God Save the Queen!

Κατηγορία: 

Εδώ και μια ολυμπιάδα, και συγκεκριμένα ήδη από την 9η Σεπτεμβρίου 2015, η Ελισάβετ Β΄ «του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας, και των άλλων Βασιλείων και περιοχών Της» έχει κατακτήσει δικαιωματικά τον τίτλο της μακροβιότερης βασίλισσας του πλανήτη, έχοντας ξεπεράσει στις σχετικές στατιστικές την ένδοξη προ-γιαγιά της, την -επίσης ανθεκτικότατη- βασίλισσα Βικτωρία.

Η σημερινή βασίλισσα στρογγυλοκάθισε στον θρόνο της το σωτήριον έτος …1952, και έκτοτε «έχει αλλάξει» μια ντουζίνα Βρετανούς Πρωθυπουργούς και μια ακόμη ντουζίνα Αμερικανούς Προέδρους. Αν σήμερα φωτογραφίζεται παρέα με τον Τραμπ, τον 45ο Πρόεδρο των ΗΠΑ, άλλοτε φωτογραφιζόταν δίπλα στον Τρούμαν, τον υπ’ αριθμόν 33.

Έχοντας πατήσει ήδη το 92ο έτος της ηλικίας της, η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ βάζει πλώρη να σταθεί πλάι και στον 46ο Πρόεδρο των ΗΠΑ, όποιος κι αν είναι αυτός, και να εγγυηθεί τις πολύ καλές σχέσεις συνεργασίας (οι οποίες έχουν εμπεδωθεί ιδιαιτέρως τις τελευταίες δεκαετίες) ανάμεσα στις δύο χώρες.

Για την ακρίβεια, η μακροημερεύουσα Μεγαλειοτάτη, μολονότι γενικώς δεν κάνει κάτι φοβερά δημιουργικό στη ζωή της πέρα από το να απαντάει σε γράμματα των θαυμαστών της σαν άλλος Άγιος Βασίλης, και παρά το γεγονός ότι -πώς να το πούμε- τις τελευταίες εννέα δεκαετίες διατελεί ανεπάγγελτη, έχει εξέχοντα ρόλο στις διακρατικές σχέσεις τις Βρετανίας αλλά και εξέχουσα θέση στα εσωτερικά της χώρας της.

Προ ολίγων ημερών η βασίλισσα υποχρεώθηκε να μιλήσει για το θέμα του Brexit, ενός εκ των μεγαλυτέρων κλυδωνισμών που δέχεται η Βρετανία την τελευταία 50ετία, σημειώνοντας: «Καθώς αναζητούμε νέες απαντήσεις στη σύγχρονη εποχή, εγώ τουλάχιστον προτιμώ τις δοκιμασμένες συνταγές, όπως το να μιλάμε όμορφα ο ένας για τον άλλον και να σεβόμαστε τις διαφορετικές απόψεις. Να συνεργαζόμαστε για να βρίσκουμε ένα κοινό έδαφος και να μην χάνουμε ποτέ την ευρύτερη εικόνα». Πραγματικός καταπέλτης, και χείμαρρος μαζί.

Επειδή οι δηλώσεις της, δεν είναι το φόρτε της, και επειδή, υποτίθεται, δεν πρέπει να παίρνει ανοιχτή πολιτική θέση στα πράγματα της χώρας, την εξέχουσα θέση στα εσωτερικά της χώρας της μαρτυρούν αναγκαστικά οι τίτλοι της.

Εντός συνόρων, η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ είναι αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και Αρχηγός της Αγγλικανικής Εκκλησίας. Μολονότι η ίδια δεν υποχρεούται να πληρώνει φόρους στο κράτος, όχι μόνο έχει άποψη για τους κρατικούς νόμους, αλλά από την πένα της περνάει η υπογραφή όλων των νόμων της Μεγάλης Βρετανίας.

«Ανεύθυνη και απαραβίαστη», δηλαδή, χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν, η Μεγαλειοτάτη αποτελεί μια ζωντανή ανάμνηση του φεουδαρχικού μεσαίωνα. Αυτή είναι η ιερή αποστολή της. Κανένας «Ρομπέν» δεν επιτρέπεται να σκοτώνει τα ελάφια της (όλες οι μη ιδιωτικές εκτάσεις γης ανήκουν στη Βασίλισσα), κανένας «Γιαννάκης» δεν μπορεί να ψαρεύει στα νερά της (μάλιστα, το 2004, ένας Ουαλός ψαράς βρέθηκε υπόλογος επειδή ψάρεψε έναν μεγάλο οξύρυγχο στην επικράτεια της Βασίλισσας), κανένας πάτερ Τακ δεν μπορεί να πίνει τα κρασιά της (ίσως μόνο ο προσωπικός ποιητής της, ο οποίος …είναι πιστοποιημένος και αμείβεται επισήμως με 200 στερλίνες τον χρόνο και ένα βαρέλι κρασί).

Ναι, μοιάζει κάπως με αστείο της ιστορίας, αλλά στη βασίλισσα της Αγγλίας ανήκουν όλοι οι κύκνοι του Τάμεση, καθώς και όλα τα δελφίνια, οι οξύρρυγχοι, αλλά και οι φάλαινες που ζουν σε απόσταση έως 5 μιλίων από τις ακτές της Βρετανίας (σύμφωνα με νόμο που έχει συνταχθεί το …1324, από τον Βασιλέα Εδουάρδο Β΄). Ναι, δείχνει λιγάκι αναχρονιστικό, αλλά η Ελισάβετ έχει σήμερα υπηρετικό προσωπικό περί τα 1.200 άτομα (450 εκ των οποίων πληρώνονται κατευθείαν από το κράτος) τα οποία μπορεί όποτε θέλει να απολύσει, ενώ διατηρεί το δικαίωμα να συγκροτεί το δικό της …σώμα ιπποτών, αλλά και να μοιράζει τίτλους τιμής, χρίζοντας Λόρδους δεξιά κι αριστερά. Ναι, ίσως ακούγεται ελαφρώς παράδοξο, αλλά σύμφωνα με τα πιο επίσημα πρωτόκολλα, η Μεγαλειοτάτη δεν μπορεί να συλληφθεί για κανέναν λόγο, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι διατελεί η μόνη θνητή προσωπικότητα στην οποία ο νόμος επιτρέπει να …ταξιδεύει χωρίς διαβατήριο και να οδηγεί χωρίς να διαθέτει δίπλωμα. Αλλά, τι κι αν της λείπει ένα χαρτί ή κάποια βεβαίωση;

Κι αν ακόμη υπολείπεται ενός-δυο πιστοποιητικών, είναι βέβαιο ότι οι διεθνείς τίτλοι και περγαμηνές της αναπληρώνουν το κενό: για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, το ιερό τέρας που ακούει στο όνομα Ελισάβετ Β΄, δεν είναι βασίλισσα μόνο του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας, και των άλλων Βασιλείων και περιοχών Της. Διατελεί επίσης βασίλισσα του Καναδά, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Τζαμάικας, βασίλισσα στις Μπαχάμες, στη Γρενάδα, στα Μπαρμπάντος, στις Παπούα Νέα Γουινέα, στις Νήσους Σολομώντα, Τουβαλού, βασίλισσα στην Αγία Λουκία, Άγιο Βικέντιο και Γρεναδίνες, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Μπελίζ, Άγιο Χριστόφορο και Νεβίς. Αλήθεια, αν είναι βασίλισσα στον μισό πλανήτη, τι να το κάνει το διαβατήριο;

Αλήθεια, το υπέρτατο σύμβολο της αποικιοκρατίας, η Αυτού Μεγαλειότης (η οποία εξάλλου φέρει και κάποιους χαρακτηριστικούς-αναμνηστικούς τίτλους όπως η Ηγεμών της Νήσου Μαν και η Υπέρτατη Αρχηγός των Νήσων Φίτζι) χρειάζεται δίπλωμα οδήγησης για να επισκεφτεί τις κτήσεις της (όταν μάλιστα διαθέτει προσωπικό βασιλικό τρένο, μια 100αριά άμαξες, 30 δικά της άλογα και 8 λιμουζίνες, όλα με ενσωματωμένους σοφέρ);

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, ο βασιλικός θρόνος, ο θεσμός-έμβλημα της άλλοτε κραταιάς Βρετανικής αυτοκρατορίας με τις δεκάδες αποικίες ανά τον κόσμο, καλά κρατεί.

Φυσικά, πλέον, οι σημαίες και τα σύμβολα της παλαιότερης βρετανικής αποικιοκρατίας έχουν παραδοθεί, σαν άλλη σκυτάλη, στον νεότερο βρετανικό ιμπεριαλισμό και νεοαποικιακό έλεγχο. Το νήμα που συνδέει την παλιά βρετανική αυτοκρατορία με τη σύγχρονη είναι τα εκατοντάδες αιματοκυλίσματα ανά την υφήλιο, με καταμετρημένες 178 επεμβάσεις σε ένα σύνολο 200 χωρών (μάλιστα ο ιστορικός S. Laycock σχολιάζει πως μόλις 22 χώρες, όπως η Ανδόρα, το Λίχνενσταϊν, το Μπουρούντι, η Λευκορωσία, η Σουηδία κατάφεραν και …διέφυγαν του ενδιαφέροντος των Βρετανών, ενώ οι μόνοι που συναγωνίστηκαν το Ηνωμένο Βασίλειο στις επεμβάσεις σε άλλες χώρες κατά τον 20ο και 21ο πρώτο αιώνα ήταν οι Αμερικάνοι).

Σεμνή και μετρημένη, η Ελισάβετ σήμερα φωτογραφίζεται με τα εγγόνια και τα δισέγγονά της και δείχνει πολύ συμπαθής, καταρχάς στο βρετανικό κοινό της. Αυτό είναι το γλυκό, οικογενειακό προφίλ της …Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Βρετανίας. Ασφαλώς, η στοργική βασίλισσα δεν φτιάχνει μόνο το δικό της προφίλ, αλλά χτίζει και το προφίλ των σημερινών πριγκιπόπουλων και πριγκιπισσών, αυριανών, πιθανότατα, βασιλιάδων και βασιλισσών. Αυτή η παρασκευή διαδόχων κι αν αποτελεί στοιχείο της βασιλικής παράδοσης!

Ας θυμηθούμε εξάλλου και το μαυρόασπρο βίντεο του 1933 (χρονιά κατά την οποία ο Χίτλερ ανερχόταν την εξουσία) στο οποίο εμφανίζεται ο …στοργικός θείος και μετέπειτα βασιλιάς Εδουάρδος Η΄ να διδάσκει στις μικρές ανιψιές του, δηλαδή στην 7χρονη Ελισάβετ και την 3χρονη αδελφή της, πώς να κάνουν τον ναζιστικό χαιρετισμό. Ναζιστικά χαιρετά και η βασιλομήτωρ Ελισάβετ.

Το αποκαλυπτικό βιντεάκι πρόσφατα είδε πριν μια 5ετία περίπου το φως της δημοσιότητας, και πολύ γρήγορα θάφτηκε. Τι είπαν τότε οι εκπρόσωποι Τύπου της Βασιλίσσης; «Έγινε φωτομοντάζ»; «Συγνώμη, δεν ξέραμε»; «Τα παιδιά και η μαμά τους χαιρετούσαν όπως οι Ρωμαίοι»; Τίποτα από όλα αυτά. «Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι η ταινία αυτή, που τραβήχτηκε πριν από οκτώ δεκαετίες και φαίνεται πως προέρχεται από το προσωπικό οικογενειακό αρχείο της Αυτής Μεγαλειότητας, αποκτήθηκε και χρησιμοποιήθηκε κατ’ αυτόν τον (σ.σ. παράνομο) τρόπο» ανέφερε σε ανακοίνωσή του εκπρόσωπος των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ. «No regrets» (καμία μεταμέλεια), που λένε και οι Βρετανοί.

Αρκετά χρόνια μετά το βίντεο του 1933, στα 2005, ο εγγονός της Βασίλισσας, ο άτακτος πρίγκιπας Χάρι, φωτογραφήθηκε να πηγαίνει σε αποκριάτικο πάρτι ντυμένος Ναζί.

Σόι πάει το βασίλειο.

Ο Θεός να Φυλάει τη Βασίλισσα. Κι αν, παρ’ ελπίδα, κάτι δεν πάει καλά, υπάρχει έτοιμη η διάδοχη κατάσταση.

Δημήτρης Κουφοβασίλης

Διαβάστε επίσης