Πετσοκόβουν το ήδη... πετσοκομμένο δώρο Χριστουγέννων

perikopes

Η μεγάλη διεύρυνση και σε αριθμό εργαζομένων και σε χρόνο του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας που έφερε η κυβερνητική καραντίνα δεν έχει μόνο δραματικές επιπτώσεις στο μισθό που λαμβάνουν αυτοί οι εργαζόμενοι αλλά και στο δώρο που θα λάβουν.

Ο υπολογισμός του δώρου για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα γίνεται, κανονικά, λαμβάνοντας υπόψη τον ονομαστικό μισθό του εργαζόμενου ανάμεσα στον Μάιο και το Δεκέμβρη του τρέχοντος έτους. 
Ωστόσο, τον περασμένο Σεπτέμβριο η κυβέρνηση έσπευσε να περάσει νομοθετική διάταξη με την οποία για όσους εργαζόμενους έχουν αναστολή της σύμβασης εργασίας και παίρνουν την αποζημίωση «ειδικού σκοπού» (534€), ο υπολογισμός του δώρου δεν θα γίνει, για τη διάρκεια του χρόνου της αναστολής σύμβασης εργασίας, με βάση τον ονομαστικό μισθό του εργαζόμενου αλλά με βάση την αποζημίωση «ειδικού σκοπού».

Αυτό, ήδη, σήμαινε από τότε ότι εργαζόμενοι με αναστολή σύμβασης εργασίας θα πάρουν μειωμένο δώρο των Χριστουγέννων. Με την καραντίνα του Νοέμβρη που μπορεί και να παραταθεί χρονικά, ο συνολικός αυτός χρόνος της αναστολής μετρούμενος από τον Μάιο διευρύνεται... Ταυτόχρονα στο καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας μπαίνει πολύ μεγαλύτερος αριθμός εργαζομένων που δουλεύουν σε επιχειρήσεις - εργοδότες των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής, σε επιχειρήσεις - εργοδότες που ανήκουν στους κλάδους που «πλήττονται σημαντικά» λόγω των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, σε κύρια και μη κύρια ξενοδοχειακά και τουριστικά καταλύματα εποχικής λειτουργίας και σε επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων.

Η συνέπεια θα είναι πολύ περισσότεροι εργαζόμενοι να πάρουν μειωμένο δώρο Χριστουγέννων αλλά και ότι η μείωση του θα είναι μεγεθυμένη. 

Σε όλη αυτή την κατηγορία εργαζόμενων που κατά ορισμένους υπολογισμούς ξεπερνά τους 1.000.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, ο λογαριασμός του δώρου Χριστουγέννων που θα γίνει με βάση τα 534€ (26,6 ευρώ την ημέρα) μπορεί να φερει περικοπή του μέχρι και 50%!

Αυτή είναι μια ακόμη πτυχή της «στήριξης» που δίνει η κυβέρνηση στους εργαζόμενους που ήδη έχουν  και απώλεια μέχρι 4 μισ­θούς αυτή τη χρονιά!

 

Διαβάστε επίσης