«Επιτελικό» μπάχαλο της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης Μητσοτάκη στην Υγεία, ενώ «καλπάζει» ο κορονοϊός

nosokomeia

Σε νέο φιάσκο για το «επιτελικό κράτος» και τη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη εξελίσσεται η διαχείριση του τέταρτου κύματος του κορονοϊού, καθώς σχεδόν δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας το δημόσιο σύστημα Υγείας είναι πιο αθωράκιστο και πιο αποδιοργανωμένο από ποτέ. Παράλληλα, κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται τις ελλείψεις, ενώ προβαίνουν σε προκλητικότατες δηλώσεις, την ώρα που δεκάδες άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά.

Ήδη τις τελευταίες ημέρες έχει προκληθεί «ασφυξία» στα νοσοκομεία, καθώς οι κλίνες ΜΕΘ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία έχουν γεμίσει, ενώ ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ράντζα.

«Δεν έχουμε γιατρούς» παραδέχεται η Γκάγκα

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, η υφυπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, παραδέχτηκε στην ενημέρωση για τον κορονοϊό ότι το ΕΣΥ δεν έχει παραπάνω εντατικολόγους, δηλώντας ότι «έχουμε αναπνευστήρες», όμως δεν υπάρχουν γιατροί για τους ασθενείς.

Μάλιστα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας απέκλεισε ουσιαστικά το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν προσλήψεις έστω και στο «και πέντε», καθώς, όπως δήλωσε, «αυτό είναι το υλικό που έχουμε, με αυτό θα κινηθούμε». Επιπλέον, προσπάθησε να φορτώσει τις ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις, ισχυριζόμενη πως δεν υπάρχει προσωπικό «γιατί δεν φροντίσαμε τα προηγούμενα χρόνια».

«Για να κάνουμε ΜΕΘ δε φτάνουν μόνο οι αναπνευστήρες και οι χώροι. Πρέπει να έχουμε και τους γιατρούς. Θέλουμε πάρα πολλά χρόνια για να φτιάξουμε τους γιατρούς που χρειαζόμαστε», ανέφερε χαρακτηριστικά η Μίνα Γκάγκα.

Όχι σε… «πολυτελές σύστημα Υγείας» λέει ο Σκέρτσος

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ισχυρίστηκε ότι… «δεν υπάρχει λόγος για πολυτελές σύστημα Υγείας», ένα δημόσιο σύστημα Υγείας δηλαδή που θα καλύπτει τις ανάγκες του λαού εν μέσω πανδημίας.

Ο υπουργός μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ δήλωσε ότι «δεν μπορούμε μέσα σε ένα χρόνο – και δεν υπάρχει και λόγος – να δημιουργήσουμε ένα πολυτελές σύστημα υγείας, το οποίο μετά την πάροδο της πανδημίας θα εκλείψει ο λόγος να έχουμε πάρα πολλές ΜΕΘ».

Σύμφωνα λοιπόν με τον Άκη Σκέρτσο, η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας συνιστά «πολυτέλεια», την ώρα που οι υγειονομικοί καταρρέουν από την κούραση, τα νοσοκομεία έχουν «φρακάρει» και δεκάδες άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά ή νοσηλεύονται στους διαδρόμους!

Παγώνη: «Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου στο Γεννηματάς»

Αποκαλυπτικές για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της χώρας ήταν και οι δηλώσεις προέδρου της ΕΙΝΑΠ, Ματίνας Παγώνη, η οποία έκανε λόγο για «νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου» στο «Γεννηματάς», καθώς οι εισαγωγές ασθενών ήταν τόσες που το νοσοκομείο οδηγήθηκε σε… δανεισμό ράντζων από το νοσοκομείο «Σωτηρία»!

Παρόλο που η διοίκηση του νοσοκομείου «Γεννημάτας» αμφισβήτησε τα λεγόμενα της Ματίνας Παγώνη, η ίδια σημείωσε ότι οι εισαγωγές ασθενών έχουν αυξηθεί κατά πολύ και το νοσηλευτικό προσωπικό αντιμετωπίζει πολύ μεγάλο πρόβλημα. «Όποιος θέλει να δει τι γίνεται να έρθει στο νοσοκομείο και ύστερα να γράφει ανακοινώσεις», σχολίασε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, στηλιτεύοντας την ανακοίνωση της διοίκησης.

Ελάχιστες προσλήψεις γιατρών και… παρακάλια Πλεύρη στους ιδιώτες

Παρά την τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει ακάθεκτη τη νεοφιλελεύθερη καταστροφική πολιτική της, καθώς μαζικές προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού αποκλείστηκαν για μία ακόμα φορά από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη.

Σε συνάντηση με την ΟΕΝΓΕ, ο ίδιος απαρίθμησε απλώς τις ελάχιστες προσλήψεις γιατρών που έχουν πραγματοποιηθεί, ενώ απηύθυνε κάλεσμα στους ιδιώτες γιατρούς να στηρίξουν το δημόσιο σύστημα Υγείας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων επιτάξεων.

Η ΟΕΝΓΕ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η απάντηση του υπουργού υγείας στο αίτημα για μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών […] ήταν να απαριθμήσει τις λιγοστές θέσεις που έχουν προκηρυχθεί ως τώρα». Παράλληλα, κάτω από την πίεση της ΟΕΝΓΕ «δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει την εδώ και καιρό πρόταση να διοριστούν με κατεπείγουσες διαδικασίες οι επιλαχόντες γιατροί με έλεγχο μόνο των τυπικών προσόντων, εφόσον το επιθυμούν, σε διαφορετική θέση από αυτή που έθεσαν υποψηφιότητα».

Όμως τις επόμενες μέρες ο Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε«την επανάληψη της δοκιμασμένης και αποτυχημένης συνταγής για έκκληση σε ιδιώτες που αν δεν ανταποκριθούν θα επιστρατευτούν».

Παρόμοιες ήταν οι δηλώσεις Πλεύρη και στη συνάντηση με την ΠΟΕΔΗΝ, κατά την κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας, στα τέλη Οκτώβρη. Προσλήψεις με το σταγονόμετρο που δεν επαρκούν ούτε κατ’ ελάχιστο στην κάλυψη των αυξημένων αναγκών εν μέσω πανδημίας και πιστή εφαρμογή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της ΝΔ.

«Προτάσεις διαχείρισης» από τον ΣΥΡΙΖΑ

Από το «κάδρο» φυσικά δεν μπορεί να εξαιρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αποτελεί ουσιαστικά στήριγμα της κυβερνητικής πολιτικής. Στις αρχές Νοεμβρίου είχε προτείνει τον ορισμό επιστημόνων κοινής αποδοχής που δεν θα λειτουργούν με βάση το πολιτικό κόστος, ενώ, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, «για τρίτη φορά σε έναν χρόνο τείναμε χείρα βοηθείας με πρόταση για μίνιμουμ συναίνεση, ώστε να αντιμετωπιστεί η πανδημία», όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε.

Ουσιαστικά, ο ΣΥΡΙΖΑ αποσιωπά ότι η διαχείριση της πανδημίας αποτέλεσε ξεκάθαρα πολιτική επιλογή και ότι οι επιστήμονες αποτελούν απλώς ένα διακοσμητικό σώμα που χρησιμοποιείται για επικοινωνιακούς σκοπούς. Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας, κινούμενος πιστά στο πλαίσιο της περιβόητης «εθνικής ομοψυχίας» και της… «γόνιμης αντιπολίτευσης» έσπευσε να δηλώσει, δημοκοπώντας και «ψαρεύοντας» ψήφους, ότι η μη αποδοχή επιστημόνων κοινής αποδοχής αποτελεί αλαζονική επιλογή του Μητσοτάκη, «συνεπώς η πολιτική ευθύνη […] του ανήκει αποκλειστικά»!

***

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δείχνει για μία ακόμα φορά το πραγματικό της πρόσωπο και μάλιστα σε μία τόσο κρίσιμη συγκυρία, όπως αυτή της πανδημίας, εφαρμόζοντας μία καταστροφική για το λαό νεοφιλελεύθερη πολιτική, υποταγμένη στα συμφέροντα του κεφαλαίου και αδιαφορώντας για τους δεκάδες θανάτους που καταγράφονται καθημερινά.

Ο μόνος δρόμος για το λαό και τη νεολαία για να έχουν ένα δημόσιο σύστημα Υγείας που θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την πανδημία, με ουσιαστική περίθαλψη και φροντίδα, είναι οι μαζικοί αγώνες μέσα από τα σωματεία, για να μπει φραγμός στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα της κυβέρνησης της ΝΔ.

Διαβάστε επίσης