Το τελευταίο διάστημα ήρθε στο φως καταγγελία απ’ τη μεριά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ανδρουλάκη, σύμφωνα με την οποία παρακολουθούσαν τις τηλεφωνικές του επικοινωνίες. Αρχικά δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι η καταγγελία αυτή ήταν μια επικοινωνιακή κίνηση του ΠΑΣΟΚ για να βρεθεί στο κέντρο των πολιτικών εξελίξεων σαν σφήνα στο δίδυμο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. Η συνέχεια όμως των εξελίξεων ήταν καταιγιστική, αφού αποκαλύφθηκε ένας τεράστιος αριθμός υποκλοπών και παρακολουθήσεων, που οδήγησε σε παραιτήσεις κυβερνητικών στελεχών εξαιτίας του βάρους των αποκαλύψεων.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά βρίσκονται επίσημα υπό παρακολούθηση πάνω από 15000 τηλεφωνικές συσκευές για λόγους εθνικής ασφάλειας (!) και προφανώς ο αριθμός αυτός θα είναι πολλαπλάσιος, αφού -πέρα απ’ τις υποτιθέμενες επίσημες παρακολουθήσεις- υπάρχουν χιλιάδες καταγγελίες για παρακολουθήσεις πολιτικών οργανώσεων, μειονοτικών ομάδων και ποιος ξέρει τι άλλο, που βρίσκεται στο στόχαστρο των μυστικών υπηρεσιών του κράτους και του παρακράτους. Να επισημάνουμε εδώ ότι στις πιο πολλές περιπτώσεις οι παρακολουθήσεις γίνονται μετά από μια απλή άδεια διαφόρων εισαγγελέων που αλωνίζουν στο χώρο αυτό και αποδεικνύουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τη σύνδεση των κρατικών μηχανισμών με την υποτιθέμενη ανεξάρτητη δικαιοσύνη.
Η αποκάλυψη του κυκλώματος των παρακολουθήσεων και υποκλοπών, δημιούργησε σοβαρό πολιτικό ζήτημα και οδήγησε στο να παραιτηθούν τόσο ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, όσο και ο διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων. Αρχικά η κυβέρνηση αρνήθηκε ότι γίνονται παρακολουθήσεις των τηλεφωνικών συνδέσεων πολιτικών προσώπων, στη συνέχεια όμως αναγκάστηκε να το παραδεχθεί, δηλώνοντας ότι η παρακολούθηση του τηλεφώνου του Ανδρουλάκη γίνεται για λόγους εθνικής ασφάλειας! Επίσης ο υπεύθυνος τύπου της ΝΔ άφησε σαφείς αιχμές εναντίον του Ανδρουλάκη που κάνει το τοπίο ακόμα πιο βρόμικο. Για το θέμα που δημιουργήθηκε υπήρξε άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ντογιάκου, ο οποίος μάλιστα με εντολή του ανέλαβε ο ίδιος να διερευνήσει την υπόθεση και να ψάξει να βρει όχι από πού προέρχονται οι υποκλοπές, αλλά από πού βγήκαν στην επιφάνεια τα απόρρητα στοιχεία που έγιναν γνωστά εξαιτίας των υποκλοπών!
Η αποκάλυψη όλου του κυκλώματος των παρακολουθήσεων-υποκλοπών πυροδότησε το πολιτικό κλίμα με έντονη αντιπαράθεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ απ’ τη μια μεριά και της ΝΔ και κυβέρνησης από την άλλη. Ο Τσίπρας θεώρησε το ζήτημα σαν κεντρικό θέμα δημοκρατίας και καταγγέλλει την κυβέρνηση για καθεστωτικές συμπεριφορές. Βέβαια στο επίμαχο ζήτημα των παρακολουθήσεων δεν αρνείται την ύπαρξή τους και την εποχή της διακυβέρνησης απ’ το ΣΥΡΙΖΑ, προβάλλει όμως λόγους εθνικού συμφέροντος για να δικαιολογήσει την ίδια πολιτική πρακτική. Έτσι, για τον Τσίπρα και το ΣΥΡΙΖΑ, νομιμοποιούνται οι παρακολουθήσεις για λόγος «εθνικού συμφέροντος», όπως λένε, ενώ στην ουσία η διαφωνία βρίσκεται στον αριθμό των παρακολουθήσεων, 15000 επί ΝΔ 10000 επί ΣΥΡΙΖΑ, και όχι στο καθεστώς του ελέγχου των πολιτικών απόψεων και δράσεων κυρίως των οργανώσεων που αναφέρονται στην αριστερά.
Η κυβέρνηση και προσωπικά ο ίδιος ο Μητσοτάκης, με τηλεοπτικό του μήνυμα, επιχείρησε να αποβάλει τις ευθύνες από πάνω του, αφού ως γνωστό οι μυστικές υπηρεσίες (ΕΥΠ) βρίσκονται κάτω απ’ τον ίδιο τον προσωπικό του έλεγχο, και δέχτηκε τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για να διερευνήσει σε βάθος το ζήτημα. Ταυτόχρονα θεώρησε απόλυτα νόμιμη την παρακολούθηση του τηλεφώνου του Ανδρουλάκη, αν και την εκτίμησε σαν πολιτικό λάθος και γι’ αυτό ο γραμματέας του πρωθυπουργού Δημητριάδης ανέλαβε την ευθύνη και παραιτήθηκε! Ο ίδιος όμως επανέλαβε σε κάθε τόνο ότι δεν γνώριζε τίποτε και γι’ αυτό δεν έχει και καμία ευθύνη. Επίσης επανέλαβε και πάλι ότι οι παρακολουθήσεις είναι και νόμιμες και αναγκαίες για λόγους εθνικής ασφάλειας, αφού υπάρχουν ασύμμετρες και υβριδικές απειλές απέναντι στη χώρα μας!
Ανεξάρτητα από την εξέλιξη της υπόθεσης Ανδρουλάκη και των συνακολούθων σήμερα, αυτό που για μια ακόμα φορά έγινε απολύτως σαφές είναι το καθεστώς της καταπάτησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού μας. Με πρόσχημα κάθε φορά τα λεγόμενα εθνικά συμφέροντα που θα καθορίζονται με τις αντίστοιχες κυβερνητικές επιλογές, με δεδομένες τις πιέσεις και απαιτήσεις των ξένων αφεντικών που έτσι ή αλλιώς επιβάλλουν την πολιτική στις κυβερνήσεις και με όχημα την ανεξέλεγκτη δράση των δικαστικών παραγόντων, οι εργαζόμενοι, οι πολιτικές οργανώσεις, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και κάθε δράση που δεν προσαρμόζεται ή υποτάσσεται στις εκάστοτε κυβερνητικές επιλογές, βρίσκονταν, βρίσκονται και θα βρίσκονται κάτω απ’ τη στενή παρακολούθηση των σκληρών μηχανισμών του αστικού κράτους και του παρακράτους.
8-8-2022
Γραφείο Τύπου του Μ-Λ ΚΚΕ