Εθελόδουλοι υπηρέτες της Ε.Ε. και του γερμανικού ιμπεριαλισμού

O πρωθυπουργός Σαμαράς μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο, ενισχυμένος από τη στήριξη των Ζ.Μ.Μπαρόζο και Μ.Σουλτς, τόνισε ότι: «...τους Έλληνες εν­δι­α­­­φέρει να παραμείνουν μέρος της Ευρώπης. Τα δύσκολα είναι παρελθόν, είμαστε κοντά στην ανάκαμψη (...) Η αντιπολίτευση δεν αποτελεί εναλλακτική λύση, δεν προσφέρει λύση, ακροβατεί μεταξύ συγκαλυμμένου εξτρε­μι­σμού και λαϊκισμού». Οι πρω­θυ­πουργικές δηλώσεις περί «εξόδου από την κρίση». Οι αστείοι ισχυρισμοί περί «πρωτογενούς πλεονάσματος», δεν πείθουν ούτε τους δανειστές-τοκογλύφους, ούτε τα ιμπερι­­­α­­­­­λιστικά κέντρα, τα οποία γνωρίζουν καλύτερα από τα οικονομικά κυβερνητικά επιτελεία την οικονομική κατάσταση της χώρας. Οι αισιόδοξες εξαγγελίες Σαμαρά και η σπορά αυταπατών («Η Ελλάδα εισέρχεται σε πορεία ανάκαμψης», «το 70% της υπέρβασης του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, θα το δώσουμε στους συνταξιούχους και στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα»), μάλλον δεν πείθουν κανένα.

Όλα, απευθύνονται στην εσωτερική κατανάλωση. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Στάινμαγερ, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, και αναφερόμενος στις δηλώσεις Σαμαρά για «έξοδο της Ελλάδας από την κρίση», επισήμανε πως: «...Υπάρχουν σοβαροί πολιτικοί κίνδυνοι και δεν πρέπει να τροφοδοτούμε τις αυταπάτες που ήδη έχουν οι Έλληνες»!
Στο μεταξύ την κυβερνητική αμηχανία έχει προκαλέσει η ενδιάμεση Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, όπου αναφέρεται επί λέξει ότι: «...στο μέλλον κάθε ελληνική κυβέρνηση, ανεξάρτητα αν υπογραφεί νέο μνημόνιο, θα πρέπει να κινείται εντός των νέων κανόνων οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής (...) Κράτη-μέλη όπως η Ελλάδα, δεν έχουν την παραμικρή δυνατότητα να μειώσουν τα χρέη στο επίπεδο που απαιτούν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες αποκλειστικά μόνο με εθνικές προσπάθειες (...) Αν το επιχει­ρήσουν θα πρέπει να εφαρμό­σουν και στο μέλλον "τυφλή" λιτότητα, που όμως θα επιδεινώσει την κρίση χωρίς να λύσει το πρόβλημα της υπερχρέωσης». Πίσω από τις παραγράφους της Έκθεσης, προβάλ­λουν ανάγλυφες οι δεσμεύσεις των κρατών-μελών της ΕΕ απέναντι στο «Σύμφωνο Σταθερότητας» και το «Σύμφωνο ευρώ+».
Η Ελλάδα έχει ήδη συναινέσει με την υπογραφή της στη σκλήρυνση της κοινοτικής νομοθεσίας, με διάφορες αποφάσεις μέσα στην τελευταία διετία. Έχει συμφωνήσει δε και στη σκλήρυνση των όρων βάσει των οποίων θα χορηγείται η βοήθεια των κοινοτικών μηχανισμών. Με την εποπτεία να γίνεται αυστηρότερη και περισσότερο δεσμευτική, προβλέποντας κυρώσεις και πρόστιμα. Οι συντάκτες της Έκθεσης προβλέπουν ότι δεν λύθηκε το πρόβλημα του χρέους και πως το υψηλό δημόσιο χρέος αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει σε υψηλότερη φορολογία. Με λίγα λόγια περιγράφουν μία χώρα υποκείμενη στον αέναο δανεισμό και την εξάρτηση από τα ξένα κέντρα!
Κοντά σε όλα πραγματοποιήθηκε και το ταξίδι του Ε.Βενιζέλου στις ΗΠΑ, για μία εφ' όλης της ύλης αναφορά προς τα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης, δίνοντας παράλληλα το στίγμα της διαβεβαίωσης για την πειθήνια υπακοή στις προσταγές της παγκόσμιας ιμπεριαλιστικής ηγεσίας.
Η βασική συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τ.Κέρι, καθώς και με τον υπουργό Οικονομικών, Τ. Λιου, περιλάμβανε την εξέλιξη των διαπραγμα­τεύσεων για συμφωνία ελεύ­θερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, την παραπέρα «προώθηση των ελληνικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων (δηλ. την παραπέρα υποτίμηση των εργασιακών σχέσεων, του μισθού εργασίας και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας), την πρόσκληση για αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, σειρά προτάσεων για εμπορικές συνεργασίες, θέματα προστασίας συνόρων, όλα τα ζητήματα της ευρύτερης περιοχής (Δ. Βαλκάνια, Ν.Α. Μεσόγειος, ευρωπαϊκή προοπτική Τουρκίας, Μέση Ανατολή), τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό πάνω «...στο πλαίσιο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, στη βάση της μίας νομικής προσωπικότητας, της μίας κυριαρχίας και της μίας ιθαγένειας και (με δεδομένο) ότι πάντα θα γίνει δεκτή μία λύση με δημοψήφισμα από τον ίδιο τον λαό της Κύπρου, από τις δύο κοινότητες». Ωστόσο, η υπόθεση της απόδρασης Χ. Ξηρού, έδωσε ιδιαίτερα επικριτικό τόνο στις συνομιλίες, προκαλώντας το «ξέσπασμα» των Αμερικανών.
Την ίδια ώρα επιβεβαιώνονται τα σενάρια της ελληνικής συμμετοχής στη σχεδιαζόμενη ιμπεριαλιστική κοινή επέμβαση ΕΕ-ΝΑΤΟ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, με πρωτοβουλία του γαλλικού ιμπερια­λισμού. Το σχέδιο προβλέπει εμπλοκή των υποδομών της Ελλάδας με αυξημένο διοικητικό ρόλο του ΝΑΤΟϊκού στρατηγείου που εδρεύει στη Λάρισα. Φαίνεται πως το θέμα της ιμπεριαλιστικής εκμετάλλευσης των πλουτοπαραγωγικών πηγών, αλλά και των σφαιρών επιρροής της Αφρικανικής Ηπεί­ρου έχει ανοίξει για τα καλά και τα διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα σπεύδουν να πάρουν θέσεις.

Διαβάστε επίσης