Η ακρίβεια και η κερδοσκοπία τέκνα του σάπιου συστήματός τους

Δεν υπάρχουν φρένα. Οι τιμές σε όλα τα βασικά προϊόντα, στα τιμολόγια και τα καύσιμα βρίσκονται σε διαρκή άνοδο. Τα λαϊκά νοικοκυριά αγκομαχούν και οι προβλέψεις για το μέλλον δυσοίωνες. Η φτώχεια και η ανεργία απλώνονται με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα απ’ άκρη σ’ άκρη στη χώρα. Το ίδιο και η βρόμικη προπαγάνδα που επιχειρεί τον εξωραϊσμό του σάπιου συστήματός τους.

Όχι, όσο και αν επιδεινώνει την κατάσταση, η αιτία δεν βρίσκεται απλά στον «πόλεμο του Πούτιν». Αυτό είναι ένα πρόχειρο προπαγανδιστικό δημιούργημα της δυτικής προπαγάνδας για να κρύψουν τις βασικές πλευρές του προβλήματος, που δεν είναι άλλες από την κρίση και τους ανταγωνισμούς των μεγάλων δυνάμεων που γεννιούνται στο έδαφός της. Και ο πόλεμος άλλωστε μια τέτοια εξέλιξη αποτελεί.

Η ακρίβεια προϋπήρχε του πολέμου. Εκδηλώθηκε σε μια σειρά αγαθά από τις αρχές του 2021 και πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις από το περασμένο καλοκαίρι. Είναι μέρος της μεγάλης αντίφασης του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, που αναπόδραστα παράγει κρίσεις και καταστροφή. Ακόμη και τα καύσιμα και το φυσικό αέριο παρουσίασαν τεράστιες αυξήσεις πολύ πριν τον πόλεμο. Ο πόλεμος χρησιμοποιείται τώρα από τα εσωτερικά και διεθνή προπαγανδιστικά κέντρα, προκειμένου να μεταθέσει το πρόβλημα και τις ευθύνες. Προκειμένου να διαχειριστούν την οργή που ανεπίστρεπτα απλώνεται στην κοινωνία και να κερδίσουν χρόνο.

Ακόμα και για το φυσικό αέριο οι συνεχείς ανατιμήσεις δεν μπορεί να οφείλονται στον πόλεμο. Αναγκάστηκε να το ομολογήσει ακόμη και ο Μητσοτάκης. Η ροή του φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη συνεχίζεται κανονικά και μάλιστα το Μάρτιο σε αυξημένες ποσότητες! Αυξημένες ποσότητες που πέρασαν και μέσα από τους αγωγούς της ουκρανικής επικράτειας. Οι ποσότητες που καταναλώνονται αυτή τη στιγμή προϋπήρχαν του πολέμου, ενώ αυτές που αγοράζονται σήμερα αγοράζονται με συμβόλαια του Φλεβάρη. Τα καύσιμα παρουσιάζουν ανάλογες αυξήσεις και στην Αμερική που έχει μηδενική εξάρτηση από το ρώσικο πετρέλαιο. Σίγουρα βασικό ρόλο στο ζήτημα της ακρίβειας παίζουν και οι κερδοσκόποι.

Οι κερδοσκόποι παρουσιάζονται ως παρείσακτοι, ως απρόσκλητοι στην ομαλή λειτουργία της «ελεύθερης αγοράς» τους. Ψέμα! Είναι γνήσια τέκνα της! Είναι οι ίδιοι που, για τις ανάγκες της ίδιας κάλπικης προπαγάνδας, συνήθως παρουσιάζονται ως επενδυτές. Είναι αυτοί που ο Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του κομπάζουν ότι εδώ και δύο χρόνια προσκαλούν και προσελκύουν στη χώρα μας. Είναι αυτά τα λαμόγια, που δεκαετίες λυμαίνονται τον κρατικό κορβανά και που με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, έγιναν οι ρυθμιστές της ενέργειας και της τιμής της στην Ελλάδα.

Αυτούς δεν θα τους κυνηγήσει κανένας Μητσοτάκης και κανένας Γεωργιάδης. Για αυτούς δουλεύουν και αυτοί οι κυβερνητικοί υπάλληλοι, όπως και όλοι οι προηγούμενοι. Αναγκάζονται απλά να καταλογίσουν τα όσα συμβαίνουν σε κάποιους «κερδοσκόπους» για να απαλλαγούν από τις ευθύνες τους.

Αστείοι, προκλητικοί και κυρίως… επικίνδυνοι

Τα μέτρα στήριξης και αντιμετώπισης της ακρίβειας που ανακοινώθηκαν και εξειδικεύτηκαν από την κυβέρνηση είναι αστεία, αν όχι προκλητικά. Η επιδότηση καυσίμων για την οποία χύθηκε πολύ μελάνι και χαραμίστηκαν ατελείωτες ώρες τηλεοπτικής προπαγάνδας αφορά τελικά 13 ευρώ το μήνα μέχρι τον Ιούνιο! Η επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος καλύπτει ένα ασήμαντο ποσό της τεράστιας αύξησης που επέφερε η εγκληματική πολιτική της ΝΔ στον τομέα της ενέργειας. Και τελικά αυτό που μένει είναι η αύξηση των τιμολογίων. Αύξηση που παρά την επιδότηση(!) κυμαίνεται συνήθως σε τριπλάσιες τιμές σε σχέση με πέρσι. Πρόκληση αποτελούν και τα 200 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους, που χρόνια τώρα καταδικάζουν στην ένδεια και που τέτοια «καθρεφτάκια» δεν μπορούν να λύσουν το παραμικρό πρόβλημα επιβίωσης.

Αστείες είναι και οι διαβεβαιώσεις για την επάρκεια των αγαθών που δήθεν εξασφαλίζει η κυβέρνηση. Σε έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη «ξεκαθαρίστηκε» ότι οι απώλειες που θα παρουσιαστούν στην εισαγωγή αγαθών που σχετίζονται με τον πόλεμο (κυρίως ηλιέλαιο, στάρι, καλαμπόκι από Ρωσία, Ουκρανία) «θα καλυφθούν από εισαγωγές από τρίτες χώρες»! Φοβερή διαβεβαίωση! Χωρίς καμία ακριβή αναφορά στο από πού, για πόσο και κυρίως σε τι τιμή. Τόσο «άριστοι» σχεδιασμοί!

Σε κάθε περίπτωση και όποια και αν είναι η έκβαση του πολέμου, το πρόβλημα της ακρίβειας και της φτωχοποίησης πλατιών κοινωνικών στρωμάτων είναι μπροστά. Ξεκίνησε πριν τον πόλεμο και, ακόμη και αν επιδεινωθεί από αυτόν, έχει τις ρίζες του στις δομικές αντιφάσεις του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής και στη σοβούσα κρίση. Από αυτή την άποψη, όσα προπαγανδιστικά παραμύθια και αν αραδιάσουν, θα ορίσει τις εξελίξεις και σίγουρα θα αποτελέσει το έδαφος κοινωνικών αναταράξεων.

Ο λαός πληρώνει την υποτέλειά τους

Για τη χώρα μας, ένας πρόσθετος καθοριστικός παράγοντας σχετίζεται με την πολιτική της εξάρτησης. Την πολιτική που στον πυρήνα της έχει τις δεσμεύσεις και τις υποδουλωτικές συμφωνίες που ορίζει η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ. Την πολιτική που μέσα σε λίγες δεκαετίες κατέστρεψε τον ισχυρό πρωτογενή τομέα, το βιομηχανικό κλάδο και τις μονάδες μεταποίησης που διέθετε η χώρα όταν έμπαινε στην ΕΕ. Που μετέτρεψε την Ελλάδα από εξαγωγική δύναμη -πρώτα και κύρια αγροτικών προϊόντων- σε χώρα που εισάγει τα πάντα. Την πολιτική που κατέστρεψε την παραγωγή του σταριού, του καλαμποκιού και των τεύτλων, που τώρα ψάχνουν στις φλόγες του πολέμου. Αλλά και όλων των άλλων κρίσιμων αγροτικών -και όχι μόνο- προϊόντων που η Ελλάδα διέθετε, αλλά τώρα εισάγει σε τιμές που ορίζουν οι διεθνείς κερδοσκόποι!
Η ίδια υποτέλεια όρισε και την τύχη της ενεργειακής αυτάρκειας της χώρας. Που βασισμένη στο λιγνίτη (εθνικό καύσιμο) εξασφάλιζε στη δημόσια ΔΕΗ τη δυνατότητα χαμηλής τιμολογιακής πολιτικής. Τώρα, η πολιτική που ξεζουμίζει το λαό για να αγοράζει Rafale, Belharra και F16, δήθεν για τη διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας, παραχωρεί τη στρόφιγγα της ενέργειας και την τιμολόγησή της στους «κερδοσκόπους». Και αυτό δεν μπορεί παρά να πληρώνεται και να πληρωθεί στο μέλλον πολύ ακριβά.

Αυτοί που καμώνονται τους προστάτες του λαού είναι οι θύτες του. Αυτοί που παριστάνουν τους κυνηγούς των κερδοσκόπων είναι οι παρατρεχάμενοί τους. Αυτοί που υπηρετούν την πολιτική της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, της εξάρτησης και της υποτέλειας είναι οι θιασώτες της ακρίβειας, της φτώχειας και της ανεργίας.

Διαβάστε επίσης