Προς:
Κυβέρνηση και Πολιτική ηγεσία ΥΠΠΟΑ,
Κοινοβουλευτικές Ομάδες Βουλής των Ελλήνων,
Σύλλογοι - Σωματεία συμβασιούχων / μονίμων εργαζομένων ΥΠΠΟΑ
Αξιότιμοι/ες κ.κ.
το ΥΠΠΟΑ διεκδικεί τα (διαχρονικά όσο και τωρινά) πρωτεία του υπουργείου εκείνου που λειτουργεί στο μέγιστο βαθμό με εργασία έκτακτου, και όχι μόνιμου, προσωπικού. Θεωρούμε ότι για τη δραματική δυσαναλογία συμβασιούχων και μονίμων στο τομέα του Πολιτισμού, δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσουμε στους παραλήπτες της επιστολής μας, διότι και οι ίδιοι τη γνωρίζουν από πρώτο χέρι, και δεν την αμφισβητούν.
Ως Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, και ως σωματείο που από τη συγκρότησή του γνωρίζει καλά τι θα πει συμβασιούχος (ή, καλύτερα, εκ περιτροπής άνεργος) και τι θα πει έκτακτη απασχόληση (ή, καλύτερα, εργασιακή ομηρία), αυτό που οφείλουμε περισσότερο από ποτέ να τονίσουμε, είναι ότι, πλέον, για κάθε μήνα που περνάει, η δυσαναλογία σε βάρος της μόνιμης και σταθερής εργασίας στο υπουργείο Πολιτισμού οξύνεται. Οι συνταξιοδοτήσεις και οι εν γένει απομακρύνσεις μόνιμων συναδέλφων μας από το ΥΠΠΟΑ, σε συνδυασμό με την ολέθρια για το υπουργείο και για τον Πολιτισμό μη ανανέωση του προσωπικού του, οδηγεί στη συνολική αδυναμία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, από τις πιο απλές διεκπεραιώσεις εγγράφων μέχρι την υλοποίηση των πιο σύνθετων έργων, κάποια εκ των οποίων εκτελούνται σε συνεργασία μάλιστα με άλλους φορείς και υπουργεία.
Για πρώτη φορά στην ιστορία του αθέμιτου θεσμού της «έκτακτης» αρχαιολογίας, αναπτύσσεται σε τέτοιο εύρος ηλικιακό σώμα 40άρηδων και 50άρηδων αρχαιολόγων, χωρίς καμία προοπτική εργασιακής σταθερότητας. Ένα σύστημα σταθερής απορρόφησης και αποκατάστασης τόσο αρχαιολόγων όσο και όλων των άλλων ειδικοτήτων που τόσο ανάγκη έχει ο Πολιτισμός μας, για έναν τόπο με τέτοια παγκόσμια ιστορική και αρχαιολογική ακτινοβολία, παραμένει ακόμη, δυστυχώς, το πιο σύντομο ανέκδοτο.
Η πιο πρόσφατη προκήρυξη του ΥΠΠΟΑ για θέσεις μόνιμης και σταθερής εργασίας (5Κ/2022) αποτελεί όχι απλώς πρόκληση, αλλά ευθεία κοροϊδία των επί συμβάσει εργαζομένων. Όχι μόνο για τις ζητούμενες ειδικότητες, το στήσιμο της προκήρυξης και την πριμοδότηση συγκεκριμένων πτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών, αλλά και για τον συνολικό αριθμό των προσφερόμενων θέσεων. Για την προκήρυξη αυτή ο Σύλλογός μας εξέδωσε ειδική ανακοίνωση.
Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα θέσεις μονίμων αρχαιολόγων, με πιο πρόσφατη την προκήρυξη 16Κ/2017 για 34 άτομα (και την Αρχαιολογική Υπηρεσία προ πενταετίας να ενισχύεται κατά ...0,6 αρχαιολόγους ανά νομό της χώρας), και πιο πρόσφατη διεξαγωγή διαγωνισμού ΑΣΕΠ εκείνη του …2004, καλοπροαίρετα θεωρούμε ότι οι κυβερνήσεις και τα αρμόδια υπουργεία, αν τυχόν δεν εξαπατούν τον ελληνικό λαό, σίγουρα εξαπατούν τους εαυτούς τους, θεωρώντας επαρκείς τους συγκεκριμένους αριθμούς. Οι αριθμοί αυτοί θα ήταν επαρκείς, ίσως για τον ανθρώπινο πολιτισμό που έχει αναπτυχθεί στην Ανταρκτική. Όχι για τον πολιτισμό που έχει αναπτυχθεί στην Ελλάδα.
Οι διαχρονικές κυβερνητικές πολιτικές οι οποίες σε παραμόνιμη βάση επιδιώκουν να διατηρούν στρατούς εργασιακών ομήρων, να στήνουν πελατειακές σχέσεις και να δημιουργούν καλποκεντρικές σχέσεις, είναι καταστροφικές τόσο για τους ίδιους τους μισοεργαζόμενους μισοανέργους, με ανύπαρκτη πλέον τη δυνατότητα προσωπικού και οικογενειακού προγραμματισμού των συμβασιούχων, όσο και για τις ίδιες τις αρχαιότητες. Η πολιτεία μας πρέπει να ξεκαθαρίσει αν θα αρκεστεί στα αρχαία μνημεία που αντέχουν στον χρόνο και …στέκονται από μόνα τους, και για όσο καιρό ακόμη μπορεί αυτό να συμβαίνει, ή θα θεραπεύσει την επείγουσα, επιτακτική ανάγκη μαζικών προσλήψεων στον Πολιτισμό με θέσεις μόνιμης και σταθερής εργασίας για όλες τις ειδικότητες. Κάτι τέτοιο απαιτούν, μαζί με τους σύγχρονους εργαζόμενους, τα ίδια τα αρχαία σταθερά και κινητά μνημεία της χώρας.
Ως Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α.) με την επιστολή μας αυτή ζητάμε:
Από την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ:
Άμεσα μαζικές προσλήψεις αρχαιολόγων και εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων, με θέσεις μόνιμης και σταθερής εργασίας, για την αντιμετώπιση της γιγαντωμένης υποστελέχωσης του υπουργείου και τη θεραπεία των αναγκών του τομέα του Πολιτισμού. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αυτοακύρωση και πρακτική κατάργηση του τελευταίου.
Από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Βουλής των Ελλήνων:
Ανάδειξη του προβλήματος της εγκατάλειψης του Πολιτισμού, και συνδρομή στον αγώνα προάσπισης του δικαιώματος όλων των εργαζομένων στη μόνιμη και σταθερή εργασία. Καταγγελία της υπόσκαψης του χαρακτήρα του πολιτισμού με αποφάσεις ή δράσεις του υπουργείου που αναιρούν κάθε ανθρωπιστικό και παιδαγωγικό στοιχείο του, έχοντας μοναδικό παρανομαστή και τελική στόχευση την ιδιωτικοποίησή του, την εμπορευματοποίησή του, την «τουριστικοποίησή» του, την εργολαβοποίησή του.
Από τους Συλλόγους και Σωματεία συμβασιούχων / μονίμων εργαζομένων ΥΠΠΟΑ:
Δημόσια τοποθέτηση και συστράτευση στην κοινή προσπάθεια και κοινή αγωνία μας για την προάσπιση των αρχαίων μνημείων και των σύγχρονων εργαζομένων στον Πολιτισμό. Θεωρούμε ότι η μόνιμη και σταθερή εργασία είναι δικαίωμα, και όχι παραχώρηση. Θεωρούμε ότι το υπουργείο και ο τομέας του Πολιτισμού κινδυνεύει από την εγκατάλειψη και την υποστελέχωση, και δεν υπάρχει έννοια «αυτορρύθμισης» για τα μνημεία που έχουν αφεθεί στις τύχες τους. Θεωρούμε την αλληλεγγύη των συναδέλφων όλων των ταχυτήτων το σημαντικότερο όπλο μας. Βρεθήκαμε μαζί, και παλαιότερα και πολύ πρόσφατα, σε πολλές διεκδικήσεις και αγώνες, καλούμε σε συνέχεια και ενίσχυση της κοινής μας αυτής πορείας.