Καταστροφικές πυρκαγιές - φονικές πλημμύρες: Συντρίμμια και αποκαΐδια της κυβερνητικής πολιτικής

plimmyres

Βρισκόμαστε προς τα τέλη του φετινού και, από κάθε άποψη, δύσκολου καλοκαιριού. Τα δελτία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας καταγράφουν ήδη τραγικά νούμερα. Έχουμε και λέμε λοιπόν. Στο μεγαλύτερο τμήμα της Πελοπονήσσου (Κορινθία, Ηλεία, Αρκαδία, Λακωνία), στην Εύβοια, την Κρήτη, την Αττική, σε νησιά του Αιγαίου και σε πολλές ακόμα περιοχές της χώρας, δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων έγιναν για μια ακόμα χρονιά στάχτη. Η πολύπαθη Εύβοια δέχθηκε και φέτος, διπλό αυτή τη φορά πλήγμα. Μετά την πυρκαγιά στην Κάρυστο, οι κάτοικοι της περιοχής ήρθαν αντιμέτωποι και με τις φονικές πλημμύρες του Αυγούστου που άφησαν πίσω τους ανείπωτη καταστροφή και οκτώ νεκρούς. Τα τοξικά νέφη από την πυρκαγιά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στη Μεταμόρφωση έθεσαν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία των κατοίκων του λεκανοπεδίου της Αττικής.

Και ενώ ο τελικός απολογισμός των φετινών καταστροφών δεν έχει ακόμα γραφτεί πρέπει να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύει κάθε χρόνο το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας, εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασών και καλλιεργιών γίνονται στάχτη, αφήνοντας πίσω τους όχι μόνο υλικές καταστροφές αλλά και νεκρούς. Στις πιο τραγικές στιγμές των τελευταίων πολλών δεκαετιών συγκαταλέγονται οι φονικές πυρκαγιές του 2007 που άφησαν πίσω τους περισσότερα από 2,5 εκατ. στρέμματα καμένης γης και δεκάδες ανθρώπινα θύματα, καθώς και η φωτιά στο Μάτι το 2018 με την τραγική εκατόμβη των νεκρών.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, τα στελέχη της κυβέρνησης και η κουστωδία των παπαγάλων της προσπαθούν να παρουσιάσουν τις πυρκαγιές και τις βροχές ως φυσικά φαινόμενα. Στη χειρότερη εκδοχή επιχειρούν να τους αποδώσουν μια υπερφυσική διάσταση πέρα από κάθε ανθρώπινη δυνατότητα αντίδρασης. Πολύ χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των δηλώσεων του Χαρδαλιά την επομένη των πλημμυρών στην Εύβοια. Ανάμεσα στα άλλα σημείωσε με έμφαση “πως πρόκειται για φαινόμενα που δεν τα έχουμε ξαναδεί”, προσπαθώντας να αποδώσει στις πλημμύρες ένα δραματικά πρωτόγνωρο χαρακτήρα. Θυμίζουμε πως τα ίδια ακριβώς έλεγε και ο ανεκδιήγητος Β. Πολύδωρας για τις πυρκαγιές του 2007 κατηγορώντας τον… “στρατηγό άνεμο” την ώρα που ο Καραμανλής και τα στελέχη της τότε κυβέρνησης της ΝΔ έκαναν λόγο για “ασύμμετρη απειλή”. Τα ίδια επίσης έλεγε και ο ΣΥΡΙΖΑ στις φωτιές στο Μάτι και στους Αγ. Θεοδώρους και με τα χέρια ψηλά παρέδιδε τις λαϊκές περιουσίες και καταδίκαζε δεκάδες ανθρώπους σε φρικτό θάνατο κατηγορώντας τους ισχυρούς ανέμους.

Οι φετινές όμως καταστροφές φέρνουυν στην επιφάνεια και μια ακόμα πτυχή, αφού περνούν από τα δελτία ειδήσεων αλλά και την αντιπολιτευτική κριτική με πολύ ήπιο τόνο και σχεδόν αθόρυβα. Όταν βέβαια οι συνθήκες το επιτρέπουν γιατί στην περίπτωση της Εύβοιας ο θάνατος των οκτώ ανθρώπων και η τεράστια καταστροφή δεν θα μπορούσαν τόσο εύκολα να αποσιωπηθούν ή να υποβαθμιστούν. Είναι φανερό όμως ότι η κυβέρνηση έχει καταφέρει να επιβάλει τους χαμηλούς τόνους για να μην ραγίσει η βιτρίνα και το “success story” που προσπαθεί να οικοδομήσει ο Μητσοτάκης και αποκαλυφθεί η πλήρης ανυπαρξία και ανικατότητα του κρατικού μηχανισμού. Είναι πραγματικά χαρακτηριστικό το θράσος του Χαρδαλιά και της κυβέρνησης. Την ώρα που η Εύβοια μετρούσε της πληγές της και θρηνούσε τους νεκρούς της ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας πανηγύριζαν μπροστά στις κάμερες για το επιτυχημένο έργο του κρατικού μηχανισμού που κατάφερε να σώσει τους ανθρώπους από το θάνατο!

Ποιος ευθύνεται για τις καταστροφές

Αυτή την αγωνία εκφράζουν οι άνθρωποι σε όλες τις περιοχές που πλήττονται. Απέναντι σε αυτό το ερώτημα η κυβέρνηση δείχνει με το δάχτυλο πότε τα “ακραία” καιρικά φαινόμενα και τη βροχή, άλλοτε κατηγορεί την ανθρώπινη αμέλεια, ενώ άλλες φορές υποδεικνύει εμπρηστές και επίδοξους οικοπεδοφάγους. Όμως οι πραγματικές ευθύνες βρίσκονται αλλού. Είναι στο τεντωμένο χέρι πίσω από το δάχτυλο, στην κυβέρνηση και την πολιτική της. Διότι η πολιτική όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά αφήνει ανοχύρωτους τους ανθρώπους, τις λαϊκές κατοικίες και το φυσικό περιβάλλον. Καμία κυβέρνηση, ούτε βέβαια η ΝΔ τώρα, δεν ξόδεψε ένα ευρώ από τον κρατικό κορβανά για να χρηματοδοτήσει αντιπλημμυρικά και αντιπυρρικά έργα στις περιοχές της χώρας. Αντίθετα αρκείται στα ψεύτικα δάκρυα των τηλεοπτικών δελτίων και στους πύρινους καταγγελτικούς λόγους για τις ευθύνες των προηγούμενων.

Ούτε βέβαια γίνεται ποτέ λόγος για την πραγματική κατάσταση και την δραματική υποστελέχωση των σωμάτων της δασοπυρόσβεσης, τον ανεπαρκή και σαθρό εξοπλισμό, που αδυνατεί να αντιμετωπίσει δύο μέτωπα φωτιάς ταυτόχρονα. Όταν τα ΜΜΕ κάνουν λόγο για τους ήρωες κατοίκους των χωριών που παλεύουν με δικά τους μέσα να σβήσουν τις φωτιές, παράλληλα αποκαλύπτουν την αδυναμία και την ανυπαρξία της κρατικής μηχανής. Ακόμα παραπέρα είναι η ίδια η κυρίαρχη πολιτική που οπλίζει το χέρι των επίδοξων εμπρηστών ώστε την επόμενη ημέρα να ξεκινήσει ο επόμενος γύρος καταπάτησης και λεηλασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Είναι σε τελική ανάλυση το σάπιο σημερινό σύστημα με την πολιτική του, που ανοίγει το δρόμο στην αχαλίνωτη δράση των επιχειρηματικών ή ακόμα και άλλων σκοτεινών συμφερόντων που, στο όνομα της δικής τους “ανάπτυξης”, μόνο καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον, υποβαθμίζει δραματικά την ποιότητα ζωής των λαϊκών στρωμάτων, ενώ δεν διστάζει να απειλήσει ακόμα και τις ζωές των ανθρώπων. Προς τα κει πρέπει να στρέψουν τον αγώνα τους και τις διεκδικήσεις τους τα λαϊκά στρώματα που βλέπουν κάθε χρόνο τον τόπο τους και τους μόχθους της ζωής τους να γίνονται στάχτη και να πνίγονται στις πρώτες σταγόνες της βροχής.

Διαβάστε επίσης