«Σήμερα, 6 Ιανουαρίου 2016, στις 10 πμ., διεξήχθη επιτυχώς η πρώτη δοκιμή βόμβας υδρογόνου της Βορείου Κορέας. Η Λαοκρατική Δημοκρατία, ως υπεύθυνη κάτοχος πυρηνικού όπλου, ούτε θα χρησιμοποιήσει πρώτη πυρηνικά, ούτε θα κάνει μεταφορά των σχετικών μέσων και της τεχνολογίας, σε καμία περίσταση, όπως ήδη έχει ανακοινωθεί επίσημα, παρά μόνο εάν επιθετικές, εχθρικές δυνάμεις καταπατήσουν την εθνική κυριαρχία μας. Δεν μπορεί να υπάρξει ανακοπή ούτε οριστικό τέλος της ανάπτυξης πυρηνικών, εκτός αν οι ΗΠΑ πάρουν πίσω την μοχθηρή, εχθρική πολιτική τους ενάντια στη Βόρειο Κορέα».
Η είδηση της βόμβας έσκασε σαν …βόμβα.
Ήταν η τέταρτη δοκιμή που πραγματοποιούσε η Β. Κορέα, και, κατά τα φαινόμενα, η πιο επιτυχημένη. Το γεγονός ανακοινώθηκε στην κρατική τηλεόραση της χώρας, από μία ήρεμη εκφωνήτρια ώριμης ηλικίας, η οποία δεν ήταν παστωμένη με μακιγιάζ και κραγιόν, δεν φορούσε ούτε ένα κόσμημα, μήτε και φανταχτερά, λαμπερά ρούχα. Αυτό σίγουρα αποτελούσε μια πρώτη πρόκληση για τα ήθη της προοδευμένης δύσης. «Πώς τόλμησαν οι Βορειοκορεάτες να κάνουν κάτι τέτοιο;!»
Φυσικά, εκείνοι που θίχτηκαν περισσότερο υπήρξαν οι Αμερικανοί.
«Αυτή η έντονα προκλητική ενέργεια συνιστά μια σοβαρή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και παραβιάζει κατάφωρα πολλές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών» ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζ. Κέρι, προσθέτοντας: «Δεν δεχόμαστε και δεν πρόκειται να δεχτούμε τη Βόρειο Κορέα ως κράτος εξοπλισμένο με πυρηνικά, και ενέργειες όπως αυτή η τελευταία δοκιμή το μόνο που κάνουν είναι να ενισχύουν την αποφασιστικότητά μας».
Σαν σε καλά δουλεμένη συγχορδία, ο Λευκός Οίκος διαπίστωσε «κατάφωρη παραβίαση» των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Π. Ράιαν, ονόμαζε την πυρηνική δοκιμή «πρόκληση», επιφυλασσόμενος μάλιστα για απάντηση εκ μέρους των ΗΠΑ εφόσον επιβεβαιωθούν τα γεγονότα.
Δίκιο έχουν οι Αμερικανοί. Καταρχάς γνωρίζουν από πρώτο χέρι την καταστροφική δύναμη της ατομικής βόμβας, διότι οι ΗΠΑ είναι η μόνη χώρα που έχει κάνει χρήση του όπλου αυτού ενάντια σε άλλη χώρα (την Ιαπωνία) με τα άνανδρα, δολοφονικά της χτυπήματα τον Αύγουστο του 1945 σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι. Σε κλάσματα δευτερολέπτων, εν ψυχρώ, αφαιρέθηκαν οι ζωές 70.000 και 40.000 ανθρώπων αντίστοιχα, ενώ τα θύματα ξεπέρασαν τις 200.000 ως το 1960. Περιττό δε είναι να αναφερθεί ότι από την έκκληση ραδιενέργειας των βομβών αυτών, ακόμα σημειώνονται τερατογενέσεις στις πολύπαθες περιοχές, οι οποίες ποτέ δεν ανέκαμψαν.
Σε σύγκριση με τις 4 πυρηνικές δοκιμές που έχουν πραγματοποιήσει οι Βορειοκορεάτες, οι Αμερικανοί έχουν υλοποιήσει μόλις …1.054 δοκιμές (σύμφωνα με τις επίσημες, δηλαδή δικές τους, μετρήσεις), ξεκινώντας τα πειράματά τους ήδη από το 1945. Διαθέτοντας αποθήκες γεμάτες με χιλιάδες τόνους πυρηνικών, αεροσκάφη, διηπειρωτικούς πυραύλους και υποβρύχια οπλισμένα με πυρηνικές κεφαλές, και κατανοώντας ότι τα πυρηνικά όπλα που έχουν κατασκευαστεί από τους ίδιους είναι ικανά να αφανίσουν τον πλανήτη, έχουν δίκιο και καλούν σε αποπυρηνικοποίηση όλες τις υπόλοιπες χώρες. Φυσικά, εννοούν ότι τα δικά τους πυρηνικά, είναι σε καλά χέρια. «Τα δικά μας πυρηνικά μόνο…», φαίνεται να λένε οι Αμερικανοί, «είναι πιστοποιημένα και ασφαλή».
Για έναν παράδοξο λόγο, ανάμεσα στους πρώτους που αντέδρασαν στην είδηση της βόμβας υδρογόνου της Βορείου Κορέας είναι εκείνοι που ήδη, εδώ και δεκαετίες, έχουν πραγματοποιήσει πυρηνικές δοκιμές και διαθέτουν πυρηνικό οπλοστάσιο.
«Αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα για τη βορειοκορεατική δοκιμή βόμβας υδρογόνου, αυτό συνιστά μια σοβαρή παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και μια πρόκληση την οποία καταδικάζω ανεπιφύλακτα» δήλωσε σοκαρισμένος ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Φ. Χάμοντ. Δίκιο έχει και αυτός. Μόνο 88 δοκιμές έχει κάνει η Μεγάλη Βρετανία, με τις 43 μάλιστα εξ αυτών να θεωρούνται σχετικώς «λάιτ», ήπιες πυρηνικές δοκιμές. «Τέλος πάντων…», φαίνονται να λένε οι Βρετανοί, «…αφού καταλάβαμε πώς λειτουργούν οι πυρηνικές δοκιμές, γιατί να τις συνεχίζουμε;»
Έξαλλη και η Γαλλία, ονόμασε «απαράδεκτη» την πράξη των Βορειοκορεατών, μίλησε (και αυτή) για παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ, και μάλιστα ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να εκδηλώσει ισχυρή και αποφασιστική αντίδραση. Δόλια Γαλλία, και αυτή έχει δίκιο. Με μόλις 217 πυρηνικές δοκιμές στο ενεργητικό της, την πνίγει κι αυτήν το άδικο. «Μόνο η πεφωτισμένη (ιμπεριαλιστική) Δύση…», φαίνεται να λένε οι Γάλλοι, «…διατηρεί το δικαίωμα να διαθέτει πυρηνικά». Laissez faire, laissez passer.
Είδε κι απόειδε και ο Μπαν Γκι-μουν, μία τους Αμερικανούς, μία τους Γάλλους, μία τους Άγγλους να επικαλούνται τη διεθνή κοινότητα και τον ΟΗΕ, και θεώρησε σωστό και αυτός με τη σειρά του να εκφράσει τη «βαθύτατη ανησυχία» του για τις εξελίξεις και την πυρηνική δοκιμή της Βορείου Κορέας η οποία «αποσταθεροποιεί την ασφάλεια της περιοχής». «Οι πόλεμοι που εξαπολύονται από τους Αμερικανούς και λοιπούς ιμπεριαλιστές σε όλες τις γωνιές του πλανήτη, σταθεροποιούν την ασφάλειά του» φαίνεται να πιστεύει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, και γι’ αυτό εξάλλου δεν είχε κρίνει απαραίτητο άλλοτε να σημειώσει κάτι «ανησυχητικό» για τις πολεμικές επεμβάσεις στη Συρία, Λιβύη, Ιράκ, Αφγανιστάν, κλπ..
Ανήσυχοι και οι Κινέζοι, ανήσυχοι και οι Ιάπωνες. Ευτυχώς, «Από τις 4:45 το απόγευμα, δεν εντοπίστηκε ραδιενέργεια σε κανένα από τα σημεία ελέγχου της Ιαπωνίας» σημείωσε ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Γ. Σούγκα, σε συνέντευξη Τύπου που συγκαλούσε για το γεγονός. Πάλι καλά. Αρκεί η διαρροή ραδιενέργειας από τη Φουκοσίμα, η οποία και κατακτούσε πριν πέντε χρόνια επάξια το «7άρι», τον ανώτερο βαθμό επικινδυνότητας στη διεθνή κλίμακα «περιστατικών» (ατυχημάτων) πυρηνικής ενέργειας και ραδιενέργειας. «Δεν μας φτάνει η δική μας…», φαίνεται να λένε οι Ιάπωνες, «…θα ’χουμε και εισαγόμενη ραδιενέργεια;!»
Τις ίδιες μέρες που η Βόρειος Κορέα πραγματοποιούσε την πυρηνική της δοκιμή, ο Μπάρακ Ομπάμα κήρυσσε «πόλεμο κατά των όπλων», δρομολογώντας «δράσεις» που θα υποχρεώσουν τους πωλητές όπλων να αποκτούν τις άδειές τους με αυστηρότερες διαδικασίες αλλά και τους αγοραστές όπλων να υποβάλλονται σε αυστηρότερους ελέγχους. Λαμπρό σχέδιο. Δεν διευκρινίστηκε μόνο, πώς με το σχέδιο αυτό θα μπορούσαν να αποφευχθούν οι 1.000 και πλέον δολοφονίες Αμερικανών πολιτών που σημειώθηκαν το 2015 με δράστη την …αστυνομία της χώρας του.
Μάλιστα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν μπόρεσε (για μια ακόμη φορά) να συγκρατήσει τα δάκρυά του, αναφερόμενος σε περιστατικά που οδήγησαν σε θάνατο αθώων παιδιών. Τι άλλο να κάνει ο άνθρωπος για να σταματήσει τις άδικες αιματοχυσίες;
Επειδή η πραγματικότητα θα ξεπερνάει πάντοτε κάθε φαντασία, ας μην αποκλείσουμε το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της να δρομολογήσουν «δράσεις», βομβαρδισμό της Βορείου Κορέας με πυρηνικά, προκειμένου να την …από-πυρηνικοποιήσουν.
Πάντως, ως τώρα, η στιβαρή εξωτερική πολιτική της Βορείου Κορέας αποδεικνύεται ο πυλώνας που εξασφαλίζει την ειρήνη στην περικυκλωμένη από ιμπεριαλιστές χώρα.