Βαφτίζουν τους μαθητικούς αγώνες «σχολική βία» και συλλαμβάνουν μαθητές! Μαζικός αγώνας στο πλευρό του λαού για να ανατραπεί η πολιτική που τσακίζει το παρόν και υποθηκεύει το μέλλον μας!

Κατηγορία: 

Την ώρα που ο λαός και η νεολαία διαδήλωναν σε μία από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων, εκφράζοντας τη δίκαιη οργή και αγανάκτησή τους για το έγκλημα στα Τέμπη, η κυβέρνηση έφερνε για συζήτηση και ψηφοφορία στη Βουλή, νομοσχέδιο για τη σχολική βία. Και είναι τέτοια η υποκρισία και ο κυνισμός της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης, που δε δίστασε στο εν λόγω νομοσχέδιο να εντάξει στον σχολικό εκφοβισμό την «… παρεμπόδιση της ομαλής διεξαγωγής των μαθημάτων», φωτογραφίζοντας επί της ουσίας τις μαθητικές καταλήψεις και ευρύτερα τις κινητοποιήσεις και τους αγώνες του μαθητικού κινήματος. Λίγο αργότερα, σε μαθητική κινητοποίηση στην Πάτρα στις 10 Μάρτη, η αστυνομία συλλάμβανε μαθητή, πρόεδρο 15μελούς σχολείου της πόλης, για τη συμμετοχή του στην κινητοποίηση.

Πρόκειται για πρόκληση για κάθε μαθητή, να τολμά η κυβέρνηση που έχει υπηρετήσει την ίδια πολιτική μαζί με όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων να μιλά για σχολική βία και εκφοβισμό. Είναι η πολιτική της φτώχειας και της ακρίβειας, της ανεργίας και των ιδιωτικοποιήσεων, η πολιτική που διαλύει τα σχολεία και πετάει μαθητές έξω απ’τα σχολεία. Είναι τα ΜΜΕ που καλλιεργούν τον κοινωνικό αυτοματισμό και τη βαρβαρότητα. Είναι ένα ολόκληρο σύστημα που σπρώχνει τη νεολαία στον ατομικισμό και στον ανταγωνισμό με κάθε τρόπο για μια «θέση στον ήλιο». Στο έδαφος αυτής της πολιτικής αυξάνονται τα φαινόμενα σχολικής βίας και εκφοβισμού, στο έδαφος μιας πολιτικής που μαθαίνει τα νέα παιδιά να είναι όχι «άνθρωποι, αλλά λύκοι» για τους συνανθρώπους τους.
Στο πλαίσιο αυτό, η ταύτιση των μαθητικών καταλήψεων με τον σχολικό εκφοβισμό αποτελεί μία ευθεία παραβίαση των δημοκρατικών δικαιωμάτων των μαθητών να συζητούν και να αποφασίζουν ελεύθερα και δημοκρατικά, μιας και οι συνελεύσεις των μαθητών δύναται να «παρεμποδίσουν την ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων», πολύ δε περισσότερο να αγωνίζονται, να πραγματοποιούν καταλήψεις και κινητοποιήσεις. Συνδέεται με την ευρύτερη πολιτική της καταστολής και της τρομοκρατίας, η οποία χτυπά τους λαϊκούς και νεολαιίστικους αγώνες με ΜΑΤ, δακρυγόνα, συλλήψεις και προσαγωγές. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η απαράδεκτη σύλληψη και στοχοποίηση του μαθητή στην Πάτρα.

Η Μαθητική Πορεία καλεί κάθε μαθητή να καταδικάσουμε την επιχείρηση ταύτισης των αγώνων μας με τον σχολικό εκφοβισμό, καθώς και τη σύλληψη του συμμαθητή μας στην Πάτρα. Να δυναμώσουμε τον αγώνα για να αποδοθούν όλες οι ευθύνες για το έγκλημα στα Τέμπη, που στέρησε τη ζωή από 57 ανθρώπους, παιδιά του λαού, που θα μπορούσε στη θέση τους να βρίσκεται ο καθένας από μας. Για ασφαλείς, δημόσιες και φθηνές συγκοινωνίες. Ενάντια στην κυβερνητική πολιτική της ακρίβειας, της φτώχειας και των ιδιωτικοποιήσεων, της πραγματικής υπεύθυνης για την πρόσφατη τραγωδία. Ενάντια στην πολιτική της κρατικής καταστολής και τρομοκρατίας, ενάντια σε κάθε ενέργεια και πρακτική που αμαυρώνει τους αγώνες μας και δίνει άλλοθι στις αστυνομικές δυνάμεις να χτυπούν τις κινητοποιήσεις μας.

Διαβάστε επίσης