίσκονται από καιρό σε κινητοποιήσεις διεκδικώντας αφενός το δικαίωμα τους στη δουλειά καθώς και να μην κλείσει το ψυχιατρικό νοσοκομείο Αθηνών, να μην πεταχτούν στο δρόμο χιλιάδες ψυχικά πάσχοντες. Είναι σήμερα αναγκαίο όσο ποτέ, το αίτημα για «δημόσια-δωρεάν υγεία» να ενώσει τον ελληνικό λαο και στο πλευρό των εργαζομένων να αναπτυχθεί αγώνας για την ανατροπή συνολικά της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής.

Βαγγέλης Σ.

 

Αναδημοσίευση από το τεύχος 39 του Περιοδικού Πορεία που κυκλοφορεί!

Διαβάστε επίσης