Tα αποτελέσματα των φετινών φοιτητικών εκλογών οφείλουμε να τα δούμε μέσα από το συγκεκριμένο κλίμα στο οποίο διενεργήθηκαν και το οποίο επηρέασε βασικά την ψήφο (ή μη) των φοιτητών.
Ένα ακόμη στοιχείο που πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας μιλώντας για τις φετινές φοιτητικές εκλογές, είναι η σημαντική αποχή μιας μεγάλης μερίδας φοιτητών, που για μια ακόμη χρονιά αυξήθηκε. Γεγονός, που συνδέεται αναμφίβολα με τις ελάχιστες έως μηδαμινές κινητοποιήσεις που έλαβαν χώρα φέτος στις σχολές και με το ευρύτερο κλίμα ηττοπάθειας και υποχώρησης, που χαρακτηρίζει σε αυτή τη φάση το φοιτητικό κίνημα. Και το κλίμα αυτό δεν μπορεί παρά να ενισχύεται, τόσο από τη στάση μοιρολατρικής αποδοχής της κατάστασης που καλλιεργούν οι αντιδραστικές φωνές των ΔΑΠ-ΠΑΣΠ, όσο και από τις αυταπάτες και τα «υπερεπαναστατικά» αιτήματα και συνθήματα των ρεφορμιστικών δυνάμεων των ΠΚΣ - ΕΑΑΚ - ΑΡΕΝ, που απομακρύνουν μεγάλα κομμάτια φοιτητών από τις συλλογικές διαδικασίες και τους αγώνες.
Σε αυτές λοιπόν τις δύσκολες συνθήκες και σε αυτό το αρνητικό κλίμα, οι δυνάμεις της Φοιτητικής Πορείας έδωσαν τη μάχη των φοιτητικών εκλογών, εγγράφοντας μία συνολικά θετική παρέμβαση, που αποτυπώνεται όχι μόνο στις ψήφους που πήρε στις σχολές που κατέβηκε, αλλά ευρύτερα στον κόσμο που την πλαισίωσε είτε με τη συμμετοχή στα ψηφοδέλτιά της είτε με την ευρύτερη στήριξή του στη Φοιτητική Πορεία, που δικαιούται να κοιτάζει την επόμενη μέρα με αισιοδοξία.
Σε ό, τι αφορά αυτά καθ’ αυτά τα εκλογικά αποτελέσματα, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, διατηρώντας για μια ακόμη χρονιά την πρωτοκαθεδρία της σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, είδε τις ψήφους της να μειώνονται, γεγονός που συνδέεται βέβαια περισσότερο με την αύξηση της αποχής, παρά με την αποδέσμευση της πλατιάς μάζας των φοιτητών από την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας. Άλλωστε, η στάση που καλλιεργεί η ΔΑΠ στις σχολές δεν μπορεί παρά να απομακρύνει τους φοιτητές από τις συλλογικες τους διαδικασίες, ακόμη και από τις φοιτητικές εκλογές.
Η ΠΚΣ, η παράταξη του ΚΚΕ στις σχολές, παρά τα ηχηρά λόγια για το γεγονός ότι «παραμένει δεύτερη δύναμη», δεν μπορεί να κρύψει τη μείωση των ψήφων της, ιδιαίτερα στα ΤΕΙ, όπου από δεύτερη δύναμη, βρέθηκε φέτος στην τρίτη θέση. Χαρακτηριστικό της ρεφορμιστικής αριστεράς, να κρύβει κάτω από το χαλί τα προβλήματά της και ιδιαίτερα τη μείωση της επιρροής της, χρησιμοποιώντας ηχηρά λόγια και ιδιαίτερα αποποιούμενη τις δικές της σοβαρότατες ευθύνες για την αύξηση της αποχής.
Η άλλοτε κραταιά και δεύτερη δύναμη ΠΑΣΠ, είδε για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια συνεχούς πτώσης να ανεβαίνουν τα ποσοστά της. Η αύξηση των ψήφων της ΠΑΣΠ δε σηματοδοτεί βέβαια κάποια στροφή των φοιτητών προς την πρώην κυβερνητική παράταξη του ΠΑΣΟΚ, αλλά αποτυπώνει τις αρνητικές συνθήκες που επικρατούν στις σχολές. Και μέσα σε αυτές τις συνθήκες, δυνάμεις όπως η ΠΑΣΠ, διατηρώντας έναν σημαντικό εκλογικό μηχανισμό που κρατάει από τα «ένδοξα» χρόνια του ΠΑΣΟΚ, μπόρεσε να αυξήσει λίγο τα ποσοστά της.
Η ΕΑΑΚ, τόσο στις σχολές που κατέβηκε μόνη της, όσο και στις σχολές που κατέβηκε με την ΑΡΕΝ και το ΑΡΔΙΝ, είδε μια σοβαρή μείωση σε ποσοστά και σε απόλυτους αριθμούς. Η εκλογική υποχώρηση των δυνάμεων αυτών, όσο και αν θέλουν να πετάξουν την μπάλα στην εξέδρα και τη διευρυμένη αποχή, συνδέεται αναμφισβήτητα με τις δικές τους ευθύνες για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το φοιτητικό κίνημα. Γιατί είναι αυτές οι δυνάμεις που όλο το προηγούμενο διάστημα καλλιέργησαν αυταπάτες για την «κυβέρνηση της αριστεράς» και τις δυνατότητες που αυτή έδινε στο φοιτητικό κίνημα και που συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να καλλιεργούν τις ίδιες αυταπάτες, να ακολουθούν την ίδια ηττοπαθή και αλλοπρόσαλλη πολιτική.
Η Φοιτητική Πορεία, μέσα σε αυτό το ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα, έδωσε με θάρρος και πίστη στο δίκιο των απόψεών της τη μάχη των φοιτητικών εκλογών. Με βασικά της όπλα το νέο τεύχος του περιοδικού της, τις ανακοινώσεις και τις αφίσες της, η Φοιτητική Πορεία κατάφερε να εγγράψει μια θετική παρέμβαση, αν ιδιαίτερα λάβουμε υπ’ όψιν μας το κλίμα μέσα στο οποίο διεξήχθησαν οι φετινές φοιτητικές εκλογές, αλλά και τα εμπόδια που έβαλαν στις δυνάμεις της τόσο οι αντιδραστικές παρατάξεις ΔΑΠ-ΠΑΣΠ, αλλά και οι «αριστερές» δυνάμεις ΠΚΣ-ΕΑΑΚ. Ενδεικτικά μόνο αναφέρουμε την τραμπούκικη επίθεση που δέχτηκαν μέλη της Πορείας στο Ιστορικό Ιωαννίνων από μέλη της ΠΚΣ, την άρνηση εκτύπωσης ψηφοδελτίων για την Πορεία και τις Αγωνιστικές Κινήσεις στο Πάντειο, τις δεκάδες σκισμένες αφίσες, τη λογική της «χαμένης ψήφου» που χρόνια καλλιεργούν οι κυρίαρχες παρατάξεις, αλλά και συνολικά την πίεση που δέχτηκαν οι δυνάμεις της Φοιτητικής Πορείας.
Σε αυτές, λοιπόν, τις συνθήκες, στη Φιλοσοφική πήρε 19 ψήφους, στο Πάντειο 13, στη ΣΤΕΦ ΤΕΙ Αθήνας 11, στο Φυσικό 5 και στο Μαθηματικό επίσης 5. Στην Νομική Θεσσαλονίκης η Πορεία πήρε 10 ψήφους, ενώ στα Γιάννενα πήρε 8 ψήφους στο Ιστορικό, 5 στο Οικονομικό και 2 στο Παιδαγωγικό. Στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού, η Φοιτητική Πορεία πήρε 115 ψήφους και μία από τις τρεις συνολικά έδρες που κατέκτησε ο εκλογικός συνδυασμός της συνεργασίας της με την «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία». Με 78 ψήφους σε εννιά σχολές, η Φοιτητική Πορεία μπορεί να κοιτάζει τις μάχες που καλείται να δώσει το επόμενο διάστημα με θάρρος και αισιοδοξία.
Οι ψήφοι που πήρε, οι δεκάδες συζητήσεις που πραγματοποίησε, οι ανακοινώσεις που μοίρασε, οι συναγωνιστές και φίλοι που πλαισίωσαν τα ψηφοδέλτιά της και την στήριξαν, είναι το αποτέλεσμα μιας συνολικής δουλειάς της Πορείας, τόσο τη χρονιά που μας πέρασε, όσο και τα προηγούμενα χρόνια. Και είναι αυτή η δουλειά που αποτυπώνεται και με τον πολιτιστικό χώρο «Σήμα» της Πορείας και τις δεκάδες εκδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί εκεί, είναι αυτή η δουλειά που αποτυπώθηκε με την παρουσία αρκετών δεκάδων νεολαίων και φοιτητών στην επίσκεψη στη Μακρόνησο. Μία επίσκεψη που έδωσε ώθηση στα μέλη και τους φίλους της Πορείας, θυμίζοντάς τους ιδιαίτερα σε ποια ευρύτερη υπόθεση εντάσσονται όλοι οι μικροί και μεγάλοι αγώνες που δίνουμε. Με το βλέμμα στραμμένο στις μάχες που έρχονται, με πίστη στο δίκιο της άποψή μας, προχωράμε!