Διεθνής απάτη από τη Volkswagen! Ανταγωνισμός των πολυεθνικών και σημάδια νέας ύφεσης

Κατηγορία: 

Οι από διάφορες πλευρές εκτιμήσεις για συνέχιση και βάθεμα της οικονομικής κρίσης, που μαστίζει την Ευρώπη, οξύνουν τον ανταγωνισμό των ιμπεριαλιστικών κέντρων. Το καθένα από την πλευρά του επιδιώκει να «κοντύνει» τους βασικούς ανταγωνιστές του, με στόχο τον έλεγχο μεγαλύτερων κομματιών της αγοράς και κατά συνέπεια τον περιορισμό των (σε βάρος του) συνεπειών της κρίσης. Στα πλαίσια αυτά η Αμερικανική Υπηρεσία Περιβάλλοντος (ΕΡΑ) ξεμπρόστιασε την απάτη παραποίησης ρύπων της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας «Φολκσβάγκεν» (VW). Η αποκάλυψη τέτοιων σκανδάλων δε σχετίζονται με τις «ευαισθησίες» των ΗΠΑ για το περιβάλλον, που τις διεθνείς συνθήκες που το αφορούν εξακολουθούν να αμφισβητούν, αλλά με την υπονόμευση της οικονομίας της ΕΕ και πρώτα-πρώτα της Γερμανίας. 

Το τωρινό σκάνδαλο της VW φαίνεται να αποτελεί συνέχεια της περσινής πολιτικής αντιπαράθεσης, της γαλλικής Alstom, της γερμανικής Siemens και της αμερικάνικης General Electric, με την αποτροπή τότε, της γαλλογερμανικής προσέγγισης των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.

Ο γερμανικός κολοσσός, που εκθρόνισε πρόσφατα από την πρώτη θέση τη γιαπωνέζικη Toyota, παραδέχθηκε, την περασμένη Παρασκευή, ότι σε περίπου 11 εκατομμύρια αυτοκίνητα με κινητήρες ντίζελ, που κυκλοφορούν παγκόσμια, είχε σκόπιμα τοποθετηθεί λογισμικό, το οποίο παραποιούσε τις μετρήσεις ρύπων, που ήταν 40% πάνω από τα μέγιστα επιτρεπτά νόμιμα όρια, οποτεδήποτε γινόταν στο όχημα σχετικός έλεγχος, ώστε να υπερέχουν τα αυτοκίνητα της εταιρείας στον ανταγωνισμό! Σύμφωνα με την EPA, η VolksWagen είχε ενημερωθεί από το 2014 για τις διαφορές ανάμεσα στις πραγματικές εκπομπές ρύπων και τις καταγεγραμμένες από τους ελέγχους τιμές. Η ΕΡΑ απειλεί την VW με πρόστιμο 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μόνο στις ΗΠΑ (που εκτιμάται ότι κυκλοφορούν περίπου 500.000 ντιζελοκίνητα οχήματα της VW), χωρίς να υπολογίζεται το κόστος της απόσυρσης οχημάτων και των δικαστικών διαδικασιών. Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία αναγκάζεται τώρα να προβλέψει ποσόν ύψους 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στον ισολογισμό του τρίτου τριμήνου, υπονομεύοντας την κερδοφορία του ομίλου, που έχει κύκλο εργασιών 200 δισεκατομμυρίων ευρώ (μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της Ελλάδας, περίπου 180 δις) και απασχολεί 600.000 εργαζόμενους.

Με τη γνωστοποίηση της απάτης η μετοχή της VW καταβαραθρώθηκε χάνοντας μέσα σε δυο μέρες στο χρηματιστήριο της  Φρανκφούρτης το 35% της αξίας της. Η τεράστια αυτή πτώση, που ισοδυναμεί με την «εξαέρωση» 25 δισεκατομμυρίων ευρώ κεφαλαιοποίησης, παρέσυρε και τις μετοχές άλλων αυτοκινητοβιομηχανιών στις ευρωπαϊκές αγορές. Ήδη υπάρχουν ανησυχίες για την αμαύρωση του γερμανικού κύρους «Μade in Germany» και τις συνέπειες, που θα έχει το σκάνδαλο για το σύνολο της γερμανικής βιομηχανίας, την ατμομηχανή της γερμανικής οικονομίας και τις γερμανικές εξαγωγές. Η Volkswagen παραδέχθηκε ότι το επίμαχο λογισμικό είναι εγκατεστημένο και σε άλλα οχήματα του ομίλου, κατά συνέπεια το σκάνδαλο δεν αφορά μόνο τα οχήματα της VolksWagen και της Audi, αλλά και αυτοκίνητα Skoda και Seat. 

Διεθνής υποκρισία

Σειρά ποινικών ερευνών έχει ανοίξει στις ΗΠΑ, από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, σε ομοσπονδιακό επίπεδο και από το υπουργείο Δικαιοσύνης της πολιτείας της Νέας Υόρκης. «Καμία εταιρεία δεν πρέπει να είναι σε θέση να ξεφεύγει από τους περιβαλλοντικούς μας νόμους, δίνοντας ψεύτικες υποσχέσεις στους καταναλωτές», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Νέας Υόρκης, Σνάιντερμαν.

«Η εταιρεία μας υπήρξε ανέντιμη και στα γερμανικά θα έλεγα "τα κάναμε θάλασσα»,

παραδέχθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της VW America, Χορν. Στο Βερολίνο, η Μέρκελ ζήτησε από την εταιρεία, που αποτελεί το καμάρι της γερμανικής βιομηχανίας «απόλυτη διαφάνεια». Ταυτόχρονα ο Γερμανός υπουργός Μεταφορών ανακοίνωσε τη συγκρότηση επιτροπής διερεύνησης του σκανδάλου, τα μέλη της οποίας  μεταβαίνουν στο Βόλφσμπουργκ, όπου βρίσκεται η έδρα της εταιρείας. Η Νότια Κορέα θα διεξαγάγει ελέγχους, όπως και η Ιταλία και η Γαλλία, που ανακοίνωσαν την έναρξη ερευνών. Η κυβέρνηση της Βρετανίας κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διεξαγάγει έρευνα.

«Είναι ζωτικής σημασίας η κοινή γνώμη να εμπιστεύεται τους ελέγχους των εκπομπών ρύπων των οχημάτων και καλώ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ερευνήσει το ζήτημα αυτό θεωρώντας το κατεπείγον»,

ανάφερε ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας, Μακλάφλιν. Στο μεταξύ η VW προσέλαβε τη νομική φίρμα που εκπροσώπησε τη BP στην τραγωδία του Κόλπου του Μεξικού Kirkland & Ellis LLP για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει το σκάνδαλο με τις «μαϊμού» εκπομπές ρύπων. Η συγκεκριμένη νομική φίρμα ηγήθηκε της εκπροσώπησης της BP στις διώξεις που αντιμετώπιζε απ' την πετρελαϊκή τραγωδία του Deepwater Horizon, που στις 20 Απρίλη 2010, κόστισε τη ζωή 11 ανθρώπων και προκάλεσε τη χειρότερη πετρελαϊκή μόλυνση στην αμερικανική ιστορία. Ση­μει­ώ­νεται ότι το Νοέμβριο του 2012 η BP συμφώνησε να ομολογήσει την ενοχή της για 14 κατηγορίες και να πληρώσει 4 δις δολ. προκειμένου να εκπέσουν οι ποινικές διώξεις.    

Τον περασμένο Ιούλιο η BP έκλεισε ουσιαστικά την υπόθεση συμφωνώντας να καταβάλει το ποσό ρεκόρ των 18,7 δις δολ. ώστε να αποσυρθούν τόσο οι ομοσπονδιακές όσο και οι πολιτικές αγωγές που είχαν γίνει.

Διαβάστε επίσης