Μ-Λ ΚΚΕ: Το «επιτελικό» κράτος έπνιξε τη Μαγνησία και όχι μόνο

Με πρωτοφανείς καταστροφές και με ανθρώπινες απώλειες αντιμετωπίζει ο λαός της Μαγνησίας τα έντονα καιρικά φαινόμενα που χτύπησαν την κεντρική Ελλάδα και όχι μόνο. Μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους δυο άνθρωποι και άλλοι δυο ακόμα είναι αγνοούμενοι. Στην πόλη του Βόλου οι ζημιές είναι τεράστιες αφού ολόκληρες περιοχές έχουν πνιγεί ή βουλιάξει μέσα στις λάσπες. Η Νεάπολη και τα «παλιά» του Βόλου, κάποιες απ’ τις φτωχογειτονιές του Βόλου, έχουν κυριολεκτικά πνιγεί. Η Αγριά και ο δρόμος επίσης προς το Νότιο Πήλιο είναι αποκομμένος, καθώς επίσης και ο δρόμος προς το κεντρικό Πήλιο είναι κλειστός εξαιτίας των κατολισθήσεων. Αλλά και μέσα στο κέντρο της πόλης καταστήματα και μικροεπιχειρήσεις έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφές.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ένταση των καιρικών φαινομένων ήταν μεγάλη. Η κυβέρνηση της ΝΔ βρήκε για μια ακόμα φορά την επικοινωνιακή της απάντηση. Για ό,τι συμβαίνει φταίει η κλιματική κρίση! Όπως λοιπόν παλιά ο στρατηγός άνεμος έκαψε την μισή Πελοπόννησο και Αττική, έτσι ο παρατεταμένος καύσωνας έκαψε φέτος τη Ρόδο, την Πάρνηθα και τον Ασπρόπυργο, τη μισή Θράκη και δεν έχει τελειωμό ο κατάλογος των καταστροφών. Εκείνο που δεν συναντά κανείς σε όλα αυτά που συμβαίνουν είναι οι κυβερνητικές ευθύνες του επιτελικού κράτους του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είναι ανύπαρκτες. Τελικά τι μένει; Ένα και μόνο στοιχείο: Μόλις πάρουμε μήνυμα απ’ το 112, που έχει αντικαταστήσει τις κρατικές υπηρεσίες, να το βάλουμε στα πόδια για να σωθούμε. Και όσο για ό,τι μένει πίσω, ο καιρός θα σκεπάσει τις πληγές και όλα θα ξεχαστούν για μια ακόμα φορά, όπως έχει γίνει το τελευταίο διάστημα με απίστευτα γεγονότα-εγκλήματα (Τέμπη-Πύλος-πυρκαγιές κλπ).
Να υπενθυμίσουμε όμως σε όλους αυτούς που έχουν κοντή μνήμη και σε όλους αυτούς που συνεχώς μας εξαπατούν ότι πλημμύρες είχαμε και πιο παλιά στο Βόλο στις ίδιες περιοχές. Πλημμύρες με τεράστιες καταστροφές είχαμε και πάλι στη Θεσσαλία, στην Καρδίτσα και τη Λάρισα. Τότε βέβαια δεν είχαν βρει την καραμέλα της κλιματικής κρίσης. Όμως και τότε ήταν οι ίδιοι άνθρωποι, οι ίδιες πολιτικές της αδιαφορίας και εγκατάλειψης που δημιούργησαν τις συνθήκες για να πνίγονται άνθρωποι και ζώα, για να πλημμυρίζουν και να καταστρέφονται οι καλλιέργειες και να καταστρέφονται τα σπίτια των φτωχών που ζουν και εργάζονται στα μέρη αυτά.
Το Μ-Λ ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση για την τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζει ο λαός της Μαγνησίας που δημοσιεύουμε παρακάτω.

Μ-Λ ΚΚΕ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες,
Λαέ του Βόλου

Για μια ακόμα φορά ο τόπος μας δοκιμάζεται σκληρά. Μετά τις φωτιές που κατέστρεψαν μεγάλο τμήμα του πράσινου και που με την εγκληματική αδιαφορία και ανικανότητα των κυβερνητικών αξιωματούχων του «επιτελικού» κράτους της ΝΔ παρά λίγο να τινάξει τη Νέα Αγχίαλο στον αέρα, τώρα η πόλη του Βόλου, το Πήλιο και ολόκληρες συνοικίες της πόλης, βούλιαξαν στα λασπόνερα της τριήμερης ισχυρής κακοκαιρίας.
Δύο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και άλλοι δύο αγνοούνται. Ολόκληρες συνοικίες, όπως η Νεάπολη και τα «παλιά» του Βόλου, έχουν βουλιάξει μέσα στα λασπόνερα. Οι φτωχογειτονιές της πόλης για μια ακόμα φορά πληρώνουν την κρατική αδιαφορία. Οι δρόμοι για το Πήλιο τόσο νότια όσο και προς τα κεντρικά είναι αποκομμένοι. Το μεγαλύτερο τμήμα της πόλης έμεινε χωρίς ρεύμα και νερό και εκατοντάδες καταστήματα και επιχειρήσεις βούλιαξαν.
Θα συμφωνήσουμε ότι τα φαινόμενα ήταν έντονα. Θα συμφωνήσουμε επίσης ότι τέτοια φαινόμενα δεν συμβαίνουν κάθε χρόνο. Όμως συμβαίνουν αρκετά τακτικά και θα γίνονται ακόμα πιο έντονα, αφού οι εγκληματικές παρεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον δημιουργούν όλο και πιο πολλές αιτίες για να οξύνονται οι επιπτώσεις απ’ τα όποια φυσικά φαινόμενα. Θα συμφωνήσουμε ότι δεν μπορείς να τα βάλεις με τη φύση. Όμως μπορείς να πάρεις μέτρα για να τα αντιμετωπίσεις.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρήκε για μια ακόμα φορά την απάντηση στο νέο έγκλημα. Για όλα φταίει η κλιματική κρίση. Και βρήκε επίσης και τη λύση στο πρόβλημα. Αφού δεν μπορούμε να τα βάλουμε με τη φύση, τι μένει να κάνουμε; Να το βάλουμε στα πόδια! Έτσι λοιπόν ανακάλυψε το περίφημο 112, τον αριθμό της καταστροφής, που όταν το δεις στο τηλέφωνό σου πρέπει -κατά τη κυβέρνηση- να το βάλεις στα πόδια και είναι πλέον προσωπική σου ευθύνη αν θα ζήσεις ή όχι. Η κυβέρνηση δεν έχει καμία ευθύνη! Ντροπή και πάλι ντροπή! Αλλά τα αυτιά τίνος θα κοκκινίσουν απ’ την ντροπή; Του Μητσοτάκη ή του Κικίλια και των άλλων ανευθυνοϋπεύθυνων;
Λίγες ώρες πριν την καταστροφή ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Αγοραστός και η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Κολυνδρίνη δήλωναν με περισσό θράσος ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι πανέτοιμος για να αντιμετωπίσει την κακοκαιρία. Μετά από λίγο ήρθε η καταστροφή και οι εκφραστές του επιτελικού κράτους εξαφανίστηκαν. Ο δήμαρχος Βόλου Μπέος γύριζε στους δρόμους της πόλης και καλούσε τους πολίτες να μην κυκλοφορούν, όταν φυσικά ήταν παρόντα τα τηλεοπτικά συνεργεία. Ενώ απαγόρευσαν την κυκλοφορία, καλούσαν τον κόσμο να πάει στο δήμο για να πάρει νερό. Διαμαρτυρόταν συνεχώς ο δήμαρχος για την κυκλοφορία στους δρόμους και το 112 καλούσε τον κόσμο να παραμένει στα σπίτια του, όμως κανείς δεν σκέφτηκε να πάρει μία απλή απόφαση, να κλείσει όλες τις επιχειρήσεις και έτσι να μην βρεθούν οι εργαζόμενοι σε δύσκολη θέση απέναντι στην εργοδοσία και φυσικά να μην χάσουν το μεροκάματο τους! Τόσο μεγάλη ευαισθησία δείχνουν οι υπεύθυνοι για τους εργαζόμενους! Αίσχος και πάλι αίσχος.

Η κομματική οργάνωση Βόλου του Μ-Λ ΚΚΕ καταγγέλλει την εγκληματική αδιαφορία της κυβέρνησης και της περιφέρειας Θεσσαλίας που πέρα από μεγάλα λόγια και ψεύτικες υποσχέσεις δεν έχουν τίποτε να προσφέρουν σ’ αυτόν τόπο παρά μόνο την καταστροφή. Δεν έχουν τίποτε να προσφέρουν στους εργαζόμενους πέρα από αίμα και δάκρυα.
Καλούμε το λαό της πόλης να καταγγείλει το νέο έγκλημα. Να καταγγείλει τη βάρβαρη κυβερνητική πολιτική που έχει διαλύσει κάθε κρατική κοινωνική δομή, με αποτέλεσμα οι δημόσιες υπηρεσίες να εμφανίζουν σημεία απόλυτης διάλυσης και αδυναμίας να αντιμετωπίσουν όχι τα μεγάλα αλλά και τα μικρά προβλήματα που προκύπτουν.

Βόλος, 6 Σεπτέμβρη
Κομματική Οργάνωση Βόλου του Μ-Λ ΚΚΕ

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

Διαβάστε επίσης