Ενώ η κυβερνητική επίθεση στα δικαιώματα μας είναι οξύτατη, ενώ ασκούμενοι και μισθωτοί δικηγόροι στενάζουν από τους πενιχρούς μισθούς, την βαρύτατη ασφάλιση, τα εξαντλητικά ωράρια καθώς και από τη γενική αντιλαϊκή πολιτική της ακρίβειας και της φτωχοποίησης, η ηγεσία του Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων (ΣΜΔ) που ανήκει στην Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΜΕ), συνεχίζει να κρατάει το Σωματείο στον πάγο και να αρνείται ουσιαστικά τον δρόμο του αγώνα.
Η Αγωνιστική Πρωτοβουλία μπροστά σε αυτήν την κατάσταση και ενόψει της ήδη κηρυγμένης από τις 4 Φλεβάρη απεργίας από την Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων στις 2 Μάρτη (ΟΔΥΕ), κατέθεσε στο ΔΣ του ΣΜΔ την Κυριακή 20/2 πρόταση για σύγκληση Γενικής Συνέλευσης στις 26/2, με σκοπό την λήψη απόφασης για κήρυξη απεργίας την ίδια μέρα σε συντονισμό και σε συμπόρευση μαζί με τους δικαστικούς υπαλλήλους. Όπως επισημάναμε και στο ψήφισμα, η πάλη για την προβολή και προάσπιση των δικαιωμάτων του κλάδου μπορεί να ενισχυθεί σημαντικά με τον ουσιαστικό συντονισμό ευρύτερα των μισθωτών δικηγόρων με τους λοιπούς φορείς της Δικαιοσύνης και η απεργία για τις 2 του Μάρτη ήταν μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία.
Για την Αγωνιστική Πρωτοβουλία, το πρώτο βήμα σε μια πραγματικά αγωνιστική κατεύθυνση είναι να κινητοποιήσουμε τους δικούς μας συναδέλφους και να τους δώσουμε φωνή μέσα από το δικό τους όργανο, τη Γενική Συνέλευση και στη συνέχεια να πάμε με όσο γίνεται με καλύτερους όρους σε απεργία, μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στη Δικαιοσύνη. Να σημειώσουμε εδώ, ότι επισημάναμε με την κατάθεση του ψηφίσματος, ότι αν το ΔΣ δεν έχει σκοπό να ψηφίσει αυτήν την πρόταση, να κηρύξει απεργία ή στάση εργασίας στις 2 Μάρτη έστω για τους ασκούμενους δικηγόρους με ΕΣΠΑ στα δικαστήρια, ώστε να μη μετατραπούν αυτοί τουλάχιστον σε απεργοσπαστικό μηχανισμό σε βάρος της απεργίας των δικαστικών υπαλλήλων.
Η ηγεσία του ΣΜΔ ενώ τηλεφωνικά δήλωσε την ημέρα κατάθεσης του ψηφίσματος ότι συμφωνεί … στην συνέχεια άλλαξε γνώμη και μας ενημέρωσε ότι δεν υπάρχουν οι όροι για να γίνει γενική συνέλευση (με ποιανού την ευθύνη άραγε;) και ότι πάντως την Δεύτερα 1/2, μία μέρα πριν την απεργία (όπου φυσικά θα υπήρχαν οι όροι για να καλέσει σε απεργία…), το ΔΣ θα έπαιρνε απόφαση για κήρυξη απεργίας, για να καλύψουν τους συναδέλφους που δουλεύουν στα δικαστήρια. Ακόμα, όμως και αυτό το έσχατο και θεμελιώδες ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ και την ημέρα της απεργίας (!) δημοσίευσε ανακοίνωση αλληλεγγύης στην απεργία των δικαστικών υπαλλήλων και χαιρέτησε (!!) την συμμετοχή των ασκούμενων δικηγόρων στην απεργία. Μπορεί εμείς να μην έχουμε καταλάβει καλά, αλλά ας μας απαντήσει το Δ.Σ. του ΣΜΔ: οι ασκούμενοι δικηγόροι στα δικαστήρια πώς θα συμμετείχαν στην απεργία αφού το σωματείο τους δεν κάλεσε σε αυτήν; Έτσι αυτοί οι συνάδελφοι, έβγαλαν κανονικά δουλειά, ενώ οι δικαστικοί υπάλληλοι απεργούσαν. Έγιναν άθελα τους απεργοσπαστικός μηχανισμός, προς όφελος της κυβέρνησης, αφού δεν καλύπτονταν συνδικαλιστικά για να απεργήσουν.
Αντί για τα παραπάνω ελάχιστα και θεμελιώδη, ας δούμε τι συμπεριέλαβε “η κοινή δράση των φορέων της Δικαιοσύνης” με πρωτεργάτη την ηγεσία του ΣΜΔ το προηγούμενο διάστημα: Μια συνάντηση με τον ΓΓ του Υπουργείου Δικαιοσύνης στις 17/2, για να του παρουσιάσουν τα προβλήματα (λες και δεν τα ξέρει) και μια κινητοποίηση στις 23/2 στην Ευέλπιδων, η οποία έγινε εν ώρα εργασίας και για την οποία δεν κηρύχθηκε ούτε μια ώρα στάση εργασίας για να μπορεί να έχει κάποια μαζικότητα! Μπορεί βέβαια όροι για γενική συνέλευση και για απεργία να μην υπήρχαν και δεν μπορούσαν να δημιουργηθούν από τις 4 Φλεβάρη μέχρι τις...2 Μάρτη ή έστω, αν δεν το σκέφτηκε μόνο του το ΔΣ, από τις 20/2, αλλά για να καλέσει στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ το Σάββατο 26 Φλεβάρη, υπήρχαν και παρά υπήρχαν. Πάντως, με εκείνα και με τούτα το Δ.Σ. έχει εξασφαλίσει ήδη για την επόμενη γενική συνέλευση που θα καλέσει (όταν εκείνο κρίνει πότε υπάρχουν οι όροι με το αντικειμενικό κριτήριο που επιτάσσει … ο προγραμματισμός του ΠΑΜΕ), μία μεγάλη λίστα με κινητοποιήσεις και δράσεις του σωματείου …. χωρίς το σωματείο.
Από τη μια ο κυβερνητικός-εργοδοτικός συνδικαλισμός όχι απλά έχει παγώσει τα σωματεία, αλλά χειροκροτά την κυβέρνηση και εφαρμόζει το νόμο Χατζηδάκη και μια σειρά αντεργατικές ρυθμίσεις. Από την άλλη οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, στα λόγια κατεδαφίζουν τα πάντα, αλλά στην πράξη; Συμβολικές διαμαρτυρίες, συναντήσεις με κυβερνητικούς παράγοντες και στην καλύτερη….απογευματινά και σαββατιάτικα συλλαλητήρια, αποφασισμένα από ΔΣ με mail.
Από την άλλη, η Αντίρρηση, δύναμη με 4 έδρες στο σωματείο, από την διεξαγωγή των εκλογών και μετά για όλα αυτά δεν έχει βγάλει μισή ανακοίνωση, προφανώς γιατί δεν έχει να πει τίποτα, αφού δρα σε πλήρη εναρμόνιση και σε κοινή πλεύση με την Αγωνιστική Συσπείρωση.
Μετά από πολλούς μήνες, στους οποίους όλοι εμείς ζούμε μια πρωτοφανή αντιλαΪκή επίθεση, ο κυβερνητικός-εργοδοτικός συνδικαλισμός και το ΠΑΜΕ εδέησαν να κηρύξουν πανεργατική απεργία στις 6 Απρίλη, μέσω των ανώτατων συνομοσπονδιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Η πίεση του κόσμου τους ανάγκασε, αφού τόσους μήνες καταψηφίζουν από κοινού σχετικές προτάσεις για γενική απεργία στα ανώτερα και ανώτατα συνδικαλιστικά όργανα.
Η Αγωνιστική Πρωτοβουλία καλεί όλους τους συναδέλφους, μισθωτούς και ασκούμενους, να πάρουμε την υπόθεση του Σωματείου στα χέρια μας! Να παλέψουμε ώστε να πιεστεί η ηγεσία του ΣΜΔ να καλέσει σε Γενική Συνέλευση άμεσα, με στόχο να κηρύξει το Σωματείο μας ΑΠΕΡΓΙΑ, στις 6 Απρίλη, μαζί με τους υπόλοιπους εργαζομένους και το λαό.
Δημοσιεύτηκε: 04/03/22 - 18:46
Κατηγορία: