Στήνουν προεκλογική δημαγωγική αντιπαράθεση στις πλάτες των ανέργων

ανεργοι

Λίγo πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου στον προεκλογικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ έχει μπει η δημαγωγία για τα καυτά προβλήματα των εργαζόμενων και των ανέργων. 

Η ΝΔ κυκλοφορεί σε κανάλια και εκδηλώσεις με το μότο «Περισσότερες και καλύτερες δουλειές», ενώ εγγυάται ότι θα πετύχει πέντε βασικούς στόχους για τους εργαζόμενους: καλές και σταθερές θέσεις εργασίας, τη μεί́ωση της φορολογί́ας (δηλαδή εργοδοτικών εισφορών), την προσέ́λκυση επενδύ́σεων, την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ της αγοράς εργασίας και των δεξιοτήτων των εργαζομένων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστηρίζει απερίφραστα ότι η ανεργία θα καταπολεμηθεί με μια “έκρηξη ιδιωτικών επενδύσεων”. Έτσι, τη λύση θα δώσει ο ιδιωτικός τομέας, όπως στην περίπτωση της επένδυσης του Ελληνικού, που από μόνη της θα δώσει 50.000 θέσεις εργασίας σε καταρτισμένο και τεχνικό προσωπικό. Καταλήγει λέγοντας ότι οι ίδιοι ως μελλοντική κυβέρνηση πρέπει «να σαρώσουμε ως οδοστρωτήρες τα εμπόδια που κρατούν δέσμια την επιχειρηματικότητα», εννοώντας ως “εμπόδια” τα δικαιώματα των εργαζομένων (ΣΣΕ, εργασιακό ωράριο κλπ.)

Στο ίδιο κλίμα κινείται και ο ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάζοντας τους πέντε κεντρικούς πυλώνες του προγράμματός του: Ανάπτυξη για όλους - Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Νέες και ποιοτικές δουλειές με αυξημένους μισθούς. ∆ικαιότερη φορολογία. ∆ημοκρατικό και αποτελεσματικό κράτος. Αληλεγγύη και ασφάλεια για την κοινωνία. Συγκεκριμένα για τους εργαζόμενους, ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται 500.000 νέες θέσεις εργασίας στο τέλος της νέας τετραετίας, υπό διάφορες μορφές, όπως για παράδειγμα την «κοινωφελή εργασία», η οποία από 8μηνο μετατρέπεται σε 12μηνο.

Όλα αυτά αποτελούν ένα προκλητικό εμπαιγμό για τους εργαζόμενους και τους ανέργους που, χρόνια τώρα, είναι θύματα της λυσσαλέας επίθεσης των μνημονιακών πολιτικών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ που επέβαλαν: την επέκταση των ευέλικτων και προσωρινών μορφών απασχόλησης, την καθιέρωση στην πράξη της εξαήμερης εργασίας (ο πρόεδρος της ΝΔ προανήγγειλε και την 7ήμερη εργασία), την προώθηση της κυριακάτικης εργασίας στο εμπόριο, τις απλήρωτες υπερωρίες, την ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία, την υπονόμευση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και τον καθορισμό του κατώτατου μισθού με κυβερνητική απόφαση (νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ και συνεχίζει την εφαρμογή του η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ), την ανακύκλωση των ανέργων μέσω προγραμμάτων voucher, ενοικιαζόμενων, επιδότησης επιχειρήσεων και «κοινωφελούς εργασίας», την εντατικοποίηση της δουλειάς και, τελικά, τη δραματική αύξηση των εργατικών ατυχημάτων. Μια οδυνηρή πραγματικότητα για την πλειονότητα των εργαζομένων, η οποία ξεκίνησε με τη ΝΔ και συνεχίστηκε επί «αριστερής» διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έχουν το θράσος να στήνουν μια ψεύτικη αντιπαράθεση στα μίντια, να αποκρύπτουν το πολύ πρόσφατο παρελθόν, αποβλέποντας στην ολοκληρωτική εξαπάτηση των ψηφοφόρων και ειδικά των εργαζομένων, αλλά και των ανέργων. Με σκοπό να αντλήσουν ψήφους από τη μεγάλη και συνεχώς αυξανόμενη δεξαμενή των ανέργων, τάζουν δουλειές και παρουσιάζουν φιλόδοξα επενδυτικά προγράμματα που υποτίθεται πως θα πατάξουν την ανεργία, θα γεννήσουν χιλιάδες θέσεις απασχόλησης και θα παράξουν χαρούμενους εργαζόμενους – ενώ, στην πραγματικότητα, επιφυλάσσουν κάθε φορά χειρότερες συνθήκες για τους εργαζόμενους και περισσότερα κέρδη για τους εργοδότες. 

Ο κόσμος πρέπει να σταθεί απέναντι σ’ αυτές τις πολιτικές και σ’ αυτή την άθλια προεκλογική προπαγάνδα. Πρέπει να εναντιωθεί στη «συμφιλίωση μεταξύ εργοδοσίας και εργαζομένων», που ευαγγελίζεται η ΝΔ, πρέπει να ξεσκεπάσει τα «μετα-μνημονιακά» σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ. Ο αγώνας για το δικαίωμα στην εργασία πρέπει να δοθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή επιμονή και από όλους, εργαζόμενους και ανέργους κόντρα στις πολιτικές και των δύο αυτών κομμάτων και των δεκανικιών τους!

Διαβάστε επίσης