Καμία ελληνική εμπλοκή! Όχι στην επέμβαση των ιμπεριαλιστών στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Κατηγορία: 

Με το τετριμμένο πρόσχημα της «ανθρωπιστικής βοήθειας» και με προμετωπίδα το Γαλλικό ιμπεριαλισμό, η ΕΕ αποφάσισε την αποστολή στρατού στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Το χάος, οι φυλετικές και θρησκευτικές συγκρούσεις σπέρνονται και καλλιεργούνται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Απ' αυτές, άλλες αγωνίζονται για τη διατήρηση των συμφερόντων τους κι' άλλες επιδιώκουν τη διείσδυση ή ενίσχυσή τους σε μια τεράστια λωρίδα στο κέντρο της Αφρικανικής ηπείρου, που διαθέτει πλούσια και αναξιοποίητα αποθέματα πρώτων υλών.

Το τελευταίο διάστημα τη στρατιωτική επεμβατική πρωτοβουλία έχει αναλάβει το Παρίσι, με την αποστολή στρατευμάτων στο Μάλι, Τσάντ και τώρα στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Από το Μάρτη του 2013, όταν ανατράπηκε ο πρόεδρος της χώρας, Φρ. Μποζιζέ, από τους μουσουλμάνους αντάρτες της Σελέκα, υποδαυλίστηκε η αιματηρή αντιπαράθεση χριστιανών και μουσουλμάνων, που αποτέλεσε και την αφορμή της ξένης στρατιωτικής επέμβασης για τον έλεγχο της χώρας.

Η Γαλλία με αποικιοκρατική παράδοση στην περιοχή, διατηρεί τουλάχιστον 1600 στρατιώτες από το τέλος του 2013 οι οποίοι σύμφωνα με τον Γάλλο Υπουργό Άμυνας θα παραμείνουν στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία για τουλάχιστον 6 μήνες με υποτιθέμενο στόχο τη σταθεροποίηση της χώρας και τον αφοπλισμό των ισλαμιστών ανταρτών Σελέκα. Ο Ολάντ, δικαιολογώντας τη γαλλική επέμβαση έχει δηλώσει με προκλητική υποκρισία: «Με την παρουσία της στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία η Γαλλία δεν κυνηγά προσωπικά συμφέροντα, δεν έχει να κερδίσει τίποτα από την παρουσία της εκεί και δεν σκοπεύει στην επιρροή. Η Γαλλία θέλει να επαναφέρει την ομαλότητα σε έναν λαό που απειλείται από παράνομες φατρίες».

Συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Φαμπιούς, ο Γάλλος πρόεδρος μετά την επικήδεια τελετή για τον Μαντέλα στη Ν. Αφρική, επισκέφθηκε την πρωτεύουσα Μπανγκουί, για να αποχαιρετήσει τα πρώτα θύματα του Γαλλικού στρατού από τις συγκρούσεις των ανταρτών..

Ο Ολάντ μπροστά στα φέρετρα 2 Γάλλων αλεξιπτωτιστών επανέλαβε ότι: «η αποστολή μας παραμένει η ίδια. Γνωρίζουμε την επικινδυνότητα αλλά είναι απαραίτητη για να αποτραπεί η αιματοχυσία». Την ίδια στιγμή η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωνε την αποδέσμευση κονδυλίων ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων για αποστολή συμπληρωματικής στρατιωτικής βοήθειας.

Παράλληλα με τα Γαλλικά στρα­­τεύ­­ματα και η Αφρικανική Ένωση (που απαρτίζεται από το σύνολο των Αφρικανικών κρατών με λίγες εξαιρέσεις) στέλνει, στα πρότυπα του ΟΗΕ, «ειρηνευτική δύναμη».

Στρατιωτική αποστολή της ΕΕ

Από τις 10 Γενάρη οι εκπρόσωποι των χωρών μελών της ΕΕ κατέληξαν σε μια κατ' αρχήν συμφωνία για την πραγματοποίηση μιας στρατιωτικής εκστρατείας, η οποία θα αποσκοπούσε στη στήριξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων Γαλλίας και Αφρικής στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Σε σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, εγκρίθηκε το σχέδιο, που παρουσίασε η διπλωματική υπηρεσία της Ένωσης, όπως ακριβώς δήλωσε ότι επιθυμεί ο Ολάντ στη ευρωπαϊκή Σύνοδο της 20ης Δεκέμβρη. «Τα κράτη μέλη συμφώνησαν στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να συμβάλει στην αποκατάσταση της ασφάλειας και στις προσπάθειες των Αφρικανών συμμάχων της στην Κεντρο­αφρικανική Δημοκρατία, συντο­νισμένη πλήρως με την Αφρι­κανική Ένωση και τον Οργανι­σμό Ηνωμένων Εθνών» ανακοί­νωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Κ. Άστον.

Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν εκφράσει την απρόθυμη στήριξή τους στη γαλλική επιχείρηση, χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις πέραν μιας υλικοτεχνικής υποστήριξης εκ μέρους της Βρετανίας, της Πολωνίας και της Γερμανίας. Το Βέλγιο γνωστοποίησε ότι θα διαθέσει ένα αεροπλάνο για τη μεταφορά στρατιωτικών και εφοδίων για να συνδράμει στην επιχείρηση του γαλλικού στρατού που φέρει την κωδική ονομασία Sangaris από τις 20 Γενάρη.

Στο πρόσφατο (20/1) Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ οριστικοποιήθηκε η απόφαση για αποστολή στρατιωτικής δύναμης μέχρι δύο χιλιάδων ανδρών με την προϋπόθεση να πάρει την έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η στρατιωτική δύναμη προβλέπεται να φτάσει στην αφρικανική χώρα στα τέλη Φλεβάρη.

Στο πλαίσιο αυτό εκπρόσωποι σαράντα χωρών και περίπου είκοσι Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων συναντήθηκαν για να συζητήσουν το ύψος της χρηματοδότησης, με το κλασικό πρόσχημα της υποστήριξης των περίπου 1 εκατομμυρίου προσφύγων που η ίδια η ιμπεριαλιστική επέμβαση δημιούργησε.

Σχεδιάζεται να συγκεντρωθούν για την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία συνολικά 365 εκατομμύρια ευρώ. Μεταξύ των βασικών χρηματοδοτών είναι η Παγκόσμια Τράπεζα, η ΕΕ, η Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης και η Γαλλία που θα συμβάλει με 35 εκατομμύρια ευρώ. «Τα κονδύλια αυτά θα καλύψουν ένα ευρύ φάσμα επειγουσών ανθρωπιστικών αναγκών για φαγητό, ιατρική περίθαλψη, προστασία. Μας απασχολεί ιδιαίτερα η κατάσταση των γυναικών και των παιδιών που είναι περισσότερο ευάλωτοι στην κρίση. Κονδύλια θα κατευθυνθούν επίσης σε προγράμματα για τη συμφιλίωση και την εδραίωση της ειρήνης» δήλωσε η εκπρόσωπος του Οργανισμού για τη Διεθνή Ανάπτυξη των ΗΠΑ.

Η Ελληνική κυβέρνηση «παραχώρησε» το Νατοϊκό στρατηγείο στη Λάρισα.

Σε αυτό το πλαίσιο και διεκδικώντας αναβαθμισμένο ρόλο για την Ελληνική κυβέρνηση, ο υπουργός Εξωτερικών, Ε. Βενιζέλος, είχε άμεση «συμβολή» στις αποφάσεις του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες, οι οποίες ορίζουν: «το Επιχειρησιακό Στρατηγείο της ΕΕ στη Λάρισα ως το Κέντρο Επιχειρήσεων».

Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου προχωρεί στην πλήρη επανενεργοποίηση του ΝΑΤΟϊκού στρατηγείου στη Λάρισα, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στην επέμβαση σαν Κέντρο Επιχειρήσεων. Ασκώντας την προεδρία της ΕΕ, η κυβέρνηση δρα σαν «πρόθυμος» υπηρέτης της ιμπεριαλιστικής πολιτικής, ελπίζοντας για κάποια ανταλλάγματα σε όφελος της ντόπιας μεγαλοαστικής τάξης.

Η κυβερνητική ευθυγράμμιση στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της ΕΕ, αναδείχθηκε στην ομιλία του υφυπουργού Εξωτερικών, Γεροντόπουλου, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ο οποίος δικαιολογώντας την επέμβαση τόνισε: Χρειάζεται η άμεση και συντονισμένη δράση της διεθνούς κοινότητας, των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ. Οι πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας οφείλουν να πεισθούν να ακολουθήσουν το δρόμο του διαλόγου και της υλοποίησης της ειρηνευτικής διαδικασίας».

Ο Ελληνικός λαός κανένα συμφέρον δεν έχει στην Αφρική. Αντίθετα στα εξοντωτικά μέτρα που παίρνονται σε βάρος του βιοτικού του επιπέδου προστίθενται και οι δαπάνες για πολεμικές εξορμήσεις στο άρμα και για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών δανειστών του.