Ατομική ευθύνη και ξερό ψωμί!

c, Nikh, atomikh ey8ynh

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Πορεία», Τεύχος 50, που κυκλοφορεί

Ατομική ευθύνη, η λύση για όλα τα προβλήματα, το αντίδοτο στην εξάπλωση της πανδημίας και στον ίδιο τον ιό. Κάθε φορά που οι κυβερνώντες θέλουν να συγκαλύψουν τις εγκληματικές πολιτικές σε βάρος του λαού και της κοινωνίας, επιστρατεύουν την ατομική ευθύνη. Μπροστά στον κίνδυνο της εξάπλωσης της πανδημίας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, προκειμένου να συγκαλύψει την ανεπάρκεια και τις τραγικές ελλείψεις του εθνικού συστήματος υγείας, έκανε την ατομική ευθύνη σημαία. Σε κάθε διάγγελμα του πρωθυπουργού η ατομική ευθύνη είχε εξέχουσα θέση.

Εσείς οι νέοι προσέξτε! «εσείς το πιο πιθανό είναι να νοσήσετε ήπια... όμως κυκλοφορώντας άσκοπα απειλείτε τους γονείς και τους παππούδες σας αλλά κινδυνεύετε και οι ίδιοι, γιατί αυξάνοντας τους ασθενείς πλημμυρίζουν τα νοσοκομεία και αυτό σημαίνει ότι αν αύριο έχετε ένα ατύχημα, πέσετε με τη μηχανή σας, δεν θα υπάρχει εντατική για να σας περιθάλψει». Την προσοχή σας παρακαλώ! αν έχετε ένα ατύχημα, δεν θα υπάρχει εντατική για να σας περιθάλψει!!!

Εσείς που πάτε στα νησιά προσέξτε! «όσο πιο μικρό είναι το νησί όπου κάποιος πιστεύει ότι θα καταφύγει για να προστατευτεί, τόσο πιο δύσκολη αν όχι αδύνατη θα είναι η περίθαλψή του αν αρρωστήσει». Την προσοχή σας παρακαλώ! Μπορεί να είναι και αδύνατη η περίθαλψη σε κάποιο μικρό νησί, επαναλαμβάνουμε αδύνατη!

Εσείς που αγνοείτε τις εντολές της κυβέρνησης, την απαγόρευση και τα πρόστιμα προσέξτε! «Λίγοι ανεύθυνοι μπορούν να βλάψουν χιλιάδες». Μην είστε ανεύθυνοι, δώστε λίγη προσοχή! Εσείς που πάτε στα πάρκα, και στις πλατείες, εσείς οι λίγοι που ήσασταν πολλοί και συνωστισμένοι, αλλά τελικά ήσασταν λίγοι, μπορεί να βλάψετε τις ζωές χιλιάδων!

Αγαπητοί ανεύθυνοι! «το τελευταίο βήμα μίας οργανωμένης δημοκρατικής πολιτείας» είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας και ο έλεγχος με την επιβολή προστίμου από ένστολους. Θα σας το εξηγήσουμε απλά: «Το κράτος οφείλει κατά το σύνταγμα να μεριμνά για την υγεία των πολιτών και να παρεμβαίνει όταν η άσκηση της ατομικής ελευθερίας απειλεί την κοινωνία».

Εδώ βέβαια το πρώτο σκέλος, δηλαδή την κρατική μέριμνα, την πήρε το ποτάμι, ενώ το δεύτερο σκέλος «κακοποιήθηκε» και μεταφράστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να στρέφεται ενάντια στον «ανεύθυνο» πολίτη.

Εδώ ο κρατικός μηχανισμός δεν επιστρατεύτηκε για την ανέγερση ή την επαναλειτουργία νοσοκομείων, για άνοιγμα εκατοντάδων ΜΕΘ και για προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού. Κάτι τέτοιο έχουν φροντίσει να φαντάζει ως μη ρεαλιστικό. Εδώ ο κρατικός μηχανισμός επιστρατεύτηκε για να ελέγξει την ατομική μας ευθύνη με ελέγχους και πρόστιμα από τα σώματα ασφαλείας.

Εδώ τα κριτήρια της υπευθυνότητας τα θέσπισαν αυτοί που εγκλημάτισαν σε βάρος της δημόσιας υγείας, αυτοί που έκλεισαν δεκάδες νοσοκομεία και κέντρα υγείας στις πόλεις και την επαρχία, αυτοί που παρουσίασαν τις απολύσεις γιατρών και υγειονομικού προσωπικού ως αναγκαίες και σωστές, αυτοί που οδήγησαν το ΕΣΥ να λειτουργεί χωρίς να μπορεί να διασφαλίσει ούτε καν γάζες. Αυτοί ήταν που έβγαιναν στα κανάλια και καταδίκαζαν λουόμενους και περιπατητές για εγκληματική ανευθυνότητα.

Εδώ τα σώματα ασφαλείας που κλήθηκαν να επιβάλλουν τους ελέγχους και τα πρόστιμα, δεν είχαν καμία αναστολή να προχωρούν σε κεφαλοκλείδωμα «ανυπόταχτων» παππούδων ή σε άγριο ξυλοδαρμό νεαρών που τόλμησαν να βγουν στις πλατείες. Οι διώκτες των ανεύθυνων πολιτών, αυτών δηλαδή που έβγαιναν χωρίς ταυτότητα, που δήλωναν ψευδώς τον κωδικό 4 για να πάνε να βρούνε τη θεία ή τον φίλο, που πήδαγαν σε κλειστό γήπεδο για να τρέξουν, που κυκλοφορούσαν στις πλατείες και τις παραλίες, οι διώκτες αυτών που «απείλησαν την κοινωνία» είχαν κάθε δικαίωμα να ξυλοφορτώνουν κόσμο και να παραβιάζουν τα μέτρα προστασίας προκειμένου να «διασφαλιστεί» ότι όλοι οι υπόλοιποι θα τα τηρούν. Επαναλαμβάνουμε αυτοί που υποτίθεται ότι διασφάλιζαν την τήρηση των μέτρων προκειμένου να μην εξαπλωθεί ο ιός, μπορούσαν να στοιβάζουν συλληφθέντες σε αστυνομικά τμήματα χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, μπορούσαν να ξυλοκοπούν κόσμο και να τον στέλνουν ακόμα και στο νοσοκομείο, μπορούσαν να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή ενός παππού ασκώντας βία και γκαρίζοντας μέσα στη μούρη του γιατί αρνήθηκε να του κόψουν πρόστιμο και όλα αυτά χωρίς να λογοδοτούν. Γιατί για τους ένστολους δεν ίσχυε κανένα περιοριστικό μέτρο, οι ένστολοι ήταν οι προστάτες, οι άρχοντες της πόλης.

Εδώ ο πρωθυπουργός της χώρας παραδέχτηκε, χωρίς καμία ντροπή, ότι στις ΜΕΘ δεν θα χωράνε κρούσματα κορωνοϊού και θύματα τροχαίων ταυτόχρονα, γιατί αντί για 3.000 που θα έπρεπε να έχουμε, ο αριθμός τους δεν ξεπερνά τις 600. Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε χωρίς ντροπή ότι στα νησιά η περίθαλψη μπορεί να είναι και αδύνατη, γιατί τα προηγούμενα χρόνια συγχωνεύτηκαν ή έκλεισαν αρκετά νοσοκομεία και κέντρα υγείας της επαρχίας, ενώ άλλα έμειναν χωρίς βασικές ειδικότητες και εξοπλισμό. Μπορεί να μην πήραν κανένα μέτρο ουσιαστικής ενίσχυσης του ΕΣΥ, μπορεί να μην έδωσαν παρά ελάχιστα ψίχουλα για ουσιαστικά υγειονομικά μέτρα αλλά, όλα και όλα... μας ενημέρωσαν!

Εσύ λοιπόν νεαρέ ή νεαρή που ανεβαίνεις στη μηχανή και τελικά τρακάρεις, μη διανοηθείς να ζητήσεις τα ρέστα από την κυβέρνηση, που δεν υπάρχουν ΜΕΘ για να σε περιθάλψουν. Η ευθύνη είναι όλη δική σου, διότι μπορεί η κυβέρνηση να λειτουργεί ένα δημόσιο σύστημα υγείας με 30.000 κενά, αλλά παρ’ όλα αυτά σε ενημέρωσε! Οι εκπρόσωποι της «οργανωμένης αυτής πολιτείας» σου το είπαν σταράτα και ντόμπρα, αν χτυπήσεις και χρειαστεί να νοσηλευτείς σε μονάδα εντατικής μπορεί και να πεθάνεις! Αφού λοιπόν σου το είπαν και σου ζήτησαν να κάτσεις μέσα στο σπίτι και να μην κάνεις άσκοπες μετακινήσεις, δεν φέρουν καμία ευθύνη για οτιδήποτε σου συμβεί εφόσον βγεις έξω.

Εσύ επαρχιώτη που τώρα τελευταία βρέθηκες στην Αθηνά αλλά αποφάσισες να επιστρέψεις για να βγάλεις την καραντίνα σου στο χωριό, να ξέρεις ότι αν σου συμβεί κάτι και δεν μπορέσεις να έχεις την περίθαλψη που χρειάζεται, δεν θα φταίει η κυβέρνηση, εσύ θα φταις! Αφού σου τα είπε ο πρωθυπουργός και δε στα είπε μόνο αυτός, στα είπαν και οι υπουργοί του, αυτοί που όταν κράταγαν το τιμόνι του υπουργείου υγείας πάλευαν να διαλύσουν το ΕΣΥ, κλείνοντας ή υποβαθμίζοντας όλα τα νοσοκομεία της επαρχίας και των πόλεων.

Αν λοιπόν στην Ελλάδα ερχόμασταν αντιμέτωποι με ένα σενάριο Ιταλίας, δεν θα έφταιγε το διαλυμένο ΕΣΥ, δεν θα έφταιγε η κυβέρνηση που υπηρέτησε πιστά την πολιτική των περικοπών στην δημόσια υγεία, δεν θα έφταιγαν αυτοί που ακόμα και σήμερα ενισχύουν τα ιδιωτικά συμφέροντα στην υγεία σε βάρος του δημοσίου, αλλά όλοι εσείς οι «ανεύθυνοι» πολίτες!

Με περισσό θράσος την ίδια ώρα που χάριζαν στους ιδιώτες το μονοπώλιο των τεστ με κόστος έως και 300 ευρώ, την ίδια ώρα που νοίκιαζαν ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών σε διπλάσια τιμή, την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός μάς μάλωνε δηλώνοντας ότι «δεν θα ανεχτεί τον αδικαιολόγητο εφησυχασμό και την ανευθυνότητα που διέκρινε από ορισμένους».

Η καραντίνα έλαβε τέλος. Το σενάριο Ιταλίας προσωρινά τουλάχιστον αποφεύχθηκε, αλλά το Δημόσιο σύστημα υγείας παραμένει υποστελεχωμένο και διαλυμένο. Το ιδεολόγημα της «ατομικής ευθύνης» είναι εδώ, και αν σήμερα οι λουόμενοι δεν είναι πλέον ανεύθυνοι, αλλά υπεύθυνοι πολίτες που ενισχύουν την αγορά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν συνεχίζουμε να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τον κοινωνικό αυτοματισμό που καλλιεργούν οι τυχοδιώκτες εγκληματίες της δημόσια υγείας προκειμένου να στρέψουν το βλέμμα της κοινωνίας στον διπλανό «ανεύθυνο» για να απαλλαχτούν οι ίδιοι από τις ευθύνες τους.

Να μην το ανεχτούμε!

Νίκη Π.

Διαβάστε επίσης