Αγώνας επιβίωσης για την αγροτιά! Πυκνώνουν τα μπλόκα, κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις!

Ο μεγαλύτερος αγροτικός ξεσηκωμός μετά τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις της δεκαετίας του ’90 που συγκλόνισαν το πανελλήνιο, ξεδιπλώνεται ήδη απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας, έχοντας συμπαραστάτες τη συντριπτική πλειοψηφία των εργατολαϊκών στρωμάτων, που βιώνουν την ίδια αντιλαϊκή μνημονιακή πολιτική που συμπυκνώνεται σε αυτήν τη συγκυρία στα υπό ψήφιση Ν/σχ της αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης και της φοροληστρικής επιδρομής, την οποία επιχειρεί να εφαρμόσει, με τη σειρά της, η ασθμαίνουσα συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Πάνω από 100 μπλόκα έχουν στηθεί σε όλη την επικράτεια από το τελωνείο του Προμαχώνα ως την Κρήτη και από τη Ζάκυνθο ως τη Μυτιλήνη, με πάνω από 10.000 τρακτέρ να καταλαμβάνουν όχι μόνο τις κεντρικές αρτηρίες, αλλά και τους επαρχιακούς δρόμους, κλείνοντας περιοδικά την κυκλοφορία και τα τελωνεία. Δεκάδες συλλαλητήρια, συγκεντρώσεις, συζητήσεις, διοργανώνονται στις πόλεις και τα χωριά, αλλά και καταλήψεις δημοσίων κτιρίων.

Παράλληλα, υπήρξε συνεχής συντονισμός των κινητοποιήσεων με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα που αντιδρούν στα σχέδια της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό και Φορολογικό, ενόψει του κορυφαίου γεγονότος της συμμετοχής τους στην προχθεσινή μαζική πανελλαδική πανεργατική απεργία, κλείνοντας τελείως τους δρόμους και νεκρώνοντας τα Υπουργεία, τις Δημόσιες υπηρεσίες, τα σχολεία, τα εργοστάσια, τα τοπικά γραφεία του ΟΓΑ, του ΕΛΓΑ, του ΟΠΕΚΕΠΕ, τις τράπεζες, τα δικαστήρια, τα λιμάνια, τα τελωνεία και τα αεροδρόμια.
 

Στο Κάστρο Βοιωτίας πραγματοποιήθηκε την προπερασμένη εβδομάδα, συνάντηση των αγροτών με επιστημονικούς φορείς και ελεύθερους επαγγελματίες (γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, συμβολαιογράφους, οικονομολόγους, κλπ.) για τον συντονισμό του αγώνα κατά του Ν/σχ για το Ασφαλιστικό. Ήδη στις αγροτικές κινητοποιήσεις έχουν εκφράσει τη συμπαράστασή τους δεκάδες φορείς και μαζικές οργανώσεις.
Στο χορό των κινητοποιήσεων μπήκαν και οι αγρότες του νομού Αττικής, όπου συμμετέχουν αγρότες από την Παιανία, τα Σπάτα, το Μαρκόπουλο, την Κερατέα και το Κορωπί, παρεμποδίζοντας την πρόσβαση προς το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Την περασμένη Πέμπτη, αγρότες, όχι μόνο από τα μπλόκα της Κεντρικής και Δυτ. Μακεδονίας, αλλά και της Θεσσαλίας, Ηπείρου, Κρήτης, Στερεάς και Πελοποννήσου, συγκεντρώθηκαν στη Θεσσαλονίκη, για τη φιέστα των εγκαινίων της AGROTICA 2016, που είχε στήσει η κυβέρνηση Τσίπρα με τους δημαρχιακούς και Νομαρχιακούς φορείς, καθώς και τους αντιπροσώπους των μονοπωλίων γεωργικών εφοδίων, που για χρόνια τώρα λυμαίνονται την αγροτιά, υποκαθιστώντας την κυβερνητική ανυπαρξία. Η οργή και η αγανάκτηση ξεχείλισε, μπροστά στην κυβερνητική αδιαλλαξία, και σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια με αποτέλεσμα να ματαιωθούν τα εγκαίνια της Έκθεσης.

Η κυβερνητική προπαγάνδα απέδωσε τα επεισόδια στην ακροδεξιά, σαν την «κορωνίδα της προσπάθειάς τους να εμποδίσουν τον διάλογο των αγροτών με την κυβέρνηση». Ο ΣΥΡΙΖΑ σύσσωμος έχει βγει στα κεραμίδια ξεφωνίζοντας: «Οι ακροδεξιοί, που με συνθήματα εναντίον της Βουλής και του πολιτικού συστήματος, προκάλεσαν τα επεισόδια, θεωρούμε ότι δεν εκφράζουν τον αγροτικό κόσμο. Και βεβαίως δεν πρέπει να αποτρέψουν τον διάλογο που ο πρωθυπουργός κάλεσε τους αγρότες, ώστε να βρεθεί ικανοποιητική λύση στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στον πρωτογενή τομέα τα πέντε χρόνια των μνημονιακών πολιτικών που εφάρμοσαν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σταθερά στο πλευρό των αγροτών και στα δίκαια αιτήματά τους και τους υποσχόμαστε ότι θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να πετύχουμε αναθεώρηση της ΚΑΠ το 2017, που θα δικαιώσει σημαντικά τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου…».

Χωρίς αμφιβολία, μέσα στις χιλιάδες των αγροτών, η εμφάνιση ακροδεξιών φασιστικών στοιχείων οδήγησε σε έκτροπα, τα οποία καταδίκασε η συντριπτική πλειοψηφία της αγροτιάς. Ωστόσο, να θυμίσουμε πως στη δικαιολογημένη οργή και στο απολύτως βάσιμο αίτημα των χιλιάδων συγκεντρωμένων αγροτών, για άμεση απόσυρση των ασφαλιστικών και φορολογικών μέτρων -που οδηγεί στην απόλυτη καταστροφή τουλάχιστον το 70% της αγροτιάς- απάντησαν και πάλι, όπως στην Κομοτηνή, οι κατασταλτικοί μηχανισμοί του «αριστερού» ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας και πάλι χρήση χημικών. Προσυπογράφουμε το ότι η εμφάνιση των Χρυσαυγιτών, με τις προβοκατόρικες φασιστικές ενέργειες και πρακτικές, αποτελούν πισώπλατο χτύπημα στο εργατολαϊκό και αγροτικό κίνημα. Όμως, η φασιστική δράση δεν μπορεί να αξιοποιείται από την κυβέρνηση, για τον κατ’ επίφαση, ατιμωτικό «διάλογο» που επικαλείται, προκειμένου να περάσει η συμφωνία που επέβαλαν τον περασμένο Αύγουστο οι ΕΕ και ΔΝΤ και έχει υπερψηφιστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το «Ποτάμι», κάτω από την πίεση της ντόπιας ολιγαρχίας και το άγρυπνο βλέμμα των ιμπεριαλιστικών κέντρων. Με λίγα λόγια, στον προκείμενο «διάλογο» εμφανίζεται ένας πάνοπλος μηχανισμός Ευρωπαίων ηγετών, Επιτρόπων, πρωθυπουργών, υπουργών, οικονομικών επιτελείων, «στημένων» συνεντεύξεων και αναλύσεων των ΜΜΕ, δυνάμεων καταστολής, κλπ., απέναντι σε μία γυμνή (ιδεολογικά, πολιτικά, οικονομικά, πολιτιστικά) φτωχομεσαία αγροτιά που ζητά να ζήσει στο χωράφι της, το οποίο της αποστερεί η αδιαλλαξία της ΕΕ, η ταξικότητα της ΚΑΠ, η σκληρότητα του φορολογικού και η βαρβαρότητα του ασφαλιστικού. Σε τι μπορεί να βοηθήσει ο «διάλογος», πέρα από την αξιοποίησή του από τη Δεξιά που προσπαθεί να οικειοποιηθεί τις αγροτικές κινητοποιήσεις, ενώ είναι γνωστή η αντιαγροτική της πολιτική, στην κατεύθυνση της υποταγής της στην ΕΕ; Τι μπορεί λοιπόν να αποδώσει ένας τέτοιος «διάλογος», πέρα από κάποια ψίχουλα υποταγής;

 Η 35χρονη ένταξη της χώρας μέσα στην ΕΕ των ισχυρών ιμπεριαλιστικών κρατών, μέσα στην οποία την έμπλεξαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθόλου δεν ωφέλησε την ελληνική Γεωργία. Σήμερα, παρά ποτέ, η χώρα υποχρεώνεται να εισάγει χιλιάδες τόνους αγροτικών προϊόντων, που θα μπορούσαν να παράγονται, καλύτερα, εδώ. Εξ άλλου οι εκατοντάδες κοστοβόρες ποιοτικές, ποσοτικές και περιβαλλοντολογικές προϋποθέσεις που θέτει η ΚΑΠ, απευθυνόμενη σε μία αγροτική ευρωπαϊκή «ελίτ», κάνουν τελείως απαγορευτική την παραγωγή αγροτικών προϊόντων στην Ελλάδα, με τον εξαιρετικά χαμηλό αγροτικό κλήρο και τα πανάκριβα εισαγόμενα αγροτικά εφόδια. Τέλος, η ΕΕ, στην προσπάθειά της να ξεφορτωθεί μια για πάντα από τους ώμους της το επικίνδυνο «βαρίδι» που λέγεται φτωχομεσαία αγροτιά, στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας» της Ευρωπαϊκής Γεωργίας στην αντιπαράθεσή της με τα άλλα ισχυρά κράτη, βάζει τώρα σε εφαρμογή τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική για την περίοδο 2014-2020, προσαρμοσμένη απολύτως στις ανάγκες των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα (προμηθευτές, μεγαλεμπόρους, αγροδιατροφικές αλυσίδες, αγροτοβιομήχανους και τραπεζικό κεφάλαιο), προκειμένου να πετύχουν τη συγκέντρωση της γης και τη συγκεντροποίηση της παραγωγής, προς όφελος των γεωργικών επιχειρήσεων, των αγροδιατροφικών αλυσίδων, των «κατ’ επάγγελμα» μεγαλοαγροτών και των μεγάλων αγροτικών μονάδων που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα. Αυτή είναι η πραγματικότητα, η οποία αποδίδει την εικόνα μιας εξαρτημένης χώρας, με γερασμένους αγρότες, με μία αγροτική οικονομία στα όρια της καταστροφής. Αυτή είναι η πραγματικότητα με την οποία συντάσσονται ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το «Ποτάμι», η «Χρυσή Αυγή» και πρόσφατα η «Ένωση Κεντρώων». Και πάει πολύ να εμφανίζεται η ΝΔ σαν ο τιμητής των αγροτικών αγώνων, όταν η για δεκαετίες αντιαγροτική πολιτική της Δεξιάς, βαρύνεται ακόμα και με εγκλήματα σε βάρος των ξεσηκωμένων αγροτών.
 

Αυτήν τη χρόνια αρνητική κατάσταση, έρχεται να επιδεινώσει και η τρέχουσα μνημονιακή πολιτική με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης Τσίπρα προς τα ιμπεριαλιστικά κέντρα ΕΕ και ΔΝΤ, που περιλαμβάνουν το σφαγιασμό των εργατολαϊκών στρωμάτων και της φτωχής αγροτιάς, με σημερινή αιχμή το Ασφαλιστικό και Φορολογικό. Ο αγροτικός ξεσηκωμός, τονίζοντας το καθεστώς της εξάρτησης σαν αιτία της κακοδαιμονίας της χώρας, είναι σκόπιμο να εστιάσει στα άμεσα αιτήματα που συνοψίζονται στα εξής αυτονόητα:

  1.  Να αποσυρθεί το Ν/σχ για το Ασφαλιστικό που σχεδόν τριπλασιάζει (από 7% σε 20%) τις εισφορές στον ΟΓΑ, αυξάνει τα όρια συνταξιοδότησης, ενώ παράλληλα διατηρεί στα ίδια επίπεδα τις εξευτελιστικές αγροτικές συντάξεις.
  2.  Να αποσυρθούν τα μέτρα που ήδη έχουν μπει σε εφαρμογή και αφορούν την επιβολή φόρου από το πρώτο ευρώ στο αγροτικό εισόδημα και συγκεκριμένα από 13% για το 2015, σε 20% για το 2016 και 26% για το 2017. Να καθοριστεί ένα αφορολόγητο όριο, να καταργηθούν τα «τεκμήρια διαβίωσης» και να φορολογείται ο αγρότης με βάση το πραγματικό του εισόδημα με κλιμακούμενο φορολογικό συντελεστή για τα φτωχά και πλούσια εισοδήματα. Παράλληλα, να καταργηθούν τα λογιστικά βιβλία για τη φτωχή αγροτιά και να σταματήσει η απαράδεκτη προκαταβολή φόρου από 55% το 2015, στο 75% το 2016 και σε 100% για το 2017.
  3.  Να αποσυρθεί η αύξηση του 23% ΦΠΑ και να επιστρέψει στο 6% που ισχύει σε όλη την ΕΕ για τα αγροτικά εφόδια, να καταργηθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και να γίνει δραστική μείωση του κόστους αγροτικού ρεύματος και ρύθμιση των συνολικών οφειλών των αγροτών προς τη ΔΕΗ.
  4.  Να ακυρωθούν οι περικοπές στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις που επιβάλλονται με τη νέα ΚΑΠ που φθάνουν, σταδιακά, στο 60% μέχρι το 2019 (τα δυο προηγούμενα χρόνια, 2014 και 2015, έχουν περικοπεί συνολικά κατά 23%).

Θυμίζουμε πως η εφαρμογή αθροιστικά όλων των παραπάνω, μειώνει το αγροτικό εισόδημα κατά τουλάχιστον 75%, ενώ καταστρέφει συλλήβδην όλα τα φτωχά νοικοκυριά και το μεγαλύτερο μέρος των μεσαίων, που προφανέστατα δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε τέτοιου είδους αυξήσεις.
 Εκτός από τα παραπάνω αιτήματα της συγκυρίας, που αποτελούν το ενοποιητικό στοιχείο της συντριπτικής πλειοψηφίας της αγροτιάς και θα πρέπει να παλευτούν ανεξάρτητα από τα μικροκομματικά συμφέροντα, υπάρχουν και δεκάδες άλλα επιμέρους αιτήματα, που αφορούν είτε στην καταστροφική για τα φτωχομεσαία στρώματα εφαρμογή της ΚΑΠ, είτε στο κόστος παραγωγής, είτε στην ανυπαρξία έργων υποδομής στη Γεωργία-Κτηνοτροφία-Αλιεία, είτε στα αγροτικά δάνεια, είτε στη γραφειοκρατική διαδικασία, κλπ., κλπ. Ωστόσο, τα διαβόητα «πλαίσια» που καθορίζουν ένα κατεβατό αιτημάτων, δημιουργώντας αμηχανία, σύγχυση και διάσπαση στους κόλπους της αγροτιάς, και τα οποία παραπέμπουν τη λύση τους στις ακατανόητες και υπερβατικές «λαϊκές εξουσίες» και «λαϊκές οικονομίες», είναι σκόπιμο να αποφεύγονται.

Για τις επιτροπές των μπλόκων

Να θυμίσουμε πως η «Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων, Αλιέων, Μελισσοκόμων», που έχει σαν κέντρο επιχειρήσεων τα Τέμπη, ελέγχοντας γύρω στα 70-75 μπλόκα σε όλη τη χώρα, αποχώρησε από τη σύσκεψη της Σίνδου, καταγγέλλοντας ότι στη σύσκεψη έπρεπε να παρίστανται μόνο οι «κατ’ επάγγελμα» αγρότες! Αυτό το γεγονός δημιούργησε εντάσεις και μέσα στην ίδια την Επιτροπή, δεδομένου ότι ένα μεγάλο μέρος των συμπαραστεκόμενων αγροτών της αναγκάζεται να κάνει και άλλες εργασίες. Πάντως, στις διάφορες συσκέψεις αποφασίστηκε η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
 

Από την άλλη πλευρά, με κέντρο τον κόμβο της Νίκαιας, η «Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων» είναι η μεγαλύτερη δύναμη, ελέγχοντας, με τη γνωστή τακτική του ΚΚΕ, γύρω στα 35-40 μπλόκα και ακολουθώντας πιστά τη διασπαστική τακτική απομονωτισμού του ΠΑΜΕ, παρουσιάζει ένα υπερβολικό πλαίσιο αιτημάτων, που παραπέμπει τη λύση τους στη «Λαϊκή εξουσία»!
 Η «Πανελλήνια Πρωτοβουλία Αγροτών», με κέντρο τον κόμβο Κερδυλλίων, ελέγχει και συντονίζει μερικά από τα πιο δυναμικά μπλόκα στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα (Κάστρο, Ανθήλη Φθιώτιδας, Εγνατία, Ασπροβάλτα, ΠΕΟ Θεσσαλονίκης-Καβάλας, κ.α.). Ωστόσο, έντονες αντιδράσεις στους κόλπους της αγροτιάς έχει προκαλέσει η απόφασή της να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, προκειμένου να προτείνει λύσεις για την επίλυση του Ασφαλιστικού.
 

Δεκάδες άλλες «Πρωτοβουλίες» και «Επιτροπές», ελέγχουν τοπικά μπλόκα, σε ένα συνονθύλευμα πολιτικών αποχρώσεων, αγανακτισμένων αγροτών, όπως στον κόμβο των Μαλγάρων αλλά και στον κόμβο του Προμαχώνα. Τα αιτήματά τους ξεκινούν από την άμεση απόσυρση των Ν/σχ Ασφαλιστικού και Φορολογικού και φθάνουν μέχρι την παραίτηση της κυβέρνησης Τσίπρα και τη δημιουργία Οικουμενικής, που θα εξετάσει «εκ του μηδενός» τα αγροτικά προβλήματα!
 

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τόσο η «Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων, Αλιέων, Μελισσοκόμων» όσο και η «Πανελλήνια Πρωτοβουλία Αγροτών», αλλά και οι μικρότερες «Πρωτοβουλίες» και «Επιτροπές», περιλαμβάνουν στις τάξεις τους χιλιάδες φτωχομεσαίους αγρότες, οι οποίοι κινούνται στη λογική της κομματικής τους ταυτότητας, χωρίς να διαφοροποιούνται ταξικά. Οι δύο αυτές κυρίαρχες «Επιτροπές», ναι μεν βάζουν στην προμετωπίδα των αιτημάτων τους το Ασφαλιστικό και Φορολογικό, ωστόσο ξεκαθαρίζουν: α) το να παραμείνουν οι εισφορές του ΟΓΑ στο 7%, β) το να παραμείνει το ίδιο καθεστώς στον ΟΓΑ, αλλά να υπάγονται σ’ αυτόν μόνο οι «κατ’ επάγγελμα» αγρότες, γ) το να παραμείνει η φορολόγηση στο 13% από το πρώτο ευρώ, ενώ ζητούν αφορολόγητο όριο μόνο για τις ενισχύσεις/επιδοτήσεις, δ) το να γίνεται η φορολογία με βάση το διαχωρισμό των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα ή μη», ε) στο να μειωθεί ο ΦΠΑ στο 13%.
Όλ’ αυτά τα αιτήματα φαίνονται με μία πρώτη ματιά λογικά. Ωστόσο, αν κοιτάξει κανείς βαθύτερα, θα δει πως σε καμία περίπτωση δεν εξειδικεύουν ούτε καν αναφέρονται:
Στο καθεστώς της εξάρτησης από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα ΕΕ και ΔΝΤ.
Στην αγροτοκτόνα Κοινή Αγροτική Πολιτική, που οδηγεί τη φτωχομεσαία αγροτιά στον αφανισμό.
Στα όρια συνταξιοδότησης.
Στο αφορολόγητο όριο, που αποτελεί στοιχειώδη προϋπόθεση για την επιβίωση των φτωχών.
✓Στην κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης και στη φορολόγηση με βάση το πραγματικό εισόδημα με κλιμακούμενο συντελεστή φορολόγησης.
✓Στην κατάργηση λογιστικών βιβλίων, τουλάχιστον για τη φτωχή αγροτιά.

Οι δύο «Επιτροπές» δέχονται να διαπραγματευτούν με μία υπό σύσταση «διακομματική επιτροπή» που θα αποσύρει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και φορολογικό και θα ξεκινήσει διάλογο από «μηδενική βάση» με τη συμμετοχή των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα. Για τη σύσταση της «διακομματικής» έδωσαν διορία 5 ημερών στην κυβέρνηση, δηλ., μέχρι την Κυριακή 7/02. Αυτό που επιδιώκουν είναι μία διαπραγμάτευση είτε με την κυβέρνηση του Α.Τσίπρα είτε με την επόμενη που θα προκύψει, στη βάση των «κατ’ επάγγελμα» αγροτών, που θα παραμείνουν στην αγροτική δραστηριότητα και οι οποίοι και θα δικαιούνται συνολικά το ποσό των κοινοτικών επιδοτήσεων/ενισχύσεων, των 3,8 δις €, που θα προκύψει από την απόρριψη των «μη κατ’ επάγγελμα» αγροτών!

Συμφωνούμε απόλυτα πως θα είναι μεγάλη νίκη η απόσυρση των δύο επίμαχων Ν/σχ, αλλά με τις εξής προϋποθέσεις: α) πως ο αγροτικός ξεσηκωμός δεν θα αποβεί επ’ ωφελεία της Δεξιάς, και β) πως τα Ν/σχ δεν θα τροποποιηθούν σε βάρος των συμφερόντων της φτωχομεσαίας αγροτιάς που αποτελεί τον πάνω από 80% κορμό της ελληνικής Γεωργίας!

Διαβάστε επίσης