Ο κορονοϊός, η κρίση και τα καθήκοντα μας...

ergazomenoi

Τα οικονομικά στοιχεία και οι εκθέσεις που δημοσιεύονται, στη χώρα μας και διεθνώς, για το πρώτο εξάμηνο του 2020, επιβεβαιώνουν και υπερβαίνουν τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις. Η οξεία συρρίκνωση των καπιταλιστικών οικονομιών λόγω της κατακόρυφης πτώσης της οικονομικής δραστηριότητας, η εκτόξευση του δημόσιου χρέους και τα τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα, η κατάρρευση των λαϊκών εισοδημάτων, τα αμέτρητα λουκέτα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η τρομακτική εκτίναξη της ανεργίας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης, αποτελούν πλέον την κυρίαρχη παγκόσμια πραγματικότητα. Οι εκτιμήσεις για το επόμενο και μεθεπόμενο τρίμηνο, με το δεύτερο κύμα της πανδημίας να εξελίσσεται ανησυχητικά σε όλο τον πλανήτη, είναι ακόμη πιο ζοφερές. 

Η παγκόσμια επέλαση του κορονοϊού τροφοδότησε και ενίσχυσε την εξελισσόμενη -και ενεργή από το 2008- παγκόσμια οικονομική αστάθεια και κρίση. Ένα νέο κεφάλαιο οδυνηρών επιπτώσεων για τους λαούς, που αγγίζει και πλήττει κάθε πτυχή της ζωής, έχει ανοίξει. Με άλλοθι, πρόσχημα και όχημα την πανδημία, η καπιταλιστική εκμετάλλευση και βαρβαρότητα απογειώνονται, εκτοξεύοντας τα κέρδη μιας ελάχιστης μειοψηφίας πλουτοκρατών και εξασφαλίζοντάς της τεράστια συγκέντρωση πλούτου. Οι ταξικές ανισότητες και αντιθέσεις παροξύνονται. Παράλληλα, πολιτικά δικαιώματα και λαϊκές ελευθερίες καρατομούνται.\

Στην εξουθενωμένη από τα μνημόνια Ελλάδα, το ΑΕΠ μειώθηκε δραματικά το δεύτερο τρίμηνο του 2020 (15,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη -μεταπολεμικά- ύφεση που καταγράφηκε στη χώρα μας. Με δεδομένη την κατάρρευση του τουρισμού, της περιβόητης βαριάς βιομηχανίας, αναπτύσσεται μια ακόμη πιο αρνητική δυναμική για την επόμενη χρονική περίοδο. Η διαγραφόμενη προοπτική είναι επιχορηγήσεις και δάνεια-θηλιά από το περιβόητο «Ταμείο Ανάκαμψης» της ΕΕ που θα επιφέρουν μια νέα καταιγίδα αντιλαϊκών μέτρων, νέα εκτίναξη του χρέους και ενίσχυση όλων των παραγόντων  που οδήγησαν στη βαθύτερη εξάρτηση, τη νεοαποικιακή υποδούλωση και τη λεηλασία του λαού, τα τελευταία δέκα μνημονιακά χρόνια.

Εγκληματική αδιαφορία 

Ο συνδυασμός της πανδημίας με την εγκληματική αδιαφορία και ανικανότητα της κυβέρνησης ΝΔ να εξασφαλίσει -στοιχειωδώς- ασφαλείς υγειονομικές συνθήκες για το λαό, η εξελισσόμενη αντιλαϊκή επίθεση μαζί με την κατάργηση λαϊκών δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, τον αυταρχισμό και την εκτεταμένη καταστολή, η ενίσχυση των δεσμών εξάρτησης και υποταγής της ελληνικής ολιγαρχίας στις ΗΠΑ και τους ισχυρούς της ΕΕ, και η μεγάλη κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας απέναντι στη χώρα μας, δημιουργούν μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση για το λαό μας. 

«Αυτοπροστασία ή καραντίνα»! Σε αυτόν το θρασύτατο, κυνικό εκφοβισμό και εκβιασμό απέναντι στο λαό -μαζί με μπόλικη παραπλάνηση για τα «έργα» της- καταφεύγει και εξαντλείται η κυβερνητική πολιτική, αποποιούμενη κάθε δική της ευθύνη για τις επαπειλούμενες δραματικές επιπτώσεις του δεύτερου κύματος κορονοϊού. Η «χώρα πρότυπο» έχει σκαρφαλώσει στις πρώτες θέσεις της κατάταξης των ευρωπαϊκών χωρών με τη χειρότερη επιδημιολογική εικόνα, αφού επί έξι μήνες η κυβέρνηση ΝΔ, με την πολιτική της, τροφοδότησε την υγειονομική κρίση, άφησε ανοχύρωτο το ΕΣΥ και δεν πήρε κανένα μέτρο, δεν κινητοποίησε κανένα μηχανισμό ουσιαστικής προστασίας και ασφάλειας της κοινωνίας. Η διασπορά φόβου και ανασφάλειας, η εντεινόμενη καταστολή -τα χειροκροτήματα στους υγειονομικούς τα έχουν διαδεχθεί τα ρόπαλα των ματ- και η μετακύλιση κάθε ευθύνης στο λαό αποτελούν την πεμπτουσία της αντιδραστικής πολιτικής της.

Απροκάλυπτη δουλοφροσύνη

Ταυτόχρονα, συνεχίζοντας και ενισχύοντας την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, της απροκάλυπτης δουλοφροσύνης απέναντι στις ΗΠΑ, ο Κυρ. Μητσοτάκης υποδέχθηκε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μ. Πομπέο, υπερακοντίζοντας τα συριζέικα καμώματα υποτέλειας και εξωραϊσμού της θηριώδους υπερδύναμης. Από το Βορρά μέχρι το Νότο -με τις βάσεις στην Αλεξανδρούπολη, τη Λάρισα, το Στεφανοβίκειο, το Άκτιο, την Ανδραβίδα, τον Άραξο, τη Σούδα, και την αρπαγή στρατηγικών υποδομών- η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο, πολεμικό πρωτίστως αλλά και οικονομικό, ορμητήριο των ΗΠΑ που στοχεύει στον περιορισμό της επιρροής των ανταγωνιστών τους -η ανοιχτή στοχοποίηση της Ρωσίας και της Κίνας, στις δηλώσεις Πομπέο, υπερέβη τα συνήθη- και την αμερικανική κατίσχυση, από τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα έως την Ανατολική και Νότια Μεσόγειο, τον Περσικό Κόλπο και τη Βόρεια Αφρική. Η ελληνική γη, οι ελληνικές θάλασσες και ο ελληνικός αέρας προσφορά στους δολοφόνους των λαών. 

Αυτή είναι η «στρατηγική επένδυση» στη σχέση με τις ΗΠΑ. Αυτές είναι οι «στενές και παραγωγικές» σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών. Με τις εικόνες της φιλοξενίας του «υψηλού επισκέπτη» να παραπέμπουν στη σκοτεινή μεταπολεμική περίοδο της απροσχημάτιστης αμερικανοκρατίας. Η κυβερνητική οσφυοκαμψία απέναντι στον εκπρόσωπο της αμερικανικής υπερδύναμης και το συντεταγμένο υποστηρικτικό παραλήρημα της εξωνημένης δημοσιογραφίας έφτασε, αυτές τις μέρες, στο ζενίθ. 

Η «ανταμοιβή» τους; Η εκκωφαντική σιωπή του Πομπέο στα επίδικα ζητήματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Οι εκκλήσεις του δεδομένου και προβλέψιμου Κυρ. Μητσοτάκη έμειναν μετέωρες. Έτσι απαντούν οι επικυρίαρχοι στους υποτελείς τους.

Διάλογος υποταγής

Από την απέναντι πλευρά του Αιγαίου συνεχίζονται οι εμπρηστικές δηλώσεις και οι επιθετικές κινήσεις. Το δε απειλητικό δίλημμα «διάλογος χωρίς προϋποθέσεις ή πόλεμος» επαναλαμβάνεται σταθερά. Η κυβέρνηση ΝΔ -με τη συνέργεια του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ και τη συστηματική στήριξη των ΜΜΕ- έχει ήδη καθίσει στο τραπέζι του «διαλόγου» που έχουν στρώσει οι ΗΠΑ και η Γερμανία. Οι «τεχνικές» συζητήσεις, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, διεξάγονται με πλήρη μυστικότητα. Το παρασκήνιο και η μυστική διπλωματία οργιάζουν, οι «πρωτοβουλίες» διαδέχονται η μια την άλλη, οι διεργασίες εντείνονται, οι πιέσεις και οι εκβιασμοί είναι ασφυκτικές. Ο τουρκικός ελιγμός της προσωρινής επιστροφής του Ορούτς Ρέις στο λιμάνι της Αττάλειας, αφού επί ένα ολόκληρο μήνα οικειοποιήθηκε μια τεράστια θαλάσσια ζώνη -ελληνική και κυπριακή σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο-, έδωσε το αναγκαίο άλλοθι ώστε η ελληνική κυβέρνηση και οι «εταίροι» της να προφασίζονται πως δημιουργούνται όροι «αποκλιμάκωσης». Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις επέστρεψαν ταχύτατα στις συνήθεις δραστηριότητές τους. Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ με αντικείμενο τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας αναβλήθηκε λόγω «ενός κρούσματος κορονοϊού»… για να διεξαχθεί αργότερα και να μην επιβάλει, βεβαίως, κυρώσεις. 

Ο δρόμος που οδηγεί στην αποδοχή απαράδεκτων, μέχρι πρότινος, όρων και αξιώσεων της τουρκικής ολιγαρχίας έχει ανοίξει. Ένας δρόμος εξαιρετικά επικίνδυνος για την ελληνική εθνική κυριαρχία και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Η συμμόρφωση της ελληνικής ολιγαρχίας και των πολιτικών εκπροσώπων της με όσα επιτάσσουν οι «προστάτες» και όσα επιβάλλει η προβαλλόμενη τουρκική ισχύς επιτελείται βήμα-βήμα.

Η κυβέρνηση ΝΔ, αναπότρεπτα, θα βρεθεί αντιμέτωπη με την υποβόσκουσα -τώρα- λαϊκή οργή και αντίθεση. Η προκλητική επιστράτευση μιας τηλεοπτικής μονοφωνίας και μιας ευρύτατης κατευθυνόμενης δημοσιογραφίας, ο εκφοβισμός και η εκτεταμένη καταστολή επιβραδύνουν, δεν μπορούν να ακυρώσουν την εκδήλωση της λαϊκής αντίδρασης και αντίστασης.

Η εξελισσόμενη υγειονομική κρίση, η κλιμάκωση της αντιλαϊκής της πολιτικής, η απροκάλυπτη υποτέλειά της στους ισχυρούς «προστάτες» της, ο ενδοτισμός της απέναντι στην τουρκική επεκτατικότητα δημιουργούν ένα εξαιρετικά εύφλεκτο και εκτεταμένο κοινωνικό υπόστρωμα και την αντικειμενική βάση ανάπτυξης μαζικών λαϊκών αγώνων.

Διαβάστε επίσης