Αφετηρία αγωνιστικής αφύπνισης

Κατηγορία: 

Οι φετινές φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές θα διεξαχθούν στη σκιά των εθνικών εκλογών, μέσα σε κλίμα πολιτικής αστάθειας, ρευστότητας και αβεβαιότητας.

Άλλοτε εγκλωβισμένοι στη δημαγωγία, στους εκβιασμούς και τα διλήμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, εκατομμύρια ψηφοφόροι έστρεψαν αυτή τη φορά τις πλάτες τους στα κόμματα του μνημονίου, της εξάρτησης και της εθνικής υποτέλειας, καταψήφισαν τις πολιτικές τής φτώχειας, της ανεργίας και της εξαθλίωσης του ελληνικού λαού, και έδωσαν στον δικομματισμό τα χαμηλότερα ποσοστά που γνώρισε από τη μεταπολίτευση και εξής.

Το σύστημα, βέβαια, δεν έχει εξαντλήσει ακόμη τις διόδους «διαφυγής» του: πολυκομματικές κυβερνήσεις «συνεργασίας» ή «εθνικού σκοπού», καλλιέργεια πόλωσης σε κεντροδεξιούς και κεντροαριστερούς σχηματισμούς, διενέργεια, εκ νέου, εθνικών εκλογών, ένα σύνολο σχεδιασμών για να εκτονωθεί η λαϊκή αγανάκτηση και οργή σε κοινοβουλευτικά πλαίσια.

Όμως δεν είναι μόνο τα κεντρικά πολιτικά γεγονότα που φέρνουν σε δεύτερη μοίρα τις εκλογές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Άραγε ο τρόπος προκήρυξης των φοιτητικών εκλογών (από διαπαραταξιακές παρασυναγωγές έπειτα από παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, και όχι από δημοκρατικά εκλεγμένα όργανα των φοιτητών) δεν απαξιώνει την εκλογική διαδικασία;

Άραγε οι προτάσεις για διεξαγωγή ξεχωριστών εκλογών ανά σχολή και για διεργασίες εκλογικές και λοιπές «πέρα και έξω από τους εκφυλισμένους Φοιτητικούς Συλλόγους» (πολλές φορές διατυπωμένες μάλιστα από παρατάξεις που αναφέρονται στην αριστερά) δεν διασπούν, δεν διαιρούν σε κομμάτια τους Φοιτητικούς Συλλόγους και την ενότητα των φοιτητών;

Άραγε η συκοφάντηση και η υπόσκαψη της λειτουργίας των συνδικαλιστικών οργάνων των φοιτητών (με χτυπήματα που φέρουν χρωματισμό «απολιτίκ» ή ανοιχτά αντιδραστικό έως και «αναρχικό» ή «υπερ-επαναστατικό») δεν στρέφει φοιτητές και σπουδαστές βαθμιαία ενάντια στις λειτουργίες εκείνες που θα μπορούσαν να τους οργανώσουν, να τους συντονίσουν, να τους κινητοποιήσουν;

Η αριστερή φοιτητική παράταξη Πορεία θα δώσει τη δική της μάχη, με τις δυνάμεις που διαθέτει, για να μπορέσουν οι φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές να αποτελέσουν αφετηρία αγωνιστικής αφύπνισης, ζυμώσεων και δημιουργικού προβληματισμού πάνω σε φοιτητικά και κοινωνικά ζητήματα, όχι στείρα, τυπική διαδικασία, αποκομμένη από τις αγωνίες του φοιτητικού και σπουδαστικού κόσμου.

Η αριστερή φοιτητική παράταξη Πορεία αγωνίζεται σε ΑΕΙ και ΤΕΙ για την ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος. Παλεύουμε για την προάσπιση των κεκτημένων δικαιωμάτων των φοιτητών και των σπουδαστών και τη διεύρυνσή τους.

Γνώμονας της σκέψης μας είναι ότι ολοένα και επιτακτικότερα προβάλλει η ανάγκη για συντονισμένη, μαζική και δημοκρατική οργάνωση του φοιτητικο-σπουδαστικού κινήματος, η ανάγκη για ενεργή, αγωνιστική έκφραση των διεκδικήσεών μας.

Η Πορεία θα έρθει σε ρήξη με όσους θεωρούν το φοιτητικό χώρο πρόσφορο έδαφος για πολιτικά «καπελώματα», με όσους επιχειρούν -άμεσα ή έμμεσα- να διαλύσουν τα φοιτητικά όργανα, με όσους θυμούνται τη λύση του «τσαμπουκά» ή της απάτης όταν δεν διαθέτουν την πλειοψηφία ή, ακριβώς, όταν τη διαθέτουν.

 

Παλεύουμε για τη διασφάλιση του «αυτονόητου» 

Δωρεάν Δημόσια Ανώτατη Παιδεία

Δωρεάν συγγράμματα - σίτιση και στέγαση

Κατάργηση του νόμου-πλαισίου και των αντιεκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων

Υπεράσπιση του θεσμού του Ασύλου στα Πανεπιστήμια και στις Εστίες

Ελευθερία λόγου, δημοκρατία στις αίθουσες και στα αμφιθέατρα

 

Λέμε

- Όχι στα πτυχία κουρελόχαρτα

- Όχι στην ανεργία και στην εξαθλίωση, με μισθούς 300 και 400 ευρώ

- Όχι στον εξοστρακισμό της νεολαίας, όχι στις πολιτικές που διώχνουν τους νέους από τη χώρα

 

Εργαζόμαστε για την αγωνιστική αφύπνιση φοιτητών και σπουδαστών
Για την αναδιοργάνωση των φοιτητικών και σπουδαστικών Συλλόγων

Για όργανα του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος δημοκρατικά και αντιγραφειοκρατικά, και όχι όργανα που θα δρουν αποσπασμένα, σε αντίθεση με τις διαθέσεις των φοιτητών-σπουδαστών και σε σύγκρουση με τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων, όπως συχνά γίνεται σήμερα.

Για μαζικές, δημοκρατικές Συνελεύσεις στις Σχολές και για την επανενεργοποίηση των εκλεγμένων σ’ αυτές Δ.Σ.

Για τη διεξαγωγή Πανσπουδαστικών Συνεδρίων. Τα συνέδρια αυτά είναι εξουσιοδοτημένα και οφείλουν να αναδείξουν τα ανώτερα όργανα συντονισμού των φοιτητών και των σπουδαστών πανελλαδικά, δηλαδή την Ε.Φ.Ε.Ε. και την Ε.Σ.Ε.Ε. (Πραξικοπηματικά, η σύνθεση των οργάνων αυτών έχει παραμείνει ως είχε από το 1995, λόγω της αντιδημοκρατικής διάλυσης των Συνεδρίων, με τη συνέργεια ή την ανοχή πολλών παρατάξεων).

Για φοιτητικό κίνημα ζωντανό, οργανωμένο, συνειδητοποιημένο πολιτικά, αγωνιστικό, αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό, έτοιμο να παλέψει για τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών και των σπουδαστών.

Υπέρ της ελεύθερης, δημοκρατικής, ανεμπόδιστης πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης όλων των παρατάξεων, απολύτως ενάντια όμως στις αντιλήψεις εκείνες που οδηγούν σε μετατροπή των Συλλόγων σε κομματικά παραρτήματα, υποσκάπτοντας έτσι τη λειτουργία τους, αποδυναμώνοντας, απομαζικοποιώντας, διαλύοντας στην πράξη τους Συλλόγους.

 

Νεολαία προφυλακή στους μεγάλους αγώνες της εργατικής τάξης και του λαού

- Ενάντια στην πολιτική της πείνας, της καταστολής και της υποτέλειας

- Για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, για την εκδίωξη του ΔΝΤ

- Για Ελλάδα ελεύθερη, δημοκρατική, εθνικά ανεξάρτητη

- Για να πάρει ο λαός τις τύχες του στα χέρια του

Διαβάστε επίσης