Σήμα: Το πρόγραμμα του Απριλίου

Σήμα: σταθερά βήματα και αγκάλιασμα από τον κόσμο

Το Σήμα έχει μόλις συμπληρώσει το πρώτο τρίμηνο ζωής και λειτουργίας του, και αν θα ήταν δυνατός ένας πρώτος απολογισμός, με χαρά θα διαπιστώναμε αφενός τα σταθερά βήματα του πολιτιστικού εγχειρήματος της Πορείας, αφετέρου το αγκάλιασμα της προσπάθειας και του προγράμματος από τον κόσμο. Κυριολεκτικά εκατοντάδες φίλοι και συναγωνιστές του Σήματος έχουν ενισχύσει με την παρουσία τους και την ενεργή συμμετοχή τους τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και το συνολικό στήσιμο της πολιτιστικής βάσης στην Ισαύρων 29Γ, επιτρέποντάς μας να μπορούμε να μιλάμε για μια «πολύ καλή αρχή».

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των φίλων του Σήματος και στις πρώτες εκδηλώσεις του Μαρτίου:

Θυμίζουμε ότι στις 11/03 ο Εκπαιδευτικός Όμιλος και η Πορεία υποδέχτηκαν τον συγγραφέα Παναγιώτη Μανιάτη, ο οποίος μίλησε για την «Ποίηση στην Οκτωβριανή Επανάσταση», σε μία πολιτιστική βραδιά ενταγμένη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση στη Ρωσία το 1917.

Στις 17/03, ο Νίκος Τράκας, Καθηγητής Φυσικής στη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ, με προσιτό λόγο μάς βοήθησε να επιχειρήσουμε μια κατάδυση σε βαθιά επιστημονικά νερά, με μια παρουσίαση που ξεκινούσε από τους θεμελιώδεις «λίθους» από τους οποίους είναι κατασκευασμένο όλο το Σύμπαν και κατέληγε στο Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Σωματιδιακής Φυσικής (CERN) στη Γενεύη.

Από τις 22/03 ήδη τρέχει η ομαδική έκθεση ζωγραφικής στο Σήμα από τους Κατερίνα Bildjuga-Λαιμοδέτη, Βίρνα Κομνηνακίδου, Πέτρο Κουφοβασίλη, Χρήστο Μήτσικα, Στάθη Πάνου, Νικόλαο Τσικρίκα. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 23 Απριλίου, και για τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του Σήματος (δηλαδή: Τετάρτη 17:00-23:00, Πέμπτη 17:00-23:00, Παρασκευή 17:00-02:00, Σάββατο 17:00-02:00, Κυριακή 17:00-23:00). Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χώρος του Σήματος κυριολεκτικά στολίστηκε από τους πίνακες ζωγραφικής, οι οποίοι έδωσαν χρώμα, ανάταση και ζωντάνια στο κεντρικό χώρο εκδηλώσεων.

Το πρόγραμμα του Απριλίου

Σάββατο, 1 Απριλίου, 19:30

Κεντρική πολιτική εκδήλωση της Πορείας αφιερωμένη στον Νίκο Μπελογιάννη

65 χρόνια από την εκτέλεση του κομμουνιστή ηγέτη

Στις 30 Μαρτίου συμπληρώνονται 65 χρόνια από την εκτέλεσή του. Το καθεστώς της αμερικανοκρατίας και της υποτέλειας, πριν συμπληρωθούν τρία χρόνια από τη λήξη του εμφυλίου πολέμου, επεδίωξε με τη δίκη και την εκτέλεση ενός σπουδαίου ηγέτη του λαϊκού κινήματος, αλλά και ενός σημαντικού στελέχους του ΚΚΕ, όπως ήταν ο Μπελογιάννης, να κάμψει το αγωνιστικό λαϊκό φρόνημα, να σπείρει στους κόλπους του λαού τον φόβο και να τον τρομοκρατήσει.

«Έτσι αγαπάμε εμείς την Ελλάδα, με την καρδιά μας και με το αίμα μας»

Οι προσδοκίες, όμως, των αμερικάνων ιμπεριαλιστών και της ξενόδουλης ολιγαρχίας έμειναν απατηλές. Η αλύγιστη και ανυποχώρητη στάση του Μπελογιάννη μπροστά στο δικαστήριο, με την οποία συνέτριψε τις ψεύτικες κατηγορίες για κατασκοπεία και ξεμπρόστιασε τις πραγματικές επιδιώξεις της δίκης και συνολικά το σάπιο καθεστώς της ξενοδουλίας, εμψύχωσε εκ νέου τον λαό. Η μνημειώδης απολογία του, με την οποία υπερασπίστηκε θαρραλέα το ηρωικό ΚΚΕ και τους αγώνες του, αποδεικνύοντας έμπρακτα την πατριωτική στάση των κομμουνιστών, έμεινε στην ιστορία. Με την παλικαρίσια στάση και την απολογία του, ο Μπελογιάννης αποκάλυψε τους πραγματικούς προδότες της πατρίδας, που δεν ήταν άλλοι από τους συνεργάτες των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών και θύμισε στον βασανισμένο ελληνικό λαό πώς κερδίζεται το δίκιο και η λευτεριά.

Η κυβερνητική καπηλεία της εκτέλεσης του Μπελογιάννη

65 χρόνια μετά την εκτέλεσή του, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιδιώκει να «τιμήσει» τη μνήμη του Νίκου Μπελογιάννη, διοργανώνοντας κυβερνητική-κοινοβουλευτική φιέστα στην Αμαλιάδα, τη γενέτειρά του. Μια κυβέρνηση που συνεχίζει το μνημονιακό έργο των προηγούμενων αντιλαϊκών κυβερνήσεων, που ξεπουλά τη χώρα και σπρώχνει τον λαό στη φτώχια και την εξαθλίωση καμία σχέση δεν έχει με τους αγώνες και τα ιδανικά για τα οποία πάλεψε και έδωσε τη ζωή του ο Μπελογιάννης. Μια κυβέρνηση που στο όνομα της «αριστεράς» υπερασπίζεται την πολιτική της εξάρτησης και της υποτέλειας και βυθίζει τη χώρα και τον λαό όλο και περισσότερο στον βούρκο του καθεστώτος της ντόπιας μεγαλοαστικής τάξης και του ιμπεριαλισμού, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική αριστερά, με τους αγώνες, τα όνειρα και τις ελπίδες του λαού μας.

Εκδήλωση μνήμης και τιμής στο Σήμα

Η Πορεία θεωρεί ότι οι λόγοι για τους οποίους αγωνίστηκε και πέθανε ο Νίκος Μπελογιάννης διατηρούν στο σήμερα ακέραιη την επικαιρότητά τους. Οι σκοποί και τα ιδανικά που υπερασπίστηκε με θάρρος και παλικαριά και για τα οποία έδωσε τη ζωή του, μπορούν και πρέπει να εμπνεύσουν ξανά τον λαό και τη νεολαία. Θέλοντας τόσο να τιμήσει την ηρωική θυσία του Μπελογιάννη, όσο και να αναδείξει διάφορες πλευρές σχετικές με τη δίκη και την εκτέλεσή του, όπως η διεθνής κινητοποίηση, τα ποιήματα και τα τραγούδια που γράφτηκαν γι’ αυτόν κ.ά., η Πορεία θα πραγματοποιήσει πολιτική εκδήλωση το Σάββατο, 1 Απριλίου, στο Σήμα, σε μια βραδιά που θα κλείσει με μουσικό αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι.

Σαββατοκύριακο 8 και 9 Απριλίου

Το Σήμα θα φιλοξενήσει Έκθεση μικροτεχνίας και κοσμήματος, με τη συμμετοχή πολλών καλλιτεχνών.

Φίλοι του Σήματος επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες, με κοινό τους γνώρισμα τη δημιουργικότητά τους και την αγάπη τους για τις μικροτεχνίες, θα παρουσιάσουν στην Ισαύρων 29Γ τα πρωτότυπα καλλιτεχνήματά τους.

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι και τις 4 Απριλίου, στο τηλέφωνο 6946174427.

Κυριακή, 9 Απριλίου, 20:30

Μουσική βραδιά με την Πόπη Βασιλείου, Νεκτάριο Μαρίνο και Χάρη Παπανικολάου. Κρητική λύρα, κρητικό λαούτο, κιθάρα και ούτι, σε μια μοναδική μουσική συνάντηση στον χώρο του Σήματος.

Στοιχεία παραδοσιακά όσο και σύγχρονα έντεχνα, καθώς και επιλεγμένα κομμάτια από την πιο πρόσφατη δουλειά των μουσικών, συνθέτουν το πολύ όμορφο και πολύ ιδιαίτερο, πρόγραμμα του μουσικού ακροάματος.

Σάββατο, 22 Απριλίου, 20:15

Μία ημέρα πριν την 23η Απριλίου και την ολοκλήρωση της ομαδικής έκθεσης ζωγραφικής στο Σήμα, θα επιχειρήσουμε μια πιο απαιτητική εισαγωγή σε θέματα της Τέχνης, και ειδικότερα της Ζωγραφικής, με τη βοήθεια του ζωγράφου Πέτρου Κουφοβασίλη.

Πέμπτη, 27 Απριλίου, 19:00

Λίγες ημέρες πριν την εργατική Πρωτομαγιά, η ΕΡΓΑΣ προσκαλεί τους φίλους του Σήματος σε μια εκδήλωση-συζήτηση με πυρήνα τα εργασιακά θέματα, υπό τον τίτλο «Μας κλέβουν κατακτήσεις ολόκληρου αιώνα». Η συζήτηση για τα σωματεία, την ιστορική τους ταυτότητα, τη σημερινή τους κατάσταση, την αναγκαιότητά τους, θα αποτελέσει σημαντικό άξονα της εκδήλωσης.

Σάββατο, 29 Απριλίου, 19:00

Με μια κεντρική εκδήλωση αφιερωμένη στις «Θέσεις του Απρίλη» (του 1917) το Σήμα θα κλείσει το πρόγραμμα του Απριλίου. Εισηγητικά θα μιλήσουν ο Τσιριγώτης Θανάσης και ο Αδριανός Ιάσονας.

Η βραδιά με τις «Θέσεις του Απρίλη» εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση στη Ρωσία το 1917.

Διαβάστε επίσης