Οι μισθωτοί δικηγόροι δεν έχουν το δικαίωμα ούτε να αρρωστήσουν!

Σε δικηγορική εταιρεία στην Αθήνα έγινε απόλυση εργαζόμενης δικηγόρου, επειδή νοσηλεύτηκε και απουσίαζε από την εργασία της με αναρρωτική άδεια για δύο εβδομάδες! Μάλιστα, ο εργοδότης της θεώρησε ότι έχει το δικαίωμα να κρίνει για την σοβαρότητα της ασθένειας της εργαζόμενης δικηγόρου και το αξιόπιστο των ιατρικών εξετάσεων και βεβαιώσεων της. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ταυτόχρονα αρνήθηκε να της καταβάλει και τα δεδουλευμένα της!
Όσο απαράδεκτα και αν είναι τα ανωτέρω, δεν είναι καν το χειρότερο σημείο στην ιστορία! Το πιο εξωφρενικό είναι ότι στην συγκεκριμένη μισθωτή δικηγόρο, όπως και σε κανέναν μισθωτό δικηγόρο, δεν αναγνωρίζεται καν το δικαίωμα στην άδεια! Χιλιάδες εργαζόμενοι δικηγόροι, βαφτισμένοι «συνεργάτες» που εργάζονται στα δικηγορικά γραφεία και στις δικηγορικές εταιρείες από το πρωί μέχρι το βράδυ, δεν έχουν κανένα απολύτως εργατικό δικαίωμα. Ούτε στις κατώτατες αμοιβές, ούτε στο ωράριο, ούτε στην ασφάλεια, ούτε φυσικά στις αναρρωτικές άδειες!
Το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων έβγαλε καταγγελία για την απαράδεκτη απόλυση και καλεί σε διαμαρτυρία την Παρασκευή 9/12 στις 9 π.μ. στην εταιρεία. Ακολουθεί το κείμενο της καταγγελίας :
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ
somatio-misthoton-dikigoron.gr
somatio.md@gmail.com
Πατησίων, αρ.4 (1ος Όροφος)
                             06/12/2022
 
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
 
Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη ενέργεια της δικηγορικής εταιρείας Agile Law, που εδρεύει επί της οδού Αμερικής 20 (Σύνταγμα, Αθήνα), να απολύσει συνάδελφο, μέλος του σωματείου μας.
Η συνάδελφος απουσίασε από την εργασία της με δεκαπενθήμερη αναρρωτική άδεια, χορηγούμενη από δημόσιο νοσοκομείο της Αθήνας, στο οποίο, μάλιστα, χρειάστηκε να  νοσηλευτεί λόγω της σοβαρότατης κατάστασης της υγείας της.
Το διάστημα της απουσίας της κρίθηκε υπερβολικά μεγάλο από τον εργοδότη της, ο οποίος, μάλιστα, με περίσσιο θράσος, κατηγόρησε τη συνάδελφο ότι παράτυπα της χορηγήθηκε η αναρρωτική άδεια και νοσηλεύτηκε χωρίς να νοσεί σοβαρά. Αλήθεια έχει περάσει ο εν λόγω εργοδότης ποτέ έξω από κάποιο δημόσιο νοσοκομείο της χώρας;
Στη συνέχεια, ο εργοδότης ανακοίνωσε στη συνάδελφο, ότι δεν πρόκειται να της καταβάλλει τα δεδουλευμένα της, ούτε καν για την μία εβδομάδα που εργάστηκε μέσα στον μήνα Νοέμβριο.
Το συγκεκριμένο περιστατικό επιβεβαιώνει για ακόμη μία φόρα τις άθλιες συνθήκες, υπό τις οποίες εργαζόμαστε οι μισθωτοί δικηγόροι. Ακόμα και η υγεία μας τίθεται υπό αμφισβήτηση και θυσιάζεται στον βωμό του κέρδους των αφεντικών μας.
 
Δεν θα μείνει αναπάντητη η απαράδεκτη πρακτική της εταιρείας να απολύσει τη συνάδελφό μας! Δεν ανεχόμαστε να δουλεύουμε χωρίς άδειες, χωρίς ασφάλιση, να τρέμουμε στην περίπτωση που αρρωστήσουμε!
Χαιρετίζουμε τον δίκαιο αγώνα της συναδέλφου, που με τη στήριξη του σωματείου μας διεκδικεί τα δικαιώματά της.
 
Κάτω τα χέρια από τους εργαζόμενους!
Η υγεία μας και τα δικαιώματά μας δεν είναι υπό διαπραγμάτευση!
 
Απαιτούμε:
Να επαναπροσληφθεί άμεσα η συνάδελφος μας.
Να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα της.
 
 
Ο οργανωμένος αγώνας του σωματείου μας θα «σπάσει» στην πράξη την εργοδοτική τρομοκρατία, τις απειλές και τους εκβιασμούς.
 
Όλες και όλοι στην κινητοποίηση στις 09/12/2022 στις 9:30, στα γραφεία της δικηγορικής εταιρείας AGILE LAW (Αμερικής 20 – Αθήνα)
 

Διαβάστε επίσης