Με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας του Ισλαμικού Κράτους, η Μόσχα αυξάνει τις διπλωματικές της πρωτοβουλίες για τη Συρία, υποστηρίζοντάς τις με την παράλληλη ενίσχυση της στρατιωτικής της παρουσίας στην περιοχή.
Πληροφορίες που προέρχονται από αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, όπως η «Wall Street Journal», κάνουν λόγο για ανάπτυξη από τη Ρωσία 28 πολεμικών αεροπλάνων, δεκάδων αρμάτων μάχης, συστημάτων αεράμυνας, οχημάτων μεταφοράς στρατιωτών και κινητών μονάδων πυροβολικού ακριβείας. Υπάρχουν αναφορές μέχρι και για δύο νέες ρωσικές στρατιωτικές βάσεις που έχουν δυνατότητα να «φιλοξενήσουν» πάνω από 2.000 άτομα.
Επίσης οι συριακές ένοπλες δυνάμεις γνωστοποίησαν ότι χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά μη επανδρωμένα τηλεχειριζόμενα αεροσκάφη τα οποία παρέλαβαν από τη Ρωσία στο πλαίσιο του πολέμου κατά των τζιχαντιστών.
Ανεξάρτητα από την ακρίβεια των παραπάνω ειδήσεων, που άλλωστε άλλες επιβεβαιώνονται και άλλες διαψεύδονται από τη ρωσική πλευρά, τα γεγονότα επιβεβαιώνουν την ολοένα και πιο ενεργή ρωσική στρατιωτική παρέμβαση στη Συρία.
Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Αμερικανού επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος έδειξε κατανόηση για τη διαφύλαξη των ρωσικών συμφερόντων στη Συρία. Ο Κέρι ισχυρίστηκε ότι τα αεροσκάφη που έχει αναπτύξει η Ρωσία στη Συρία βρίσκονται εκεί για την προστασία της αεροπορικής τους βάσης και όχι στο πλαίσιο της προετοιμασίας μιας επίθεσης και της περαιτέρω εμπλοκής των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων στη συριακή σύρραξη, τουλάχιστον προς το παρόν.
Ο Κέρι όμως, ανησυχώντας για την επέκταση της ρωσικής επιρροής στην περιοχή επισήμανε ότι «υπάρχουν ορισμένοι τύποι αεροσκαφών που θα μπορούσαν να εγείρουν ερωτήσεις όσον αφορά τις προθέσεις της Ρωσίας μακροπρόθεσμα». Ανάφερε ακόμη πως, παρότι η Ουάσινγκτον και η Μόσχα θέλουν αμφότερες να ηττηθεί η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, η Ουάσιγκτον αντιτίθεται στη βοήθεια της Μόσχας προς τον Σύρο πρόεδρο. «Εάν (η Ρωσία) βρίσκεται εκεί για να υποστηρίξει τον Άσαντ και να δώσει στον Άσαντ την εντύπωση ότι δεν χρειάζεται να διαπραγματευτεί, τότε πιστεύω ότι αυτό είναι πρόβλημα για τη Συρία και πρόβλημα για οποιονδήποτε θέλει να δοθεί ένα τέλος σε αυτό τον πόλεμο, που έχει διαρκέσει πάρα πολύ καιρό», προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να ξεκινήσουν άμεσα διάλογο με τη Ρωσία για την κατάσταση στη Συρία. Ενώ την επόμενη βδομάδα, θα συναντηθούν στη Ν. Υόρκη Πούτιν και Ομπάμα, οι διαρροές και τα γεγονότα δείχνουν πως εντατικοποιούνται ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία, τα παζάρια για το μέλλον της Συρίας.
Σε απάντηση στα σχόλια του Κέρι, μετά την επανεκκίνηση των συζητήσεων σε στρατιωτικό επίπεδο μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας για τη Συρία, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Λαβρόφ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εμφανίζονται το τελευταίο διάστημα όλο και πιο δεκτικές «πλέον στα επιχειρήματα που τους εκθέταμε εδώ και αρκετά χρόνια». Προφανώς η πειστικότητα των ρωσικών επιχειρημάτων ενισχύεται και από τη στρατιωτική ενίσχυση της παρουσίας τους.
Απτή αναγνώριση της ρωσικής στρατιωτικής αναβαθμισμένης εμπλοκής αποτελεί και η απόφαση συγκρότησης ενός μηχανισμού, που θα συντονίζει τη στρατιωτική δράση Ρωσίας και Ισραήλ. Αυτό συμφώνησαν πρόσφατα στη Μόσχα Νετανιάχου και Πούτιν για να μη συγκρουστούν κατά λάθος στη Συρία. «Ο μηχανισμός έχει ως στόχο την αποφυγή παρανοήσεων μεταξύ των ισραηλινών και των ρωσικών δυνάμεων», αναφέρεται σε ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου του Ισραήλ. Και με ωμότητα για την απροκάλυπτη και συστηματική κατάλυση της Συριακής κυριαρχίας δηλώνεται, σε δημοσιεύματα ισραηλινών μέσων που επικαλούνται στρατιωτικούς αξιωματούχους, που ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση κορυφής στη Μόσχα, ότι ο συντονιστικός οργανισμός θα εξετάζει τις αεροπορικές, ναυτικές και ηλεκτρομαγνητικές δραστηριότητες των δύο χωρών στη Συρία.
Λίγο πριν από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, τις επόμενες μέρες, όπου αναμένονται πυκνές παρασκηνιακές συναντήσεις τόσο του Κέρι, όσο και του Λαβρόφ με ομολόγους τους από χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, για τη Συρία, ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Τσούρκιν, σε συνέντευξη στο RT, μιλώντας σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση της συμμετοχής της Ρωσίας στη Συρία, τόνισε την ανάγκη για μια διεθνή συμμαχία που να περιλαμβάνει τη συριακή κυβέρνηση για την καταπολέμηση της αυτοαποκαλούμενης τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Υπογράμμισε ότι «φοβόμαστε ότι αυτό το είδος της πολιτικής (της αλλαγής καθεστώτος) θα οδηγήσει σε μεγάλη αστάθεια, που είδαμε στην περίπτωση της Λιβύης».
Ο Τσούρκιν αναφερόμενος τους ισχυρισμούς των Δυτικών μέσων ενημέρωσης σχετικά με τη «ρωσική επιθετικότητα» στη Συρία, παραδέχθηκε: «Είναι σαφές ότι υπάρχει κάποιο ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό, που βοηθά το συριακό στρατό ... να χρησιμοποιεί τα όπλα που τους έχουμε προμηθεύσει. Δεν υπάρχει μυστικό γι 'αυτό, έτσι δεν υπάρχουν λόγοι για κάθε είδους κατηγορία».