Με ένταση επανέρχεται στην επικαιρότητα το διαρκές περιβαλλοντικό έγκλημα που γεννά η λειτουργία της βιομηχανικής μονάδας “Oil One”, συμφερόντων του μεγαλοεπιχειρηματία Δ. Μελισσανίδη στην περιοχή των “λιπασμάτων” του Δήμου Δραπετσώνας - Κερατσινίου. Εδώ και πολλά χρόνια, κάθε τόσο, οι κάτοικοι του Δήμου αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά διαμαρτύρονται για την αποπνικτική ατμόσφαιρα και την έντονη δυσοσμία που προκαλεί η λειτουργία της βιομηχανικής μονάδας. Δεν είναι λίγες μάλιστα οι φορές τα τελευταία χρόνια που ο Δήμος Δραπετσώνας - Κερατσινίου αναγκάστηκε να διακόψει τα μαθήματα στα σχολεία εξ αιτίας αυτού του προβλήματος. Οι κάτοικοι της περιοχής αλλά και ο Δήμος καταγγέλλουν ότι η ατμόσφαιρα στην περιοχή γίνεται πολύ συχνά ασφυκτική -και ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες- και πως η παρουσία των “καζανιών” αποτελούν μια μόνιμη και σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία. Μάλιστα σύμφωνα με μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια στην περιοχή, από το ερευνητικό κέντρο “Δημόκριτος” για λογαριασμό του Δήμου Δραπετσώνας, σημειώνονται αυξημένες ρυπογόνες ουσίες (πχ βενζόλιο), σε ποσότητες πολύ μεγαλύτερες από τα επιτρεπτά όρια.
Οι κάτοικοι της περιοχής βρίσκονται αντιμέτωποι τόσο με την απειλή της υγείας τους όσο και με τη γενικότερη υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής τους, αφού οι εγκαταστάσεις της εταιρίας βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τον πυκνό οικιστικό ιστό. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πιο κοντινό σχολείο του Δήμου, όπως και τα τελευταία σπίτια του Δήμου βρίσκονται μόλις μερικές δεκάδες μέτρα μακριά από τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ) πρόσφεραν απλόχερα τεράστιες εκτάσεις γης για να αναπτύξει την ασύδοτη δραστηριότητά της η εταιρία του Μελισσανίδη, την ώρα που οι ελεύθεροι δημόσιοι χώροι στις συνοικίες της Δραπετσώνας σπανίζουν.
Διαχρονικές οι ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ
Το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής δεν είναι καινούργιο. Αντίθετα έχει τις ρίζες του αρκετά χρόνια πίσω. Στην παράκτια περιοχή που σήμερα ονομάζεται “λιπάσματα”, βρισκόταν παλιότερα το εργοστάσιο λιπασμάτων της Δραπετσώνας, το Τσιμεντάδικο κλπ. Ολόκληρη αυτή η περιοχή συγκέντρωνε μια μεγάλη βιομηχανική δραστηριότητα η οποία απέβαινε σε βάρος της ποιότητας ζωής των κατοίκων, κυρίως φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Παρά την απομάκρυνση μερικών βιομηχανικών εγκαταστάσεων, η εταιρία “Oil One” εξακολουθεί να δραστηριοποιείται μέχρι και σήμερα.
Είναι ενδεικτικό πως ο Μανιάτης, υπουργός Περιβάλλοντος της κυβέρνησης ΝΔ, το 2014 χαρακτήρισε την περιοχή των “λιπασμάτων” από χώρο “ανάπλασης” σε “λιμενοβιομηχανική ζώνη”, ανάβοντας το πράσινο φως για την έναρξη βιομηχανικής δραστηριότητας στην περιοχή και ταυτόχρονα την αδειοδότηση και λειτουργία της εταιρίας του Μελισσανίδη. Αργότερα ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, πρόσφερε ένα ακόμα δώρο στο Μελισσανίδη. Από τη μια μεριά και για λόγους δημαγωγικούς, αποχαρακτήριζε την περιοχή των “λιπασμάτων” υποχρεώνοντας την εταιρία να προχωρήσει σε μετεγκατάσταση. Από την άλλη μεριά ο Σταθάκης ως υπουργός Περιβάλλοντος υπέγραψε υπουργική απόφαση που παρέτεινε την άδεια λειτουργίας της εταιρίας στην αποχαρακτηρισμένη περιοχή από τα 12 στα 20 χρόνια(!!), σκίζοντας κάθε δέσμευση για την ανάπλαση του χώρου, την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων.
Σήμερα, η ΝΔ μεθοδεύει στα μουλωχτά να προσφέρει στον μεγαλοεπιχειρηματία εκ νέου αδειοδότηση, ανοίγοντας το δρόμο για την επέκταση των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο Μητσοτάκης είχε δεσμευτεί πως θα προχωρούσε σε μετατροπή των “λιπασμάτων” σε μητροπολιτικό πάρκο και χώρο καινοτομίας! Τώρα η κυβέρνηση υποχωρεί βήμα - βήμα μπροστά στις αδίστακτες απαιτήσεις του Μελισσανίδη. Μάλιστα η εταιρία με προκλητικό τρόπο απαιτεί να της δοθεί άδεια για να διοχετεύει τα απόβλητά της απευθείας στο βυθό της θάλασσας, με ανυπολόγιστες περιβαλλοντικές συνέπειες.
Οξυμένη η μόλυνση του περιβάλλοντος
Παρά τις διακηρύξεις για την παγκόσμια ημέρα για το περιβάλλον (στις 5 Ιούνη), το πρόβλημα της έντονης δυσοσμίας και οι παρενέργειες στην υγεία των κατοίκων της περιοχής επανέρχονται στο προσκήνιο.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος, κάτω από τη γενικευμένη αγανάκτηση των κατοίκων αλλά και την έντονη διαμαρτυρία του Δήμου, υποχρεώθηκε να στείλει επιτροπή για να διερευνήσει το μέγεθος και την έκταση του περιβαλλοντικού προβλήματος. Το πόρισμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν διαπίστωσε προβλήματα με τα σημεία συγκέντρωσης ρύπων. Επίσης σύμφωνα με το ίδιο πόρισμα “δεν έγιναν αντιληπτές οσμές” παρά το γεγονός ότι οι κάτοικοι της Δραπετσώνας ασφυκτιούν τις τελευταίες ημέρες. Ακόμα, όπως προκλητικά επισημαίνουν οι επιθεωρητές, “δεν διαθέτουν όργανα μέτρησης οσμών. (...) η όποια τεκμηρίωση για την ύπαρξη οσμών θα πρέπει να γίνει μέσω κατάλληλων πιστοποιημένων οργάνων που δεν διαθέτει η υπηρεσία”. Πρόκειται για μια προκλητική απόφαση που εμπαίζει την τοπική κοινωνία και παράλληλα κυριολεκτικά συγκαλύπτει την αχαλίνωτη και περιβαλλοντοκτόνα βιομηχανική δραστηριότητα της εταιρίας. Η κυβέρνηση σπεύδει να συγκαλύψει τα πραγματικά προβλήματα που προκαλεί η δραστηριότητα της εταιρίας, χωρίς να περιμένει το ανάλογο πόρισμα του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος”, το οποίο αναμένεται το Σεπτέμβρη του 2020.
Να υπερασπίσουμε το φυσικό περιβάλλον και την ποιότητα ζωής
Η εταιρία “Oil One” του Μελισσανίδη αποτελεί ένα μόνο τμήμα των ευρύτερων και αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων στην περιοχή των “λιπασμάτων”. Ντόπια επιχειρηματικά συμφέροντα και ο κινεζικός πολυεθνικός κολοσσός της COSCO ετοιμάζονται να λεηλατήσουν όλη την περιοχή με στόχο να ενισχύσουν την κερδοφορία τους σε βάρος τόσο του περιβάλλοντος όσο της ποιότητας ζωής των φτωχών λαϊκών στρωμάτων της Δραπετσώνας, του Κερατσινίου και των γύρω περιοχών.
Τα φτωχά και λαϊκά στρώματα της περιοχής είναι ανάγκη να παλέψουν ενάντια στην κυβερνητική πολιτική που εκχωρεί έδαφος στην ασύδοτη βιομηχανική δράση του μεγάλου κεφαλαίου, που καταστρέφει και λεηλατεί το φυσικό περιβάλλον, που περιφρονεί τις λαϊκές ανάγκες και οδηγεί στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.