Προκήρυξη της Πορείας - Ενάντια στον νόμο πλαίσιο Νο 2

Κατηγορία: 

Με ένα εισηγητικό κείμενο που προβλέπει κυριολεκτικά σαρωτικές αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, η Άννα Διαμαντοπούλου κάλεσε από τους Δελφούς την εκπαιδευτική και ακαδημαϊκή κοινότητα σε «διάλογο» με ..ημερομηνία λήξης: αρχές του νέου έτους η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προτίθεται να περάσει στην ψήφιση των μεταρρυθμίσεων. Εκτός από την 3μηνη διορία που έδωσε στους εμπλεκόμενους φορείς, η υπουργός Παιδείας καθόρισε και τον τρόπο διεξαγωγής του διαλόγου. Θα πραγματοποιηθεί με ..«ηλεκτρονική διαβούλευση», και δη σε 3 διαφορετικά διαδικτυακά φόρουμ!

Οι προτεινόμενες αλλαγές σηματοδοτούν δραστικό πλήγμα στη δομή και στον χαρακτήρα λειτουργίας των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Δεν μπορούν να θεαθούν ανεξάρτητα από τη γενική πολιτική κατάσταση (πρόθεση του κράτους για ενίσχυση του «ανταγωνισμού» στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με πυλώνα το λεγόμενο «Πανεπιστήμιο της Αγοράς»), ή ανεξάρτητα από τους οικονομικούς σχεδιασμούς και τη σύνταξη προϋπολογισμών (βούληση της κυβέρνησης να αποσυρθεί από κάθε υποχρέωση οικονομικής στήριξης προς τα δημόσια τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα), ή ανεξάρτητα από τα νομοθετικά βήματα που ήδη έχουν διανυθεί στο χώρο της μεταλυκειακής παρ-εκπαίδευσης από το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ (αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων σε διπλωματούχους κολεγίων, νομοθετική πριμοδότηση Κέντρων Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης-Κολεγίων, κ.λπ.).

Πιο κοντά στα αγγλοσαξωνικά πρότυπα, το πανεπιστήμιο που οραματίζεται η Διαμαντοπούλου μοιάζει περισσότερο με ιδιωτική επιχείρηση. Ελέγχεται από «Συμβούλιο Διοίκησης» στο οποίο μετέχουν και «δυνάμεις από την κοινωνία» (έτσι ονομάζει η υπουργός τους μάνατζερ και λοιπούς διαχειριστές). Η «Ανεξάρτητη Αρχή Χρηματοδότησης Πανεπιστημίων» που θα συσταθεί, θα προχωράει σε οικονομική ενίσχυση των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων λαμβάνοντας υπόψη της «την απόδοση και αποδοτικότητα των ιδρυμάτων»· θα προηγείται αυστηρή αξιολόγηση της Σχολής, με όρους τεχνοκρατικούς· «οργανωμένη και σαφή Αξιολόγηση..» ζητά η Διαμαντοπούλου «..συνδεδεμένη με συγκεκριμένους δείκτες», ενώ υπόσχεται αναβαθμισμένη παροχή υπηρεσιών στα πανεπιστήμια, προϊόν «συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα».

Στα πλαίσια της οικονομικής εξυγίανσης της χώρας, η Διαμαντοπούλου οραματίζεται συγχωνεύσεις και καταργήσεις Τμημάτων και Σχολών ολόκληρων (!). Γκρεμίζουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που άλλοτε οι ίδιοι έχτιζαν χωρίς προϋποθέσεις (για να ικανοποιήσουν τοπικιστικούς και άλλους σχεδιασμούς) και στρώνουν τώρα το έδαφος για τα τοπικά κολέγια και περιφερειακά παραρτήματα ιδιωτικών πανεπιστημίων. Η ηγεσία του υπουργείου, φιλελεύθερη όσο ποτέ, μιλά ανερυθρίαστα για «κάρτα ή κουπόνι του φοιτητή», για «νέο σύστημα φοιτητικών δανείων», εισάγοντας όρους ασύμβατους με τον συνταγματικά κατοχυρωμένο Δωρεάν χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ταυτόχρονα, οι προτάσεις του υπουργείου Παιδείας προβλέπουν δομικές αλλαγές σε κάθε τι που σχετίζεται με το ελληνικό ΑΕΙ και ΤΕΙ: δρομολογείται αλλαγή στο εξεταστικό σύστημα (μάλιστα επανέρχονται οι πανελλαδικές στη Β΄ Λυκείου -χαράς ευαγγέλια για τους ιδιοκτήτες φροντιστηρίων), αλλαγή στον τρόπο εισαγωγής (προπαρασκευαστικά έτη), διαίρεση και τεμαχισμό των σπουδών· η Διαμαντοπούλου προσκαλεί φοιτητές και σπουδαστές στη διαμόρφωση δικού τους, ατομικού προγράμματος σπουδών, παρακινεί σε κυνήγι διδακτικών μονάδων και πιστοποιήσεων προσόντων (υποβαθμίζοντας περαιτέρω την αξία του πτυχίου). Δεν είναι τυχαίο ότι από τη μία πλευρά η υπουργός ζητά την «υιοθέτηση και εφαρμογή του ευρωπαϊκού συστήματος ECTS με βάση τις διδακτικές μονάδες» και την «πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών» (λες και πρόκειται για ξέχωρη από το πτυχίο γνώση), ενώ από την άλλη πλευρά επιχειρεί να συνδέσει ΑΕΙ και ΤΕΙ με «Κέντρα Αριστείας» και «προγράμματα Δια Βίου Μάθησης»: φοιτητές και σπουδαστές μετατρέπονται σε θηρευτές γνώσεων, για να κατακτήσουν το δικαίωμά τους στη διεκδίκηση μιας θέσης εργασίας. Οι μελλοντικοί άνεργοι αναλαμβάνουν την ευθύνη της κατάστασής τους διότι φταίνε ..οι ίδιοι που δεν μπόρεσαν να συλλέξουν τις απαιτούμενες μονάδες και πιστοποιήσεις, ενώ το κράτος διακριτικά αποποιείται των ευθυνών του απέναντι στο ογκούμενο κύμα ανεργίας.

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, πολύ σοφά, παρουσίασε τις προτεινόμενες αλλαγές με ομιχλώδεις αναλύσεις και, πολλές φορές, τηλεγραφικές (ή καθόλου) επεξηγήσεις για κάθε μέτρο. Φοβούμενη ενδεχόμενες αντιδράσεις από την πλευρά των φοιτητών, των σπουδαστών, της εκπαιδευτικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, της κοινωνίας ολόκληρης, η Διαμαντοπούλου και το ΥΠΕΠΘ κρύβονται πίσω από σκοτεινές διατυπώσεις και εύχονται σιωπηρά να παρέλθει το 3μηνο ..διαβούλευσης. Όμως οι γενικευμένες και εντονότατες πιέσεις που έχει δεχτεί η ελληνική κοινωνία, σε συνδυασμό με τη βόμβα που τίθεται σήμερα στα θεμέλια της Δημόσιας και Δωρεάν Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τουλάχιστον με τον τρόπο που τη γνωρίσαμε μεταπολιτευτικά, δημιουργούν προϋποθέσεις για ανάπτυξη αγώνων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, που μέχρι σήμερα έμεναν, σε πολλές περιπτώσεις, απλοί θεατές των γεγονότων.

  • Να προστατεύσουμε τον Δημόσιο και Δωρεάν χαρακτήρα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

  • Να αντιταχθούμε στις προωθούμενες αντιεκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, να αποτρέψουμε τον σχεδιαζόμενο αντιδραστικό νόμο-πλαίσιο

  • Θέλουμε φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα αφυπνισμένο, συνειδητοποιημένο, μαζικό

  • Να εργαστούμε για τη δημοκρατική και αγωνιστική ανασύνταξη των δυνάμεων της νεολαίας, μέσα και έξω από τις σχολές

Διαβάστε επίσης