1. Γροθιές και φοιτητές στο νοσοκομείο ήταν το αποτέλεσμα της αντιπαράθεσης μεταξύ ΑΡΑΣ και ΑΡΙΣ (συνιστωσών της ΕΑΑΚ) στο Πολυτεχνείο στις 16/11. Αιτία (ή ...αφορμή!) αποτέλεσε ...το ποιος θα κάθεται στα τραπεζάκια των συλλόγων φοιτητών που είχαν πάρει απόφαση να συμμετέχουν στον 3ημερο εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείο!
Υπό άλλες συνθήκες αυτό θα αποτελούσε πηγή γέλιου, ωστόσο τα πράγματα είναι σοβαρά. Καταρχήν φαίνεται ξεκάθαρα μια λογική ιδιοκτησίας της σφραγίδας του ενός ή του άλλου συλλόγου.
Επιπλέον, αναδεικνύεται και το ζήτημα του πώς αντιλαμβάνονται τη δημοκρατία στους συλλόγους και στις μεταξύ των οργανώσεων πού αναφέρονται στην αριστερά σχέσεις. Το ότι σύλλογοι είχαν πάρει απόφαση για συμμετοχή στον τριήμερο εορτασμό μετατράπηκε σε όργανο πίεσης στην αντιπαράθεση μεταξύ της μιας και της άλλης συνιστώσας της ΕΑΑΚ, έγινε όπλο σε έναν μικροηγεμονισμό του ενός πάνω στον άλλον. Μπορεί τα «ανοιχτά σχήματα» της ΕΑΑΚ να ευαγγελίζονται την αμεσοδημοκρατία, τελικά όμως το καθένα ευθυγραμμίστηκε με την οργάνωση που το ελέγχει και μετέτρεψαν το Πολυτεχνείο σε ρινγκ, δείχνοντας το πώς αντιλαμβάνονται την πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα σε οργανώσεις που αναφέρονται στην αριστερά και στο κίνημα (ειδικά ενώ αυτές είναι μέλη του ίδιου μετωπικού σχήματος -της ΕΑΑΚ!).
Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ακόμα ότι αυτά συνέβησαν στο τριήμερο του Πολυτεχνείου, μέσα σε χώρο ασύλου με ό,τι αυτό συνεπάγεται αν έπαιρναν αυτά τα γεγονότα μεγαλύτερη έκταση, δηλαδή την αμαύρωση των εκδηλώσεων του τριημέρου. Το φοιτητικό κίνημα δεν μπορεί να ανέχεται μέσα στο πανεπιστημιακό άσυλο που τόσες μάχες δόθηκαν για αυτό, στις 16 Νοέμβρη, μια μέρα πριν την επέτειο της εξέγερσης τις δυνάμεις της ΕΑΑΚ να λύνουν τις μεταξύ τους διαφορές με αυτόν τον τρόπο σε έναν χώρο που τιμάμε τόσα χρόνια μετά την αντιφασιστική πάλη ενάντια στην Χούντα.
2. Την Πέμπτη 17 Νοέμβρη, οι δυνάμεις της ΚΝΕ προσπάθησαν να επιβάλλουν μια κατάσταση απόλυτης ιδιοκτησίας του χώρου και εργολαβίας ουσιαστικά της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Η ΚΝΕ κατοχύρωσε το μισό Πολυτεχνείο, καθώς και όλη την πύλη ως χώρο της. Ξεπερνάμε για της ανάγκες του σχολίου ότι η ΚΝΕ αποτελεί εκείνη την δύναμη που επί Χούντας ανέμενε την «ομαλή δημοκρατική μετάλλαξή της», φτάνοντας στο σημείο να χαρακτηρίσει την εξέγερση «έργο προβοκατόρων». Από εκεί και πέρα, όταν μέλη των Αγωνιστικών Κινήσεων και του ΚΚΕ(μ-λ) τοποθέτησαν αφίσες της ΛΑ-ΑΑΣ και του ΚΚΕ(μ-λ) στο μόνο ...σίδερο της πύλης που δεν είχε η ΚΝΕ, γνωστά στελέχη της ΚΝΕ προκλητικά απαίτησαν να κατέβουν!
Ξαναχτύπησαν και μισή ώρα αργότερα, όταν η Πορεία προσπάθησε να «στήσει χώρο» στο ελάχιστο εναπομείναν μέρος της πύλης. Έτσι, όταν τοποθέτησε αφίσες της ΚΑΤΩ από αυτές της ΚΝΕ, οι ίδιο γνωστοί ΚΝίτες απαίτησαν να κατέβουν. Στήριξαν την κίνησή τους λέγοντας πως «δε θέλουν να βλέπουν Μ-Λ κάτω από την ΚΝΕ». Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η ΚΝΕ προσπαθεί να «σβήσει» τις φωνές με τις οποίες δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί. Ακόμα μια φορά αποδεικνύεται από την παρουσία ποιων ενοχλείται. Όσον μας αφορά, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για το δημοκρατικό δικαίωμα του καθενός να έχει χώρο είτε στις σχολές είτε στον εορτασμό του Πολυτεχνείου.