Σήμα: Το πρόγραμμα του Μαΐου

 Απρίλιος

Σάββατο, 29 Απριλίου, 19:00 Πολιτική εκδήλωση του Σήματος αφιερωμένη στις περίφημες «Θέσεις του Απρίλη» (του 1917).

Εισηγητικά θα μιλήσουν ο Θ. Τσιριγώτης και ο Ι. Αδριανός, αναπτύσσοντας το θέμα στην ιστορική, πολιτική, ιδεολογική του διάσταση. Η βραδιά με τις «Θέσεις του Απρίλη» εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση.

Κυριακή, 30 Απριλίου, 18:00

Στα πλαίσια της Κινηματογραφικής Ομάδας του Σήματος, την Κυριακή, 30 Απριλίου, στις 6 μμ. θα προβληθεί η ταινία Michael Clayton, 2007, σε σκηνοθεσία Tony Gilroy. Μια ώρα νωρίτερα, στις 5 μμ. θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της Ομάδας για να συγκροτηθεί το πρόγραμμα του Μαΐου (4 ταινίες). Η συνάντηση είναι ανοικτή στα μέλη και στους φίλους του Σήματος. Όσοι θέλουν να την παρακολουθήσουν καλό θα ήταν να έχουν να προτείνουν από μια ταινία (θέμα ανοικτό).

Ο Μάικλ Κλέιτον είναι ένας «διαμεσολαβητής» για μια μεγάλη νομική φίρμα, αυτός δηλαδή που λύνει ήσυχα κι αποδοτικά τις προβληματικές υποθέσεις. Πνιγμένος στα χρέη, ζητά τη βοήθεια του αφεντικού του, ο οποίος του αναθέτει να επιληφθεί ενός συνεργάτη που έχει στραφεί ενάντια στα συμφέροντα της εταιρείας.

Μάιος

(Από τον Μάιο, το Σήμα περνάει σε θερινούς ρυθμούς, και θα ανοίγει τις πόρτες του στις 18:00. Οι ημέρες λειτουργίας του παραμένουν οι ίδιες, δηλαδή από Τετάρτη μέχρι και Κυριακή)

Σάββατο, 06 Μαΐου, 20:00

Το Σήμα σάς προσκαλεί σε μια μοναδική «ισπανική» βραδιά αφιερωμένη στο Φλαμένκο. Το χορευτικό θέαμα και το μουσικό ακρόαμα θα παρουσιαστεί από επαγγελματίες του φλαμένκο, οι οποίοι πράγματι θα προσδώσουν στο πρόγραμμα του Σαββατόβραδου γεύση φιέστας, παρακινώντας και καθοδηγώντας στα βήματά τους όποιον φίλο του Σήματος το επιθυμεί. Θα προηγηθεί σύντομη προβολή βίντεο το οποίο σκοπό έχει να δώσει κάποιες πρώτες πληροφορίες για το φλαμένκο, ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζει, βάζει τον θεατή στο κλίμα, στην ατμόσφαιρα της ζωηρής βραδιάς που θα ακολουθήσει.

Τετάρτη, 10 Μαΐου, 20:00 Εγκαίνια ομαδικής έκθεσης φωτογραφίας.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Βουζίκας Μάριος, Δημητρίου Γιώργος, Ζαχαρόπουλος-Λομέφ Θανάσης, Κατσίνας Χρήστος, Κομνηνός Γιώργος, Μπαλτσαβιά-Ταρτάγκλια Άννα, Μπρανίδης Νίκος, Ουζούνης Αθανάσιος, Τζανετάκος Φώτης. Έγχρωμες και ασπρόμαυρες φωτογραφίες θα κοσμήσουν την κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων του Σήματος από την Τετάρτη 10 Μαΐου έως και την Παρασκευή 19 Μαΐου. Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Τετάρτη έως Σάββατο: 18:00-23:00, Κυριακή: 20:00-22:00, Δευτέρα και Τρίτη: κλειστά.

Σάββατο, 13 Μαΐου, 20:00 Πολιτική εκδήλωση-συζήτηση αφιερωμένη στην 9η Μαΐου 1945, η οποία μένει στην ιστορία ως «ημέρα της αντιφασιστικής νίκης των λαών».

Η 9η Μαΐου είναι ημέρα τιμής για τους νεκρούς του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, τους αγωνιστές που πολέμησαν με σθένος ενάντια στο φασιστικό μέτωπο που είχε εξαπλωθεί στην Ευρώπη, τους μαχητές που θυσιάστηκαν για τη λευτερία των λαών. Η 9η Μαΐου αποτελεί την ημέρα κατά την οποία η Γερμανία συνθηκολόγησε άνευ όρων και παραδόθηκε στον σοβιετικό στρατό σηματοδοτώντας ταυτόχρονα τη λήξη του Β΄ παγκοσμίου πολέμου, του πιο φονικού πολέμου που γνώρισε ποτέ η ιστορία. Είναι η μέρα όπου τα αντιφασιστικά - εθνικοαπελευθερωτικά μέτωπα της Ευρώπης, με πρωτοστάτη τα κομμουνιστικά κόμματα, νίκησαν τον φασισμό. Κόντρα στις συντονισμένες, εγχώριες και διεθνείς, προσπάθειες παραχάραξης της ιστορίας και αμαύρωσης του αντιφασιστικού αγώνα των λαών, απαντάμε με μια εκδήλωση-συζήτηση μνήμης και τιμής, το πρώτο Σάββατο μετά την 9η Μαΐου, στο Σήμα.

Σάββατο, 20 Μαΐου, 20:00 «Μακρόνησος: Η Εποποιία Ενός Λαού» Κεντρική πολιτική εκδήλωση της Πορείας

Το Σάββατο 20 Μάη, στις 20:00, η Πορεία τιμάει τι θυσίες των αλύγιστων κομμουνιστών και λαϊκών αγωνιστών με μια πλούσια πολιτική-πολιτιστική εκδήλωση, αφιερωμένη στα εβδομηντάχρονα από το άνοιγμα του κολαστηρίου της Μακρονήσου. Με αναφορές στο ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο καθώς και τις αντιλαϊκές πολιτικές που εξυπηρέτησαν οι τόποι εξορίας, καταγράφουμε το ιστορικό διώξεων των αγωνιστών της εργατικής τάξης και του λαού, από το βενιζελικό ιδιώνυμο μέχρι τα ξερονήσια του μετεμφυλιακού κράτους και της Χούντας, με αποκορύφωμα το φασιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης της Μακρονήσου. Η Μακρόνησος υποδέχεται τους πρώτους εξόριστους το 1947, κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου, με σκοπό να κάμψει το επαναστατικό φρόνημα των αγωνιστών του ΚΚΕ, και να αποτρέψει την ενίσχυση του ΔΣΕ από πατριώτες, λαϊκούς αγωνιστές και αγωνίστριες, που είχαν ταχθεί στο πλευρό του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ κατά τη διάρκεια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα. Μέσα από μαρτυρίες, ποιήματα και τραγούδια, η Πορεία επιδιώκει να αναδείξει το κλίμα βίας και τρομοκρατίας που επέβαλλαν οι ξενόδουλες αστικές κυβερνήσεις, αλλά και την ανυπόταχτη και ηρωική στάση όσων άντεξαν την απομόνωση και τα βασανιστήρια, με μοναδικό εφόδιο τα ιδανικά του δίκιου, της ειρήνης και της λευτεριάς.

«Η Μακρόνησος δεν έπεσε, όπως δεν έπεσαν τα Γιούρα κι οι άλλες φυλακές, μα κι η Ελλάδα ολόκληρη. Η Ελλάδα του ’50 δεν είναι η Ελλάδα της υποταγής και της ηττοπάθειας, αλλά η Ελλάδα της αντίστασης και του αγώνα...».

Οι εξόριστοι αγωνιστές άφησαν πίσω τους μια γιγάντια παρακαταθήκη, στο ύψος της εθνικής αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού. Δίδαξαν για μια ακόμη φορά τους Έλληνες και τους επαναστάτες όλου του κόσμου, «πώς να ζουν και πώς να πεθαίνουν». 70 χρόνια μετά, η Πορεία καλεί όλους τους φίλους και συναγωνιστές να διδαχτούμε από το μήνυμα της Μακρονήσου, το μήνυμα στεντόρειο: «Αντιστεκόμαστε- Αντισταθείτε!».

Σάββατο, 27 Μαΐου, 20:00

Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος - Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης και η Πορεία διοργανώνουν εκπαιδευτική συζήτηση υπό τον τίτλο «Οι κυρίαρχοι σχεδιασμοί για την ελληνική εκπαίδευση». Εισηγητικά θα μιλήσουν οι εκπαιδευτικοί Γ. Καββαδίας, με θέμα «Εκπαίδευση και εξετάσεις», και Χρήστος Κάτσικας, με θέμα «Επιχειρούν να αλλάξουν το DNA της Εκπαίδευσης»

τηλέφωνο: 2114008603

e-mail: shmaporeia@gmail.com

διεύθυνση: Ισαύρων 29Γ, Εξάρχεια

Διαβάστε επίσης