Για τις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές της 17 Απριλίου

Κατηγορία: 

Περί τους 100.000 φοιτητές και σπουδαστές προσήλθαν στις κάλπες της 17ης Απριλίου, κατά τρεις, περίπου, χιλιάδες μειωμένοι σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η απουσία της ΕΦΕΕ και της ΕΣΕΕ (τα ανώτερα όργανα συντονισμού των φοιτητών και των σπουδαστών πανελλαδικά, σήμερα κανονικά φαντάσματα, ήταν άλλοτε επιφορτισμένα και με την ανακοίνωση τελικών αποτελεσμάτων εκλογών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ αντίστοιχα), όσο και σκόπιμη επιλογή όλων των γνωστών παρατάξεων να εκδίδουν ευνοϊκά για τον εαυτό τους αποτελέσματα, δεν επιτρέπουν στη μεγάλη μάζα φοιτητών και σπουδαστών να έχουν ακριβή εικόνα για τα πορίσματα των εκλογών σε όλες τις σχολές, σε όλη την επικράτεια.

ΔΑΠ
Δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι συμπληρώσαμε τρια χρόνια βαριάς αντιλαϊκής μνημονιακής πολιτικής, και μολονότι η περίοδος που προηγήθηκε υπήρξε αγωνιστική για μια σειρά σχολών ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά» και τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ, η ΔΑΠ φαίνεται περίπου να διατηρεί (με μικρή πτώση στα ΑΕΙ και μικρή άνοδο στα ΤΕΙ) τα ποσοστά της (περί το 37% στα πανεπιστήμια και 46% στα ΤΕΙ), και να αναδεικνύεται για 27η χρονιά, νικητής των εκλογών.

Η κυβερνητική και μνημονιακή ΔΑΠ από την αρχή της εφετινής ακαδημαϊκής χρονιάς ζήτησε «μεταρρυθμίσεις τώρα ή ποτέ» και στήριξε ανοιχτά το σχέδιο «Αθηνά». Σε όποιο τμήμα υπήρχε άμεσο πρόβλημα συγχώνευσης ή και κατάργησης, προκειμένου να μην απομονωθεί, η ΔΑΠ άλλοτε υποδύθηκε ότι διαφωνούσε με τις μεταρρυθμίσεις, και άλλοτε προτίμησε να παραμείνει σιωπηλή, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ζήτησε τον «εξορθολογισμό όλων των υπολοίπων» αλλά την εξαίρεση του συγκεκριμένου τμήματος (πάντα για επιστημονικούς και ακαδημαϊκούς λόγους). Από την άποψη αυτή, και με δεδομένη τη μικρή πτώση της συμμετοχής στις εκλογές, τα αποτελέσματα της «μεγαλύτερης φοιτητικής οικογένειας της Ευρώπης», όπως αυτό-αποκαλείται η ΔΑΠ, είτε μεταφραστούν ως μικρή άνοδός, είτε ως διατήρηση δυνάμεων, αποτελούν επιτυχία για την ίδια.
Έχει βέβαια σημασία να αναφέρουμε ότι η κραταιά ΔΑΠ, επιστρατεύοντας κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο για να προσθέσει και την τελευταία ψήφο στα ποσοστά της, έχει επιλέξει ωστόσο, 10 ημέρες μετά τις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές, να αναρτά στην επίσημη ιστοσελίδα της αποτελέσματα από τις μισές περίπου σχολές, εκείνες στις οποίες παρουσιάζεται ενισχυμένη.

 

ΠΑΣΠ
Σημειώνει για τρίτη συνεχή χρονιά πτώση, και μάλιστα αρκετά σημαντική στα ΤΕΙ (περί το 8%). Παρακολουθώντας την κατρακύλα του ΠΑΣΟΚ, και πληρώνοντας την προκλητική, σχεδόν παντελή, απουσία και αδράνειά της μπρος στο σχέδιο «Αθηνά» και την κατεδάφιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η ΠΑΣΠ (η οποία λαμβάνει περίπου 17% στα πανεπιστήμια και 19% στα ΤΕΙ) πολύ σύντομα θα χρειαστεί να δώσει αγώνα για να μη φτάσει στα ποσοστά του σημερινού ΠΑΣΟΚ.
Η επίσημη ΠΑΣΠ είναι απούσα από καιρό, ενώ η Νεολαία του ΠΑΣΟΚ, καθώς υποχρεώνεται να ξεστομίσει μια κουβέντα για τα αποτελέσματα, δηλώνει αφενός (επειδή δεν θέλει να επικεντρωθεί στα δικά της) ότι «η ψήφος των φοιτητών δημιουργεί μια μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία», αφετέρου (για να στρέψει αλλού τη συζήτηση) ότι «θα συνιστούσαμε αυτούς που έβλεπαν άλλο δίπολο από αυτό που έβγαλε η κάλπη των εκλογών, να ασχοληθούν με το ντέρμπι μεταξύ των κυρίων Τσίπρα και Αλαβάνου, όπου το σκορ διαμορφώνεται σε 0-1».

ΠΚΣ
«ΠΚΣ» είναι το εκλογικό σχήμα του ΜΑΣ, δηλαδή των φοιτητών και σπουδαστών του κοινοβουλευτικού ΚΚΕ. Η εκλογολαγνεία που έχει να επιδείξει η ΠΚΣ φέρει και ένα θετικό στοιχείο, ότι μας επιτρέπει να έχουμε σχετικά αναλυτικά (και ασφαλή) εκλογικά αποτελέσματα από τις περισσότερες σχολές όλης της χώρας. Βέβαια, το γεγονός ότι η ΠΚΣ δεν προσμετρά κάποιους συλλόγους που διενεργούν εκλογές με ενιαίο ψηφοδέλτιο, ενώ δεν συμπεριλαμβάνει στα αποτελέσματα που εκδίδει σχολές όπως η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού (όπου η ΔΑΠ λαμβάνει περίπου το 75% των ψήφων), έχουν επίπτωση στη διαμόρφωση των τελικών δεδομένων.
Η μεγάλη ζημιά που σχεδιάζει να κάνει το ΜΑΣ στους συλλόγους, ιδρύοντας καινούριους, αγωνιστικούς, οι οποίοι θα διενεργούν εκλογές σε διαφορετικές ημερομηνίες (ανάλογα με τις αποφάσεις που θα παίρνουν) και σε διαφορετικές κάλπες, ευτυχώς προς το παρόν μένει στα χαρτιά, και, συνεπώς, η ΠΚΣ δίνει αποτελέσματα από τους ενιαίους συλλόγους.

Οι περισσότερες παρατάξεις της λεγόμενης «αριστεράς» παρουσιάζονται ενισχυμένες. Το ίδιο συμβαίνει και με την ΠΚΣ (μετά από λίγα χρόνια πτώσης), με την ίδια να δίνει στον εαυτό της περί το 16% στα ΑΕΙ και 18% στα ΤΕΙ, με μικρή άνοδο. Με αφίσες πλήρως απολίτικες, όμοιες με εκείνες της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ, και με καλλιέργεια περιχαρακωτικών έως οπαδικών συμπεριφορών στα μέλη της (με εκδηλώσεις που κορυφώνονται στις ημέρες των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών) η ΠΚΣ παρουσιάζεται ελαφρά ενδυναμωμένη εκλογικά, αλλά όχι ουσιαστικά, πολιτικά.

ΕΑΑΚ
Και η ΕΑΑΚ σημειώνει μικρή άνοδο, και συγκεντρώνει ποσοστό περί το 12% στα ΑΕΙ και περί το 4% στα πιο συντηρητικά ΤΕΙ.
Ως γνωστόν, η ΕΑΑΚ δεν έχει ενιαία φωνή και δεν εκδίδει ενιαία αποτελέσματα. Η «νεολαία Κουμμουνιστική Απελευθέρωση» δίνει αποτελέσματα μόνο από τις σχολές στις οποίες η ΕΑΑΚ έχει παρουσία (166 συλλόγους ΑΕΙ και 30 ΤΕΙ), ακριβώς για ανεβάσει τα τελικά ποσοστά της. Πολύ ωραίο σκεπτικό, σύμφωνα με το οποίο, αν θα κατέβαινε σε μία και μόνο σχολή και λάμβανε το 51% των ψήφων, θα μπορούσε να παρουσιάζει αποτελέσματα φοιτητικών εκλογών που της δίνουν αυτοδυναμία!
Στην πράξη, λίγο-πολύ, ΠΚΣ, ΕΑΑΚ και άλλες μικρότερες παρατάξεις παίρνουν τις ψήφους της ΠΑΣΠ, ενώ η ΔΑΠ μένει περίπου στα ποσοστά της.

ΑΡΕΝ
Πολύ μακριά από τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, η ΑΡΕΝ είναι η μόνη από τις «αριστερές» παρατάξεις που φαίνεται να μένει στάσιμη, αν τυχόν δεν παρουσιάζει και μικρή πτώση. Λαμβάνει περί το 6% στα πανεπιστήμια και περί το 2% στα ΤΕΙ.
Σε όλη την προηγούμενη περίοδο η ΑΡΕΝ δεν μπόρεσε να αναπτύξει δικό της πολιτικό λόγο, και συχνά παρουσιάστηκε ουρά της ΕΑΑΚ ή άλλων παρατάξεων, σε μια σειρά από σχολές. Στα αποτελέσματα που δίνει η Νεολαία του Συνασπισμού αποτυπώνεται αυτή η αναπτυσσόμενη σχέση: η ΑΡΕΝ, αφού πρώτα έχει δώσει στον εαυτό της ποσοστό 8,3% στα ΑΕΙ και άνοδο κατά μισή μονάδα, δίνει στην ΕΑΑΚ ποσοστό 14,1%, δηλαδή μεγαλύτερο και από εκείνο που δίνει η ίδια η ΕΑΑΚ για τον εαυτό της.

Αγωνιστικές Κινήσεις
Οι Αγωνιστικές Κινήσεις -με τις οποίες η Φοιτητική Πορεία ανέπτυξε συνεργασία στις σχολές όπου έχουν κοινή παρουσία, και ευρύτερους συναγωνιστικούς δεσμούς- πέτυχαν να αυξήσουν την επιρροή τους, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται με τις περίπου 100 περισσότερες εφετινές ψήφους (694 ψήφοι το 2013 από 596 το 2012) και τις αντίστοιχα περισσότερες έδρες (13 το 2013 από 10 το 2012). Οι Αγωνιστικές Κινήσεις κατήλθαν φέτος, επίσης, σε μεγαλύτερο αριθμό τμημάτων πανελλαδικά.

Φοιτητική Πορεία
H Φοιτητική Πορεία συμμετείχε με αγωνιστικό παλμό και ζωντάνια στη μάχη των εκλογών της 17ης Aπριλίου, αντιμετωπίζοντας τις φοιτητικές κάλπες ως πολιτικό γεγονός, μακριά από την εκλογολαγνεία που έχουν να επιδείξουν πολλές άλλες παρατάξεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Η περισσότερο ενισχυμένη, σταθεροποιημένη και συστηματοποιημένη φετινή παρουσία της Φοιτητικής Πορείας σε μια σειρά από σχολές (κυρίως σε πανεπιστήμια της Αθήνας) αποτυπώθηκε και εκλογικά, με αποτελέσματα που δείχνουν αύξηση της επιρροής της.
Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά στην Αθήνα, στην Aνώτατη Σχολή Kαλών Tεχνών η Φοιτητική Πορεία συγκέντρωσε 65 ψήφους και 2 από τις 7 έδρες, ενώ μάλιστα μοιράζεται και την 3η έδρα με την παράταξη της ΕΑΑΚ. Στην Oδοντιατρική έλαβε 28 ψήφους και 1 έδρα, στο Παιδαγωγικό 20 ψήφους και 1 έδρα, στο Πάντειο, και μέσα σε ρεσιτάλ νοθείας από τις «καθεστηκυίες» παρατάξεις, 73 ψήφους, στη Φιλοσοφική 43 ψήφους και στο Φυσικό 4 ψήφους.
Στο TEI Hγουμενίτσας, η «Πρωτοβουλία» σπουδαστών, στα πλαίσια της οποίας δραστηριοποιούνται συναγωνιστές της Φοιτητικής Πορείας, απέσπασε 87 ψήφους καθώς και 5 από τις συνολικά 7 έδρες.
Με το βλέμμα στραμμένο στις φοιτητικές όσο και ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές μάχες της επόμενης ημέρας, η Φοιτητική Πορεία θα αξιοποιήσει τα θετικά αποτελέσματα που είχε στις φοιτητικές εκλογές, για να συνεχίσει τον αγώνα της, στα πλαίσια των δυνατοτήτων της, για φοιτητικό κίνημα αφυπνισμένο, οργανωμένο, αγωνιστικά συνειδητοποιημένο και προσανατολισμένο.

 

ΑΣΚΤ

  2013 2012
ψήφοι έδρες ψήφοι έδρες
ψήφισαν 183   197  
έγκυρα 177   192  
Πορεία 65 2+1 59 2
ΕΑΑΚ 65 2+1 75 3
ΠΚΣ 44 2 49 2
λευκά 3   9  

Η προσέλευση των φοιτητών της ΑΣΚΤ στις φοιτητικές κάλπες, υπήρξε για άλλη μια χρονιά περιορισμένη. Έτσι, σε σύνολο ενεργών φοιτητών άνω των 500-600 ατόμων, και στα δύο τμήματα της σχολής (εικαστικό-θεωρητικό), 183 φοιτητές προσήλθαν να ψηφίσουν. Ο συγκεκριμένος αριθμός είναι κατα λίγο μικρότερος από τον αντίστοιχο περσινό. Βέβαια, για όποιον είχε παρακολουθήσει τις αναιμικές και σχετικά άμαζες συνελεύσεις όλου του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους, και ιδιαίτερα τις πιο πρόσφατες,
με αφορμή το σχέδιο «Αθηνά», και γνωρίζοντας επίσης το γενικό «απολιτίκ», αντί-κομματικό, αντί-παραταξιακό κλίμα και πνεύμα που κυριαρχεί στον ευρύ κόσμο της σχολής, ο μειωμένος αριθμός των φοιτητών που προσήλθαν να ψηφίσουν, μάλλον μπορεί να κρίνεται αναμενόμενος.
Οι παρατάξεις που δραστηριοποιούνται στην Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας είναι η Πορεία, το ΜΑΣ και την ΕΑΑΚ. Το Δ.Σ. του φοιτητικού συλλόγου αποτελείται από 7 έδρες, και έτσι, με βάση την ισοψηφία που σημειώθηκε στη πρώτη θέση μεταξύ Πορείας και ΕΑΑΚ, η κατανομή των εδρών έδωσε από δύο έδρες σε κάθε μία από τις τρεις παρατάξεις, ενώ μια τρίτη έδρα θα μοιραστεί ανά ακαδημαϊκό εξάμηνο μεταξύ της Πορείας και της ΕΑΑΚ.
Τα φετινά αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών έδειξαν την Πορεία σαφώς ενισχυμένη. Αξίζει να σημειωθεί πως στην κάλπη του εικαστικού τμήματος, στο οποίο φοιτούν οι τρεις φετινοί υποψήφιοι του ψηφοδελτίου της Πορείας, και όπου υπάρχει ευχέρεια παρακολούθησης των ειδικών προβλημάτων του τμήματος, αλλά και δυνατότητα μεγαλύτερης απεύθυνσης σε κόσμο σχετικά με το «τι λέει η Πορεία» για τα ειδικά αλλά και τα γενικά προβλήματα, η Πορεία αναδείχτηκε πρώτη δύναμη με διπλάσιες ψήφους από το ΜΑΣ που ακολουθούσε στη δεύτερη θέση. Η πολεμική που άσκησε το ΜΑΣ στην Πορεία τουλάχιστον στην προεκλογική περίοδο, με επιθέσεις και κριτική που κυμάνθηκε ανάμεσα στην ανυπόστατη επιχειρηματολογία έως και λασπολογία, τελικά στράφηκε ενάντια σε εκείνους που την επιχείρησαν.

 

Οδοντιατρική

  2013 2012
ψήφοι έδρες ψήφοι έδρες
ψήφισαν 465   439  
έγκυρα 417   415  
ΔΑΠ 214 6 217 6
ΕΑΑΚ 113 3 124 3
Πορεία 28 1 27 1
ΠΚΣ 26 1 19 1
Αγ. Κινήσεις 8      
λευκά 28   28  

Στις φοιτητικές εκλογές της 17ης Απρίλη στην Οδοντιατρική, τα αποτελέσματα κυμάνθηκαν στα ίδια περίπου επίπεδα με τα περσινά, όπως φαίνεται και από τον σχετικό πίνακα. Η Πορεία διατηρεί την έδρα που είχε και την προηγούμενη χρονιά.
Αξίζει να αναφερθούμε σε ένα γεγονός που συνέβη στο τελευταίο ΔΣ πριν τις εκλογές, οπότε συντάχθηκε και ψηφίστηκε ο εκλογικός κανονισμός. Η ΕΑΑΚ αντιτέθηκε στην πρόταση για δικαίωμα ψήφου των πτυχιούχων της τελευταίας ορκωμοσίας, υποστηρίζοντας ότι οι τελευταίοι απέχουν μεγάλο χρονικό διάστημα από τη Σχολή και κατά συνέπεια δεν τους αφορούν οι συλλογικές διαδικασίες, άποψη την οποία εξέφρασε και η ΠΚΣ. Η Πορεία, όπως και οι Αγωνιστικές Κινήσεις, υποστήριξαν ότι, βάσει καταστατικού, τα εν λόγω άτομα δικαιούνται να ψηφίσουν καθώς διατηρούν τη φοιτητική τους ιδιότητα για διάρκεια 6 μηνών. Σε επόμενη πρόταση, όπου η ΔΑΠ διατύπωσε την πάγια άποψή της περί απεριόριστου αριθμού υποψηφίων, η Πορεία εξέφρασε την αντίθεσή της (όπως και οι Αγωνιστικές Κινήσεις και η ΠΚΣ), καθώς αυτό αποτελεί εκφυλισμό των συλλογικών διαδικασιών και καταντάει να είναι μια απαρίθμηση πολιτικών επιρροών και να χρησιμοποιείται ως μέσο επίδειξης και ισχύος. Η ΕΑΑΚ, σε ένα ρεσιτάλ πολιτικού «παλιμπαιδισμού», δήλωσε ότι το ζήτημα αυτό της είναι αδιάφορο, «εκδικούμενη» κατά κάποιο τρόπο τη διαφωνία της Πορείας και των Αγωνιστικών Κινήσεων στην προηγούμενη πρόταση που είχε κάνει.
Ενδεικτικό του ίδιου καλλιεργούμενου επιπέδου, το γεγονός ότι κατά την καταμέτρηση επικράτησαν για ακόμη μια φορά γηπεδικές συνθήκες, με τα μέλη της ΔΑΠ, ως χουλιγκάνοι, να φωνάζουν αισχρά συνθήματα όπως «θα σας κάψουμε, θα σας θάψουμε», αναφερόμενα στις αριστερές δυνάμεις, ενώ μέλη της ΕΑΑΚ προς απάντηση σε αυτά, ξεφώνιζαν πως «τα κονσερβοκούτια δε σκούριασαν ακόμα...» και άλλα τέτοια που καμία σχέση δεν έχουν με την Αριστερά ενώ τη δυσφημίζουν στο έπακρο.

 

 

Παιδαγωγικό

  2013 2012
ψήφοι έδρες ψήφοι έδρες
ψήφισαν 357   357  
έγκυρα 346   341  
ΠΚΣ 112 3 80  
ΔΑΠ 94 3 109  
ΕΑΑΚ 53 1 25  
ΑΡΕΝ 50 1 61  
Πορεία 20 1  15  
ΠΑΣΠ 11   39  
λευκά 6   5  

Σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, στο παιδαγωγικό Αθήνας αυξήσαμε την επιρροή μας, και επιπλέον μπορέσαμε να κατακτήσουμε μία έδρα στο ΔΣ.
Η ΔΑΠ έχασε την πρωτοκαθεδρία της, και τα σκήπτρα πήρε η ΠΚΣ. Αξίζει να θυμηθούμε μια σκηνή από το βράδυ των φοιτητικών εκλογών: διάφορες παρατάξεις, κυρίως η ΕΑΑΚ και πρωτίστως η ΠΚΣ, αποτελούμενες μάλιστα από τους μελλοντικούς παιδαγωγούς της χώρας, φώναζαν κατά την καταμέτρηση με οπαδικό τρόπο, κάθε φορά που από την κάλπη έβγαινε μία ψήφος τους. Στεντόρειες αποδείχτηκαν οι κοπέλες παιδαγωγοί της ΠΚΣ, που έβλεπαν να κερδίζουν την πρώτη θέση, οπότε σκέφτηκαν να παραλληλίσουν τα εκλογικά κατορθώματά τους, με εκείνα τα (πραγματικά) κατορθώματα άλλων εποχών:
«ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ, ΟΠΛΑ, ΔΣΕ, Δόξα και τιμή στο ΚΚΕ»

 

Πάντειο

  2013 2012
ψήφοι έδρες ψήφοι έδρες
ψήφισαν 3983   4190  
έγκυρα 3852   4070  
ΔΑΠ 2311 9 2481 9
ΠΑΣΠ 550 3 742 3
ΠΚΣ 430 1 361 1
ΕΑΑΚ 300 1 240 1
ΑΡΕΝ 186 1 175 1
Πορεία 73    25  
Αγ. Κινήσεις 40   11  
λευκά 4   40  

Το περασμένο διάστημα οι δυνάμεις της Πορείας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο ξεδίπλωσαν μια έντονη πολιτική δραστηριότητα. Οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν, με τις κινητοποιήσεις ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά» και ιδιαίτερα τις κινητοποιήσεις των φοιτητών του Τμήματος Ψυχολογίας έδωσαν πρόσφορο πεδίο δράσης στις δυνάμεις μας να αναπτύξουμε την επιχειρηματολογία μας για τον αντιεκπαιδευτικό-αντιφοιτητικό χαρακτήρα του σχεδίου «Αθηνά»· να εντάξουμε την συγκεκριμένη πολιτική μέσα στο ευρύτερο πλέγμα των αντιλαϊκών μνημονίων και μέτρων· να αναδείξουμε την ανάγκη ανάπτυξης ενός αγωνιστικού φοιτητικού κινήματος απαλλαγμένο από τα βαρίδια του κυβερνητικού-γραφειοκρατικού συνδικαλισμού της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και τις αυταπάτες της διαβρωμένης Αριστεράς.
Η πολιτική-συνδικαλιστική μας προσπάθεια ανταμείφθηκε. Όχι τόσο με το ιδιαίτερα θετικό αποτέλεσμα (73 από 25 ψήφους) όσο με την αναβαθμισμένη επίδραση που έχουν οι απόψεις μας, είτε στη γενική συνέλευση, είτε στη συνέλευση του τμήματος ψυχολογίας. Αυτό βέβαια ενόχλησε αρκετούς και προσπάθησαν στην αρχή με το γάντι και στη συνέχεια με την ανοιχτή νοθεία των εκλογικών αποτελεσμάτων να το εμποδίσουν. Πότε η από τα πράγματα απαγόρευση συμμετοχής στις φοιτητικές εκλογές με την άδικη μεταχείριση μας αναφορικά με των αριθμό των ψηφοδελτίων που συνάντησε την ικανοποίηση της ΔΑΠ και την εκκωφαντική σιωπή των άλλων δυνάμεων. Πότε η «χαμένη ψήφος στην Πορεία», αφού «καλά τα λέει» μεν, «δεν έχει δυναμική και δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τη ΔΑΠ» δε. Και η κορύφωση ήρθε με την νοθεία των εκλογικών αποτελεσμάτων, την αφαίρεση ψήφων από την Πορεία και τις Αγ. Κινήσεις, και τα όσα περιγράφονται αναλυτικά στην κοινή μας ανακοίνωση.
Είναι χρήσιμο να αναφερθούμε, αλλά δίνοντας λίγο χώρο στο κείμενο, στην στάση των ΕΑΑΚ και της ΠΚΣ μετά την ανάρτηση της καταγγελίας. Οι πρώτοι άρχισαν τις κραυγές και τις υστερίες (που δεν είχαν καν την τιμιότητα να αναφερθούν στη νοθεία σε ένα εκτενές κείμενο γεμάτο με διθυράμβους για την Αριστερά της Ανατροπής και της πρωτοπορίας τους στον αγώνα) χωρίς να έχουν δει καν τι λέει η ανακοίνωση. Αφού τη διάβασαν ορισμένοι από αυτούς άρχισαν να φωνάζουν πιο έντονα στήνοντας στην πραγματικότητα ένα θεατρικό στο προαύλιο του Παντείου προκειμένου να συσφίξουν τις σχέσεις τους με τις επιρροές τους. Έφτασαν στο σημείο να μας απειλήσουν πως δεν θα μας αφήσουν(!) να κατέβουμε στις επόμενες φοιτητικές εκλογές. Οι άλλοι σιωπηλοί και ύπουλοι σκίζουν ότι ανακοίνωση αναρτούμε με πρωτοφανή μανία, αποφεύγοντας την φανερή αντιπαράθεση μαζί μας.

 

Φιλοσοφική

  2013 2012
ψήφοι έδρες ψήφοι έδρες
ψήφισαν 2119   2379  
έγκυρα 2085   2329  
ΔΑΠ 736 4 963 5
ΠΚΣ 507 3 491 2
ΕΑΑΚ 438 2 293 2
ΠΑΣΠ 170 1 332 1
ΑΡΕΝ 138 1 186 1
Πορεία 43    25  
Αγ. Κινήσεις 21   12  
λευκά 32   27  

Στην Φιλοσοφική της Αθήνας οι φοιτητικές εκλογές διεξήχθησαν υπό το φως (και την επίδραση) του αγώνα που έδωσαν οι φοιτητές της σχολής ενάντια στην εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά». Αυτό αποτελεί και ένα στοιχείο που διαφοροποίησε -όχι δραματικά σε σχέση με τους υπόλοιπους συλλόγους- τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών. Έτσι, η ΔΑΠ από 963 ψήφους πέρυσι, έπεσε στις 736, η ΠΚΣ, που πέρυσι περνώντας την ΠΑΣΠ ήρθε δεύτερη με 491 ψήφους, φέτος αρκέστηκε στις 507, ενώ η ΕΑΑΚ σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο με 438 ψήφους από 293 το 2012. Η άλλοτε κραταιά ΠΑΣΠ, ακολουθώντας το συνολικό πολιτικό και εκλογικό κατήφορο της φοιτητικής παράταξης του ΠΑΣΟΚ έπεσε από τις 332 στις 170 ψήφους, έχοντας 178(!) ονόματα στο ψηφοδέλτιό της! Πτώση σημείωσε και η ΑΡΕΝ, η οποία ψηφίστηκε από 138 φοιτητές, ενώ πέρυσι από 186. Οι Αγωνιστικές Κινήσεις σημείωσαν άνοδο σε σχέση με πέρυσι, παίρνοντας 21 ψήφους από 12 πέρυσι.
Οι δυνάμεις της φοιτητικής Πορείας παρεμβαίνοντας ενεργά όλο το προηγούμενο διάστημα με ανακοινώσεις στα τμήματα, μοιράσματα προκηρύξεων, συζητήσεις και τοποθετήσεις στις Γενικές Συνελεύσεις του συλλόγου, σημείωσαν σημαντική άνοδο παίρνοντας 43 ψήφους, από 25 που πήραν τον προηγούμενο χρόνο.
Ας σημειωθεί εδώ ένα περιστατικό, που τονίζει -κατά τη γνώμη μας- την ολοένα αυξανόμενη επιρροή της Πορείας στους φοιτητές της Φιλοσοφικής, καθώς και το «πόσο ενοχλεί» ορισμένες παρατάξεις η παρέμβαση και η δράση μας: Φοιτητές της ΔΑΠ, τρεις μέρες πριν από τις εκλογές, έσκισαν αναρτημένο (στον 5ο όροφο της Σχολής) πανό της Πορείας γιατί, τάχα, ο συγκεκριμένος χώρος «ανήκε» στην ΔΑΠ! Το περιστατικό αυτό, σε συνδυασμό με την πολεμική που μας ασκήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα από τις καθεστωτικές αλλά και τις «αριστερές» δυνάμεις του συλλόγου, δείχνει ότι η παρουσία μας στη Φιλοσοφική δεν περνάει απαρατήρητη και η επιρροή μας αυξάνεται συνεχώς, κάτι που αποτυπώθηκε και στο θετικό εκλογικό αποτέλεσμα.

 

Φυσικό

  2013 2012
ψήφοι έδρες ψήφοι έδρες
ψήφισαν 476   453  
έγκυρα 469   446  
ΠΚΣ 194 4 206 4
ΕΑΑΚ 167 3 149 3
Αγ. Κινήσεις 27 1 21  
ΑΡΕΝ 27 1 27 1
ΔΑΠ 22   16  
ΠΑΣΠ 18   23 1
Πορεία 4   3  
λευκά 10   1  

Η Πορεία έδωσε στο Φυσικό μια δύσκολη μάχη (λόγω και της φυσιογνωμίας της σχολής) τόσο την ημέρα των εκλογών, όσο βέβαια και καθόλη την περίοδο που προηγήθηκε.
Την ημέρα των εκλογών είχαμε επίθεση «κουκουλοφόρων» στο χώρο διεξαγωγής των εκλογών (κτήριο Παιδαγωγικού), μάλιστα με κάποιους τραυματισμούς φοιτητών (στα δελτία βγήκε η είδηση ως «συγκρούσεις κουκουλοφόρων-αστυνομίας»).
Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό του κτηρίου, διάφορες φοιτητικές παρατάξεις προφανώς αντιμετώπιζαν τους ψηφοφόρους και τις επιρροές τους σαν πρόβατα, αφού από την στιγμή που θα έμπαιναν στο Παιδαγωγικό μέχρι τη στιγμή που θα έβγαιναν, θα είχαν κατά πόδας συνοδεία ενός ή δύο ατόμων από την εκάστοτε παράταξη. Μολονότι αυτή η πρακτική θυμίζει ΔΑΠ-ΠΑΣΠ, στο φυσικό είναι η ΠΚΣ και σε μικρότερο βαθμό η ΕΑΑΚ που την εφαρμόζουν.
Την ώρα της καταμέτρησης, η ΠΚΣ, ενισχυόμενη και από συντρόφους της γειτονικών τμημάτων, έδινε ρεσιτάλ επαναστατικών συνθημάτων:
«Ζήτω ο Λένιν, ζήτω ο Στάλιν, ζήτω ο Κόκκινος Στρατός, Ζήτω κι ο Ζαχαριάδης, του λαού μας αρχηγός!» και «Πίσω από τον Βόλγα δεν υπάρχει γη, η ιστορία γράφεται με πάλη ταξική!» ή «...με ανυπακοή!», ανάλογα με την περίσταση.
Στο πρώτο νέο ΔΣ, η ΠΚΣ δεν επέστρεψε τους εκλογικούς καταλόγους, οι οποίοι, υποτίθεται, καταστρέφονται μετά το πέρας της εκλογικής διαδικασίας. Η ΕΑΑΚ είχε ασκήσει την εξής σφοδρή κριτική στην ΠΚΣ κατά τις προηγούμενες μέρες: «Είναι απαράδεκτο να κρατάτε τους εκλογικούς καταλόγους και μετά το πέρας των εκλογών! Να τους επιστρέψετε... για να τους φωτοτυπήσουμε!» Τελικά, το μετεκλογικό ΔΣ (μέσα στο «κόκκινο» φυσικό) διαλύθηκε επειδή ΠΚΣ και ΕΑΑΚ είχαν διαφωνία για το ποιος θα πάρει τη σφραγίδα του συλλόγου.

 

ΤΕΙ Ηγουμενίτσας

  2013 2012
ψήφοι έδρες ψήφοι έδρες
ψήφισαν 135   170  
έγκυρα 119   158  
Πρωτοβουλία 87 5 96 4
ΠΚΣ 25 2 36 3
άλλο     19  
λευκά 7   7  

Η «Πρωτοβουλία», στα πλαίσια της οποίας δραστηριοποιούνται συναγωνιστές της Φοιτητικής Πορείας, έχει καταφέρει να ενώσει σε μεγάλο βαθμό τους σπουδαστές του ΤΕΙ Ηγουμενίτσας.
Σε όλο το προηγούμενο διάστημα το ΤΕΙ βρέθηκε σε πολλές κινητοποιήσεις, με αφορμή τις αντιεκπαιδευτικές αλλαγές του σχεδίου «Αθηνά», οι οποίες έπλητταν άμεσα και το συγκεκριμένο ίδρυμα. Η Πρωτοβουλία προσπάθησε, και πέτυχε σε μεγάλο βαθμό, να ενημερώσει και να αφυπνίσει τους σπουδαστές για τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις, να οργανώσει συζητήσεις, να προετοιμάσει πολλές από τις κινητοποιήσεις.
Η αναγνώριση της αγωνιστικής εισφοράς της Πρωτοβουλίας αποτυπώνεται στις 87 ψήφους και τις 5 από τις συνολικά 7 έδρες που τις εμπιστεύτηκαν οι σπουδαστές.

Διαβάστε επίσης