Άμεση επαναπρόσληψη όλων των διοικητικών υπαλλήλων!
Επαναφορά της δωρεάν πρόσβασης στις βάσεις δεδομένων!
Η Διεύθυνση της Βιβλιοθήκης του Παντείου ενημερώνει τους φοιτητές πως «η Βιβλιοθήκη αναγκάζεται να προχωρήσει στον περιορισμό των ωρών λειτουργίας της λόγω σοβαρής έλλειψης προσωπικού». Συγκεκριμένα αναφέρει ότι από τις 20 Φεβρουαρίου η βιβλιοθήκη θα λειτουργεί κατά 8 ώρες λιγότερες ανά εβδομάδα, καθώς την Τρίτη και την Παρασκευή θα κλείνει στις 16:00 και όχι στις 20:00 όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος. Η συγκεκριμένη «μετατροπή», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση, είναι άμεσο επακόλουθο της μείωσης του διοικητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου. Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι οι απολύσεις των διοικητικών δεν αποτέλεσαν μια κίνηση εξορθολογισμού της εκπαίδευσης (όπως ήθελαν να ονομάζουν τότε τις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες), αλλά κατέστησαν ανεπαρκείς σημαντικές λειτουργίες του πανεπιστημίου και επηρέασαν άμεσα και τα δικαιώματα των ίδιων των φοιτητών. Μάλιστα, το ίδιο επιχείρημα της ανεπάρκειας διοικητικού προσωπικού και καθηγητών (αφού είχε προηγηθεί η απόλυση τους) οδήγησε στην συγχώνευση ή και στην κατάργηση τμημάτων μέσα από το σχέδιο-Αθηνά.
Παράλληλα, πριν λίγες μέρες ενημερωθήκαμε για την διακοπή της δωρεάν πρόσβασης των φοιτητών του Παντείου Πανεπιστημίου στις βάσεις δεδομένων (PsychInfo, scopus κτλ.). Πιο συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο έχει σταματήσει την πληρωμή των επιστημονικών πηγών πληροφόρησης από το 2013, με αποτέλεσμα τη χορήγηση άδειας χρήσης των άρθρων μέσω της καταβολής κάποιου ποσού από τους ίδιους τους φοιτητές. Είναι γνωστό ότι τόσο οι πτυχιακές, όσο και οι πολυάριθμες προπτυχιακές εργασίες των φοιτητών, βασίζουν την ολοκλήρωση τους σε μεγάλο βαθμό στα επιστημονικά άρθρα που παρέχονται μέσα από τις βάσεις δεδομένων. Ένα τέτοιο γεγονός αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για τις σπουδές και την ίδια την απόκτηση του πτυχίου, την στιγμή, μάλιστα, που τα όρια σπουδών και οι διαγραφές ελλοχεύουν· εξάλλου οι ίδιες οι αμφίσημες τοποθετήσεις του υπουργού παιδείας αφήνουν ανοιχτό το συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ μέρα με τη μέρα το κόστος των σπουδών μετακυλίεται στις πλάτες των φοιτητών.
Οι συγκεκριμένες περικοπές (γιατί για τέτοιες πρόκειται) αποτελούν συνέχεια των όσων υλοποίησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις κάτω από τις επιταγές των ξένων «εταίρων» αλλά και εγχώριων συμφερόντων. Στα μάτια ορισμένων, όλα αυτά θα έπρεπε να αποτελούν παρελθόν, καθώς η νέα κυβέρνηση δεσμεύτηκε προεκλογικά και μετεκλογικά πως θα εκθεμελιώσει μια σειρά μεταρρυθμίσεις, αντικαθιστώντας τις με άλλες πιο ευνοϊκές απέναντι στο φοιτητικό κόσμο. Βέβαια τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν ακριβώς έτσι! Η νέα κυβέρνηση, λίγα 24ωρα αφότου ανέλαβε, πέταξε από πάνω της τα όποια αντιμνημονιακά της συνθήματα και επιχείρησε να κάνει το μαύρο άσπρο, βαφτίζοντας την τρόικα «θεσμούς» και το μνημόνιο «συμβόλαιο», δεχόμενη στην πραγματικότητα το σύνολο των μέτρων που θα υλοποιούσε η προηγούμενη κυβέρνηση. Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο υπουργός Παιδείας Μπαλτάς, ο οποίος, ενώ αρχικά έσπευδε να καταργήσει (στα λόγια) τις αντιφοιτητικές μεταρρυθμίσεις, στη συνέχεια τις υιοθέτησε με άλλη φρασεολογία. Η περίπτωση της διαγραφής των φοιτητών αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της ...αναδίπλωσης! Ο υπουργός ανακοίνωσε πως οι διαγραφές συνεχίζουν κανονικά για την απαραίτητη εκκαθάριση των μητρώων, απλά όσοι επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους, θα δίνουν μια προσωπική συνέντευξη, εξηγώντας τους λόγους που τους οδήγησαν να τις σταματήσουν, αφήνοντας έτσι μετέωρο το ζήτημα για το αν θα αφορά το μετρό των διαγραφών μόνο τους λεγόμενους «αιώνιους φοιτητές», ή αν θα θεσπιστεί κανονικότατα και για όλους τους προπτυχιακούς φοιτητές. Σε κάθε περίπτωση η ύπαρξη ορίων για ένα μέρος των φοιτητών θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην καθιέρωση ορίων για το σύνολο. Εξάλλου, το κείμενο-συμφωνία με τους «εταίρους» μας: «οι Ελληνικές Αρχές θα: Επανεξετάσουν και ελέγξουν δαπάνες σε κάθε τομέα των κυβερνητικών δαπανών (π.χ. παιδεία, άμυνα, μεταφορές, ΟΤΑ, κοινωνικά επιδόματα)» δεν αφήνει πολλά περιθώρια παρερμηνειών! Γίνεται φανερό λοιπόν πως, παρά την αρχική ευφορία και αισιοδοξία ορισμένων φοιτητών πως θα βρεθεί μια λύση στα προβλήματα τους, η κυβέρνηση και οι «εταίροι» μας έχουν άλλες βλέψεις... Η κατάργηση του δωρεάν πλέγματος σίτηση-στέγαση-σύγγραμμα σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση και τις διαγραφές, δείχνουν πως αυτό το άγριο ταξικό πανεπιστήμιο, που θα συνεχίζει να διώχνει τους φοιτητές από φτωχά λαϊκά στρώματα, σύμφωνα πάντα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, δεν θα σταματήσει να υπάρχει εφόσον το φοιτητικό κίνημα αδρανεί.
Η πραγματική αισιοδοξία και ευφορία για το μέλλον μας μπορεί να αντληθεί μόνο από τη δύναμη των αγώνων του φοιτητικού κινήματος και όλου του λαού! Καμία κυβέρνηση της λεγόμενης «Αριστεράς» με ολίγον ακροδεξιά (ΑΝΕΛ) που ορκίζεται από το πρωί μέχρι το βράδυ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΔΝΤ, δεν μπορεί να υπερασπίσει τα συμφέροντά μας!
Η κανονική λειτουργία της Βιβλιοθήκης όσο και η δωρεάν πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων ως κομμάτι των εκπαιδευτικών μας δικαιωμάτων, θα διασφαλιστεί μόνο μέσα από την οργανωμένη, μαζική, συλλογική πάλη των φοιτητών. Η Πορεία και οι Αγωνιστικές Κινήσεις καλούν τους φοιτητές του Παντείου να διεκδικήσουν την άμεση επαναφορά του προηγούμενου ωραρίου λειτουργίας της βιβλιοθήκης καθώς και την επαναφορά των βάσεων δεδομένων. Να αποδοκιμάσουν τις «ρεαλιστικές» εκπαιδευτικές περικοπές και προσαρμογές, οι οποίες λειτουργούν σε βάρος των σπουδών μας.