ΧΤΥΠΟΥΝ ΤΟ ΑΡ.16 – ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΘΑ ΞΑΝΑΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ
Η κυβέρνηση της ΝΔ με τον Υπουργό Παιδείας Πιερρακάκη ετοιμάζονται να φέρουν το πιο γερό χτύπημα στη δημόσια δωρεάν παιδεία. Ετοιμάζουν νομοσχέδιο υπέρ της «αυτονομίας» των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων και υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων. Παρακάμπτουν το αρ. 16 του Συντάγματος, χρησιμοποιώντας το αρ. 28, σύμφωνα με το οποίο «οι κανόνες του διεθνούς δικαίου και οι διεθνείς συμβάσεις» υπερισχύουν των ελληνικών νόμων, ακόμα και του Συντάγματος. Έτσι, οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για «ελευθερία ίδρυσης εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ή παραρτημάτων με τη μορφή της επιχειρηματικής ελευθερίας» θα εφαρμοστούν, ακυρώνοντας στην ουσία το αρ. 16, το οποίο κατοχυρώνει τη δημόσια δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα.
Πρώτα και κύρια, η «αυτονομία» την οποία προβάλλει το νομοσχέδιο σημαίνει απαλλαγή του κράτους από «έξοδα». «Αυτόνομα» τριτοβάθμια ιδρύματα σημαίνει ιδρύματα που δεν θα χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό (από τις τσέπες μας δηλαδή), αλλά από πού; Έτσι στρώνεται ο δρόμος για τα δίδακτρα, για να ξαναβάλουμε, εμείς, βαθιά το χέρι στην τσέπη. Το νομοσχέδιο προβλέπει χρηματοδότηση από «φορείς της κοινωνίας», δηλαδή από ιδιώτες - ολιγάρχες. Και αυτοί πώς θα κερδοφορήσουν; Είναι φανερό ότι, είτε έτσι είτε αλλιώς, ο δρόμος των διδάκτρων στα δημόσια ιδρύματα ανοίγει.
Η δεύτερη πτυχή του νομοσχεδίου αφορά την ίδρυση ιδιωτικών ξένων πανεπιστημίων στην χώρα. Μας λένε ότι έτσι θα «αυξηθεί το επίπεδο και στα δημόσια, γιατί θα υπάρχει ανταγωνισμός». Οι ιδιώτες στις μεταφορές σήμαναν 57 νεκρούς στα Τέμπη. Οι ιδιώτες στην υγεία έφεραν περαιτέρω υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος, με αποτέλεσμα χιλιάδες νεκρούς στην πανδημία, που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί. Οι ιδιώτες στην ενέργεια σημαίνει ότι εμείς και οι οικογένειες μας δεν έχουμε λεφτά να πληρώσουμε για να ζεσταθούμε το χειμώνα. Γιατί «ιδιωτική πρωτοβουλία» σημαίνει κέρδος. Και για να βγει το κέρδος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση απαιτούνται δίδακτρα. Τέτοια θα είναι τα ιδιωτικά που θα έρθουν. Και ο «ανταγωνισμός» με τα δημόσια, το μόνο που θα επιφέρει είναι δίδακτρα και στα δημόσια ιδρύματα. Η συνταγή γνωστή: το κράτος αντί να ενισχύσει τους δικούς του θεσμούς, όπως τα πανεπιστήμια, τα υποβαθμίζει και τελικά παρουσιάζει τους ιδιώτες σαν «λύση».
Τα πανεπιστήμια στενάζουν από την υποχρηματοδότηση. Οι φοιτητές κάθονται στα πατώματα, θέρμανση ανύπαρκτη, δομές υποβαθμισμένες, έλλειψη διοικητικού και καθηγητικού προσωπικού. Οι εστίες σε μαύρα χάλια, η σίτιση δίνεται σε ιδιώτες. Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγή κόβει κάθε χρόνο χιλιάδες παιδιά από τα πανεπιστήμια. Τίποτα από αυτά δεν θα λυθεί μέσω του «ανταγωνισμού».
Αντίθετα, οι ιδιώτες θα διαμορφώνουν κατά το συμφέρον τους τα αναλυτικά προγράμματα, υποβαθμίζοντας πλήρως την μορφωτική διαδικασία. Θα επιβάλλουν ακόμα και πολιτική συμμόρφωση καθηγητών και φοιτητών. Ας δούμε τι γίνεται στις ΗΠΑ, όπου στο Χάρβαρντ και αλλού, οι πρυτάνεις περνούν από έλεγχο γιατί δεν καταδίκασαν τους φοιτητές τους που είναι με την Παλαιστίνη. Οι ολιγάρχες-χρηματοδότες εκβιάζουν ότι θα κόψουν την χρηματοδότηση, ενώ απαιτούν τα ονόματα των πρωτοπόρων φοιτητών, ώστε να μην τους προσλαμβάνουν στις δουλειές τους αργότερα! Τελικά, οι ιδιώτες θα πουλούν πτυχία πολύ χαμηλότερης επιστημονικής αξίας, σε όσους μπορούν απλώς και μόνο να τα αγοράσουν. Αυτή η κατάσταση θα περάσει σιγά σιγά και στο δημόσιο πανεπιστήμιο.
Αν σήμερα, παρά τα χίλια προβλήματα, ένα παιδί λαϊκής οικογένειας μπορεί με πολλές θυσίες να σπουδάζει, αυτό αύριο θα είναι αδύνατο, όταν θα ηχούν παντού τα δίδακτρα, σε ιδιωτικές και «δημόσιες» δομές.
Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει μαζί της την αστική αντιπολίτευση, ένα σοβαρό ποσοστό διοικήσεων πανεπιστημίων και μεγαλοκαθηγητών.Το φοιτητικό κίνημα, όμως, όπως και το 2006-7, έτσι και τώρα πρέπει να βγει σε μαζικό αγώνα, σε διαδηλώσεις και καταλήψεις. Αν η κυβέρνηση δεν φοβόταν, δεν θα έφερνε ένα ακόμα νομοσχέδιο μες στην εξεταστική και μέσα στις γιορτές.
Η Φοιτητική Πορεία καλεί τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να συσπειρωθούν στους Φοιτητικούς Συλλόγους, να πάρουν μαζικά μέρος στις Γενικές Συνελεύσεις και να βγουν μαζικά στους δρόμους. Η πανεπιστημιακή αστυνομία αποτελεί παρελθόν, ο νόμος των διαγραφών είναι στον αέρα: το φοιτητικό κίνημα απέδειξε ότι μπορεί να νικάει!Και αυτό πρέπει να ξανακάνει τώρα!
- ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ - ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
-ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΦΡΑΓΜΟΥΣ
-ΓΕΝΝΑΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ