«Εθνική στρατηγική για την προστασία των ανηλίκων από τον εθισμό στο διαδίκτυο»: Κυβερνητική υποκρισία και καταστολή

Ο εθισμός της νεολαίας στο διαδίκτυο φαίνεται να αποτελεί το νέο φύλλο συκής της αντιλαϊκής διακυβέρνησης Μητσοτάκη, με συσκέψεις στο Μαξίμου, δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης και μια ασαφή παρουσίαση της «εθνικής στρατηγικής» από τον ίδιο τον πρωθυπουργό να λαμβάνουν χώρα τους τελευταίους μήνες. Μάλιστα η υπουργός Οικογένειας Ζαχαράκη έκανε λόγο για ένταξη αυστηρών μέτρων και γονεϊκή παρακολούθηση με στόχο τον περιορισμό της χρήσης μέσων κοινωνικής δικτύωσης από ανήλικους κάτω των 15 ετών, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμφέβαλε για την αποτελεσματικότητα της καθολικής απαγόρευσης, πετώντας όμως ξανά το μπαλάκι στους γονείς και την ατομική ευθύνη.

Αφορμή για την ένταση της συζήτησης για τις αρνητικές επιπτώσεις του διαδικτύου αποτέλεσε νόμος στην Αυστραλία που απαγορεύει τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από παιδιά κάτω των δεκαέξι ετών, που -παρά το πέπλο ευαισθησίας- από πίσω κρύβει σαφώς και τον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό Δύσης-Κίνας, με ομολογημένο στόχο την απαγόρευση του κινεζικού κολοσσού του Τικ-Τοκ, κάτι που έχει απασχολήσει και κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήθεν για τον «έλεγχο της παραπληροφόρησης».

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όψιμα ανησυχεί για τα φαινόμενα εθισμού και αντικοινωνικότητας στη νέα γενιά, φαινόμενα που εκπορεύονται από τη δική της πολιτική. Την πολιτική της ακρίβειας που ισοπεδώνει μισθούς και συντάξεις μετατρέποντας τους γονείς σε σύγχρονους σκλάβους με δύο και τρεις δουλειές, χωρίς χρόνο για να αφιερωθούν ουσιαστικά στην ανατροφή των παιδιών, τα οποία εγκαταλείπονται στο έλεος της οθόνης. Είναι η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της υποχρηματοδότησης καθετί δημοσίου, που στερεί από τη νεολαία δημιουργικά ενδιαφέροντα, όπως ο αθλητισμός, οι τέχνες και η ολόπλευρη μόρφωση, που έχει μετατραπεί σε στείρα αποστήθιση για την υπερπήδηση των ταξικών φραγμών του εξετασιοκεντρικού εκπαιδευτικού συστήματος των πανελληνίων, των φροντιστηρίων, της τράπεζας θεμάτων και της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήμια.

Άλλωστε η ίδια η κυβέρνηση επέβαλε το αντιπαιδαγωγικό μέτρο της τηλεκπαίδευσης κατά την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού, αδιαφορώντας πλήρως για τις επιπτώσεις στην ανάπτυξη των μαθητών, ενώ το υπουργείο παιδείας δε διστάζει να επαναφέρει κατά το δοκούν το μέτρο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για να καταστείλει τους μαθητικούς και φοιτητικούς αγώνες.

Φυσικά, ο εθισμός στο διαδίκτυο είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα που θα εντείνεται όσο συνεχίζεται απρόσκοπτα η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Όμως η Δεξιά και οι αντιδραστικές φωνές κάθε άλλο παρά επιθυμούν να λύσουν το πρόβλημα, όταν τα μέτρα που ευαγγελίζονται είναι μια νέα εκδοχή της ατομικής ευθύνης που μετατρέπει τους γονείς και δασκάλους σε χωροφύλακες της παιδικής καθημερινότητας. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από όταν ο υπουργός Παιδείας Πιερρακάκης πανηγύριζε για τις χιλιάδες αποβολές που δόθηκαν σε μαθητές επειδή είχαν το κινητό τηλέφωνο σε εμφανές σημείο, καταδεικνύοντας τον τιμωρητικό χαρακτήρα κάθε μέτρου της κυβερνητικής πολιτικής, που ούτε θέλει, ούτε μπορεί να κινητοποιήσει θετικά τη νεολαία σε μια κατεύθυνση κοινωνικοποίησης και δημιουργικής απασχόλησης έξω από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το διαδίκτυο.

Μόνο στο λαϊκό αγώνα μπορούν να προσβλέπουν οι γονείς και οι μαθητές, για την υπεράσπιση της πρόνοιας και κρατικής μέριμνας στην ανατροφή των παιδιών, για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας που θα ανοίγει τους ορίζοντες της νεολαίας, αντί να τους εθίζει στον καταναλωτισμό και τον ατομικισμό που προωθούν η κυβέρνηση και η πλουτοκρατική ολιγαρχία.

Διαβάστε επίσης