Στη δωρεά μηχανισμών ηλεκτρονικής ελεγχόμενης εισόδου με περιστρεφόμενες μπάρες (τουρνικέ) προς τα ελληνικά πανεπιστήμια ύψους 750.000€ προχώρησε η εφοπλιστική εταιρεία ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ. Ειδικότερα, με απόφαση του υπουργείου Παιδείας μέσα στις γιορτές οι νέοι μηχανισμοί ελεγχόμενης εισόδου θα τοποθετηθούν στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ), στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα, μάλιστα, με δημοσιεύματα στον αστικό τύπο, η τοποθέτηση των συγκεκριμένων μηχανισμών θα συνοδευτεί και από την εφαρμογή του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη σε ό,τι αφορά στην έλευση της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Η διαδικασία της δωρεάς αποτελεί από μόνη της αντικείμενο σχολιασμού, καθώς η κόρη του ιδιοκτήτη τής εν λόγω εταιρείας είναι βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ενώ η φθηνή δικαιολογία του υπουργείου, πως δέχτηκε τη δωρεά χωρίς πολλά-πολλά για την «αποφυγή καθυστερήσεων» που θα δημιουργούσε ένας διαγωνισμός, δημιουργεί βάσιμες υποψίες σε ό,τι αφορά στη διαφάνεια της διαδικασίας δωρεάς των τουρνικέ.
Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μία ιδιαίτερα προκλητική κίνηση από το υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που δικαιολογημένα πυροδοτεί και θα πυροδοτήσει την αγανάκτηση και τις αντιδράσεις του φοιτητικού κινήματος και της ακαδημαϊκής κοινότητας ευρύτερα. Σε μία συνθήκη μάλιστα που -στο έδαφος της οικονομικής κρίσης και της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής- η τριτοβάθμια εκπαίδευση διαρκώς «αιμορραγεί», η τοποθέτηση των μηχανισμών ηλεκτρονικών ελέγχων είναι αποκαλυπτική για την ουσία της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής. Θυμίζουμε πως η κυβέρνηση δε διέθεσε παρά ελάχιστα ποσά για να ανοίξουν οι σχολές με μέτρα ουσιαστικής υγειονομικής προστασίας, αφήνοντας τους φοιτητές και το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό πλήρως εκτεθειμένους στην εξάπλωση της πανδημίας. Απ’ ό,τι φαίνεται, «λεφτόδεντρα» υπάρχουν για μηχανισμούς ελεγχόμενης εισόδου, για εταιρείες σεκιούριτι που όλο αυτό το διάστημα πραγματοποιούν ελέγχους στις εισόδους των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων, «λεφτόδεντρα» υπάρχουν για την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας κ.ο.κ. Από την άλλη, «λεφτά δεν υπάρχουν» για την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού καθαριότητας, για καθηγητές και διοικητικούς, για απολύμανση των εσωτερικών χώρων των πανεπιστημίων, για δωρεάν διαγωνιστικούς ελέγχους, για τον απαραίτητο εξοπλισμό και τα μέσα υγειονομικής προστασίας, όπως είναι οι μάσκες και τα αντισηπτικά.
Στη δωρεά των τουρνικέ ήρθε να προστεθεί η δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τ. Θεοδωρικάκου μετά τη συνάντησή του με τον πρύτανη του ΑΠΘ Παπαϊωάννου, με την οποία επεσήμανε πως στις 17 Γενάρη ξεκινάει στις αστυνομικές σχολές Κομοτηνής η εκπαίδευση των 400 ειδικών φρουρών και τον Απρίλιο θα τοποθετηθούν στα πανεπιστήμια. Στο ίδιο πλαίσιο όξυνσης της καταστολής εντάσσεται και η επίθεση της αστυνομίας στο ΑΠΘ την παραμονή Πρωτοχρονιάς, καθώς και η εκκένωση ενός πολιτικού χώρου στο Βιολογικό. Το υποτιθέμενο ενδιαφέρον τόσο του υπουργείου Παιδείας, όσο και των πρυτανικών αρχών του ΑΠΘ για τη μετατροπή του συγκεκριμένου χώρου σε βιβλιοθήκη είναι κάτι παραπάνω από υποκριτικό, αφού και οι μεν και οι δε έχουν αφήσει τις βιβλιοθήκες δεκάδων σχολών να υπολειτουργούν και να μαραζώνουν.
Η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αρνούνταν όλο το προηγούμενο διάστημα, εμμονικά σχεδόν, να πάρουν μέτρα για το άνοιγμα των σχολών, μεταθέτοντας το βάρος της δικής τους ευθύνης στην κακόφημη τηλεκπαίδευση της ημιμάθειας, των ταξικών φραγμών και αποκλεισμών. Ενώ τώρα, μέσω της ελεγχόμενης εισόδου, χιλιάδες φοιτητές είτε αποκλείονται από τη δημόσια εκπαίδευση, είτε αναγκάζονται να πληρώνουν 80€ το μήνα σε ράπιντ τεστ, ποσό που μάλλον θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα λόγω της αύξησης των υποχρεωτικών τεστ για τους ανεμβολίαστους φοιτητές, ενώ ερωτηματικό παραμένει αν θα οριστεί και συγκεκριμένος αριθμός τεστ για τους εμβολιασμένους και κατά πόσο αυτά θα διατίθενται δωρεάν ή θα πληρώνονται από τους ίδιους.
Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά πως τα υποτιθέμενα «έκτακτα» μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως εν προκειμένω η ελεγχόμενη είσοδος, αποτελούν μέτρα που ήρθαν για να μείνουν.
Αποδεικνύεται ότι και στην εκπαίδευση, ο κορονοϊός αποτελεί πρόσχημα για να χτυπηθούν και να μπουν στο γύψο δημοκρατικά δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες. Σε κάθε περίπτωση, οι νέοι μηχανισμοί ελεγχόμενης εισόδου και η πανεπιστημιακή αστυνομία αποτελούν κομμάτι της ευρύτερης αντιλαϊκής πολιτικής της καταστολής και της τρομοκρατίας. Είναι η ίδια πολιτική που κατάργησε το πανεπιστημιακό άσυλο, που χτυπά το δικαίωμα στη διαδήλωση και στέλνει τα ΜΑΤ στα φοιτητικά συλλαλητήρια, που προωθεί τη διάλυση του φοιτητικού συνδικαλισμού και των συλλόγων μέσω των «ενιαίων» ψηφοδελτίων, που σέρνει φοιτητές στα δικαστήρια, που θεσμοθετεί πειθαρχικούς κανονισμούς και αυστηροποιεί και εντατικοποιεί τους όρους σπουδών. Πανεπιστήμια ελεγχόμενα και «αποστειρωμένα» από συλλογικές διεργασίες και διεκδικήσεις, χωρίς δικαιώματα, που διαρκώς υπονομεύεται ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας τους, στα πρότυπα των ιδιωτικών ευρωπαϊκών πανεπιστημίων και των αμερικάνικων κολεγίων. Ο μαζικός οργανωμένος ανυποχώρητος αγώνας των φοιτητών μέσα από τους συλλόγους τους είναι ο μόνος που μπορεί να βάλει φραγμό στη νέα αντιεκπαιδευτική-αντιλαϊκή κυβερνητική επίθεση.