Παρά τη γενικότερη υποχώρηση του κινήματος, και ιδιαίτερα του φοιτητικού, το τελευταίο διάστημα αναπτύχθηκαν και αναπτύσσονται στις σχολές αγώνες ενάντια στην αντιλαϊκή-αντιεκπαιδευτική πολιτική. Πιο συγκεκριμένα, μαζική ήταν η παρουσία των φοιτητών στην κινητοποίηση στις 16/3 στο Υπουργείο Παιδείας, ενώ ακόμη μαζικότερο ήταν το φοιτητικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 22/3 στα Προπύλαια. Ακόμα, μια σειρά σύλλογοι, όπως αυτοί της Φιλοσοφικής, του Μαθηματικού και του Φυσικού, πραγματοποίησαν κατάληψη, ενώ ο φοιτητικός σύλλογος Φιλοσοφικής πραγματοποίησε και εκδήλωση για το θέμα της διδακτικής επάρκειας και τις εξελίξεις σε δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Αιτία και αφορμή για να ξεσπάσουν οι κινητοποιήσεις αυτές αποτέλεσε και αποτελεί η επιχείρηση αφαίρεσης της παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας από τα πτυχία των φοιτητών, καθώς και η γενικότερη κατεύθυνση υποβάθμισης των πτυχίων και των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων. Ήδη έχουν συσταθεί μια σειρά «εκπαιδευτικά προγράμματα» που παρέχουν τα λεγόμενα «Πιστοποιητικά Παιδαγωγικής Διδακτικής Επάρκειας» επί πληρωμή (από 450 μέχρι 700 €). Παράλληλα, προωθείται η διάσπαση του τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (ΦΠΨ), με τη συγχώνευση της κατεύθυνσης Ψυχολογίας στο τμήμα Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής, και τη δημιουργία δύο τμημάτων Φιλοσοφίας και Επιστημών Εκπαίδευσης. Το τελευταίο θα αποτελέσει -όπως φαίνεται- και φορέα-δομή παροχής της επάρκειας στους απόφοιτους των καθηγητικών σχολών.
Ταυτόχρονα, με την ψήφιση του νόμου για το «Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής», τη συγχώνευση δηλαδή των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, που επίσης συνάντησε σημαντικές αντιστάσεις από την πλευρά του σπουδαστικού κινήματος, ψηφίστηκε και μία διάταξη που αφορά την υποβάθμιση των πτυχίων των φοιτητών των τμημάτων Θεατρικών και Μουσικών Σπουδών. Σύμφωνα με τη διάταξη αυτή, οι απόφοιτοι ιδιωτικών δραματικών σχολών ή ωδείων, έχοντας πάρει από κάποια «παιδαγωγική δομή»(!) το Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας, θα μπορούν να εργαστούν ως θεατρολόγοι ή μουσικολόγοι στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Πρόκειται για ένα μέτρο δηλαδή που υποβαθμίζει ακόμη περισσότερο τα πτυχία και τα εργασιακά δικαιώματα των αποφοίτων των Θεατρικών και Μουσικών τμημάτων, ενώ παράλληλα προωθεί το κυνήγι πιστοποιητικών και σεμιναρίων για να μπορέσει κανείς να αποκτήσει τα απαραίτητα «προσόντα» για να εργαστεί ως εκπαιδευτικός.
Έχει σημασία να αναφερθεί ότι οι δυνάμεις της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ λειτουργούν σαν στρουθοκάμηλοι, κλείνοντας τα μάτια σε όλες αυτές τις εξελίξεις, ενώ από κοινού με τις διοικήσεις των σχολών, τις Συγκλήτους, τις Κοσμητείες, το Υπουργείο Παιδείας και την Κυβέρνηση, διαβεβαιώνουν τους φοιτητές πως «η επάρκεια θα παραμείνει στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών», παίζοντας τον γνωστό πυροσβεστικό και υπονομευτικό για τους φοιτητικούς αγώνες ρόλο τους. Από την άλλη, οι δυνάμεις της ΚΝΕ και του ΜΑΣ, έχοντας ως προμετωπίδα το ρεφορμιστικό αίτημα «ένα πτυχίο ανά επιστημονικό αντικείμενο», τάσσονται υπέρ της διάσπασης του ΦΠΨ και ακολουθούν μία πλήρως σεχταριστική στάση στο φοιτητικό κίνημα και στις κινητοποιήσεις που έχουν ξεσπάσει, η οποία τις έχει οδηγήσει στο περιθώριο και την απομόνωση.
Η Φοιτητική Πορεία, με όσες δυνάμεις διαθέτει, συμμετείχε και συμμετέχει ενεργά και από την πρώτη στιγμή στους αγώνες. Κόντρα στις σεχταριστικές λογικές που θέτουν ως προϋπόθεση για την ανάπτυξη της πάλης πάνω στα άμεσα αιτήματα του φοιτητικού κινήματος τη συμφωνία με το σύνολο της πολιτικής γραμμής της μιας ή της άλλης δύναμης. Κόντρα στις φαντεζί και εντυποσιωθηρικές ενέργειες των δήθεν «επαναστατικών πρωτοποριών», που απομακρύνουν τις πλατιές μάζες των φοιτητών από τον αγώνα. Προτάσσοντας ως βάση ενότητας και συσπείρωσης του φοιτητικού κινήματος τις άμεσες διεκδικήσεις που αφορούν τη διδακτική επάρκεια και την υποβάθμιση των πτυχίων, οι δυνάμεις της Φοιτητικής Πορείας πάλεψαν και παλεύουν ώστε οι αγώνες αυτοί, που σήμερα ξεσπούν, να έχουν προοπτική νίκης.