Ανακοίνωση Πορείας Παντείου: Όλοι στο δρόμο Όλοι στον αγώνα

Κατηγορία: 

Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, επιχειρώντας να διαμορφώσει ένα επίπλαστο (όσο και ευφάνταστο) κλίμα αισιοδοξίας, ελπίζει να ανακόψει τη λαϊκή δυσαρέσκεια και οργή και να ενσπείρει ψευδαισθήσεις και αυταπάτες για την «επερχόμενη ανάπτυξη». Η κοινωνική όμως πραγματικότητα είναι πολύ οδυνηρή.

Η φτώχεια (που διαπερνά σύμφωνα με επίσημα στοιχεία 3,9 εκατομμύρια του συνολικού πληθυσμού), η ανεργία (η οποία έχει υπερβεί στα γενικά ποσοστά το 27%, ενώ στους νέους έχει ξεπεράσει προ πολλού το 61,7%) σε συνδυασμό με τα φοροληστρικά μέτρα που επιβάλλονται στα λαϊκά στρώματα, διαμορφώνουν ένα ιδιαίτερα μελανό τοπίο για τον λαό. Η συγκυβέρνηση, πρόθυμος υπηρέτης της εγχώριας ολιγαρχίας και των ξένων ιμπεριαλιστών (ΕΕ, ΔΝΤ), αντικρίζοντας τις επιμέρους αντιστάσεις των εργαζομένων απέναντι σε αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική, έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο «νόμος και τάξη», προκειμένου να προλάβει την ενδυνάμωση και την γενίκευση των κοινωνικών αγώνων. Συκοφαντεί τις κινητοποιήσεις, ενισχύει τους μηχανισμούς καταστολής, τρομοκρατεί.

 

Μέσα σε όλο αυτό το γενικευμένο ξερίζωμα των κοινωνικών κατακτήσεων θα ήταν παράδοξο να μη δεχτεί καίρια πλήγματα και ο χώρος της Δημόσιας Εκπαίδευσης. Το σχέδιο «Αθηνά», αν και φέρει παραπλανητικό τίτλο, έρχεται ουσιαστικά να εφαρμόσει τη μνημονιακή πολιτική σε ΑΕΙ-ΤΕΙ. Το κλείσιμο δεκάδων τμημάτων, η εξώθηση δεκάδων χιλιάδων φοιτητών σε εσωτερική μετανάστευση, το στοίβαγμα φοιτητών από διαφορετικά επιστημονικά αντικείμενα στο ίδιο τμήμα, η δραματική μείωση των εισακτέων, αλλά και η διοικητική συγχώνευση ολόκληρων Πανεπιστημίων (μεταξύ των οποίων και το Πάντειο) που προμηνύει μεγάλο αριθμό απολύσεων, όχι μόνο δεν αποτελεί κάποιου είδους «εξορθολογισμό» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά, αντίθετα, είναι η τυφλή εφαρμογή των αδηφάγων μνημονιακών επιταγών που αφυδατώνουν, και από κονδύλια αλλά και από φοιτητές, τα ελληνικά δημόσια Πανεπιστήμια.

 

Απέναντι σε αυτή την πολιτική, που βυθίζει τους εργαζόμενους στη φτώχεια και την εξαθλίωση, που πετάει τη νεολαία έξω από τα Πανεπιστήμια και την εργασία, μπορεί και πρέπει να οικοδομηθεί ένα μαζικό, ενωτικό, αγωνιστικό, παλλαϊκό κίνημα, το οποίο θα βάλει φραγμό σε αυτή τη ζοφερή κατάσταση, θα αναδείξει τα αδιέξοδα αυτής της πολιτικής και θα θέσει νέους στόχους στον λαό και τη νεολαία!

Η αριστερή φοιτητική παράταξη ΠΟΡΕΙΑ καλεί κάθε φοιτητή και φοιτήτρια να στηρίξουν με τη συμμετοχή τους την ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ 20ΗΣ ΦΛΕΒΑΡΗ, να ζωντανέψουν και πάλι τους φοιτητικούς συλλόγους, να αντιπαλέψουν τη βάρβαρη και αντιλαϊκή πολιτική. Να αγωνιστούμε για Δουλειά, Παιδεία, Δημοκρατία, Εθνική Ανεξαρτησία!

Διαβάστε επίσης