Στο έλεος του χιονιά και της κυβερνητικής γύμνιας χιλιάδες πρόσφυγες

Εγκαταλελειμμένοι στο έλεος του χιονιά χιλιάδες πρόσφυγες υπομένουν την κυβερνητική αναλγησία. Εγκλωβισμένοι στη χώρα μας, μέσα από έναν λαβύρινθο Συνόδων, παζαριών και αποφάσεων της ΕΕ που συγκλίνουν όμως στη διαμόρφωση και υλοποίηση μιας βάρβαρης ανθρωποκτόνας πολιτικής, από την οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν παρεκκλίνει στο ελάχιστο, για να καταστεί σαφές το μήνυμα ότι οι κατατρεγμένοι είναι ανεπιθύμητοι. Στη βάναυση αποτροπή, στην παρεμπόδιση προσφύγων και μεταναστών -με κάθε μέσο- να φτάσουν στις ισχυρές χώρες.

Εδώ και δύο χρόνια ποιος μπορεί να αμφισβητήσει ότι χιλιάδες άνθρωποι πνίγηκαν διασχίζοντας τη Μεσόγειο, ότι το διαβόητο πρόγραμμα μετεγκατάστασης βάλτωσε, ότι σε κάθε hotspot, σε κάθε στρατόπεδο και καταυλισμό που στήθηκε στη χώρα μας, η οποία εξελίχθηκε στο κέντρο κράτησης της ΕΕ, δεν επικρατούν αδιανόητες συνθήκες διαβίωσης, ώστε, το λιγότερο, να αποθαρρύνουν τελικά τη διαμονή προσφύγων; Ότι οι δαιδαλώδεις και με ρυθμούς χελώνας μηχανισμοί για τη χορήγηση ασύλου έχουν τελικό στόχο τη μη χορήγησή του και τις μαζικές απελάσεις. Το ευρωπαϊκό φρούριο δαπανά τεράστια κονδύλια για τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του, από τη Frontex μέχρι την Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή Συνοριοφυλακή, για να κρατά ασφυκτικά κλειστές τις πύλες του. Ταυτόχρονα, η απάνθρωπη συμφωνία με την Τουρκία, που έχει θέσει συνδιαχειριστή του Προσφυγικού το καθεστώς Ερντογάν, εξασφαλίζει στην ΕΕ νέα πλαίσια «νομιμότητας» στις επαναπροωθήσεις, για να προφυλαχτεί από τους χιλιάδες απόκληρους. Θύματα της αχαλίνωτης ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας που σφυροκοπά ακατάπαυστα τις πατρίδες τους, με τις ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες να πρωτοστατούν, ξεριζώνονται από τον τόπο τους, ρισκάρουν τις πιο επικίνδυνες διαδρομές, πέφτουν στα νύχια αποκτηνωμένων διακινητών για να θαφτούν στα χιόνια εφιαλτικών καταυλισμών.

Και πάλι η «δομή» της Μόριας, στη Λέσβο, που εδώ και μήνες υποτίθεται απασχολεί όχι μόνο την ελληνική κυβέρνηση -αλλά και τους διεθνείς οργανισμούς-με αλλεπάλληλες εκθέσεις και συστάσεις για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί, ξεπροβάλλει ως χώρος εξευτελισμού της ζωής και της αξιοπρέπειας, με τις σκηνές θαμμένες στο χιόνι, ένα σύγχρονο σύμβολο του ευρωπαϊκού «ανθρωπισμού», που συνοψίζει τελικά τι σημαίνει πρόσφυγας για τους ιμπεριαλιστές και τα τσιράκια τους.    Τραγική κατάσταση επικρατεί και στους υπόλοιπους καταυλισμούς ανά την επικράτεια ή στα λογής hotspots, όσο και αν η κυβέρνηση συγκαλύπτει τη γύμνια της και επιμένει ότι κινήθηκε ο κρατικός μηχανισμός αποτελεσματικά. Από τη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο μέχρι τη Μαλακάσα και το Ελληνικό, χιλιάδες άνθρωποι αποκλεισμένοι, στοιβαγμένοι σε σκηνές και κοντέινερς, παγώνουν.

Κατόπιν εορτής, επιστρατεύονται λύσεις στο πόδι, όπως  η αποστολή του πολεμικού «Λέσβος» για να φιλοξενήσει 500 πρόσφυγες.. Και αυτό ονομάζεται ετοιμότητα, όπως το στοίβαγμα, ο εγκλεισμός και η αποστέρηση των πιο βασικών μέσων επιβίωσης «φιλοξενία». Λες και δεν έφταναν οι μόνιμες ελλείψεις στα βασικά αγαθά, οι ανεπάρκειες στην περίθαλψη, η αβεβαιότητα για το μέλλον, οι πολύπλοκες διαδικασίες καταγραφής, οι απειλές για απέλαση.

Εκεί που οι λέξεις χάνουν το νόημά τους ο Βίτσας παραδέχεται ολιγωρία γιατί δεν είχαν υπολογίσει ότι θα ήταν βαρύς χειμώνας, ενώ ο υπουργός Μετανάστευσης, Μουζάλας, που διαβεβαίωνε ευχαριστημένος ότι το στοίχημα κερδήθηκε, «κανένας πρόσφυγας και μετανάστης δεν είναι πλέον στο κρύο, ολοκληρώσαμε επιτυχώς τις διαδικασίες για το ξεχειμώνιασμα», εξαιρώντας, ωστόσο, τα νησιά από τις μέχρι τώρα κυβερνητικές παρεμβάσεις, αναλαμβάνει τις ευθύνες που αντιστοιχούν στην κυβέρνηση. Όχι, οι ευθύνες της κυβέρνησης δεν αφορούν στην εργολαβική και πειθήνια ανάληψη του ρόλου του δεσμοφύλακα και του υμνητή της συμφωνίας με την Τουρκία, ούτε στην τυφλή υποταγή στις εντολές των προστατών της. Περιορίζονται στις διαμάχες με την τοπική αυτοδιοίκηση στα νησιά και στην καθυστέρηση στο άνοιγμα των νέων κλειστών κέντρων κράτησης. Και βέβαια στις κυνικές διαβεβαιώσεις από κυβερνητικά στελέχη ότι θα υπάρχει θέρμανση σε όλες τις σκηνές! Την κατάσταση έσπευσε να εκμεταλλευτεί η αξιωματική αντιπολίτευση, ανακαλύπτοντας ξαφνικά το δράμα των προσφύγων, ενώ πίσω από τη βιτρίνα και τη  σκιαμαχία για τη διαχείριση του Προσφυγικού, βρίσκονται τα ευρωπαϊκά κονδύλια και η διανομή τους.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες είναι άμεση ανάγκη να αποσυμφορηθούν τα κέντρα ταυτοποίησης στα νησιά και να επιταχυνθεί η μεταφορά αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα. Ωστόσο, προϋπόθεση είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία καταγραφής, όπως προβλέπει η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας.

Η ΕΕ κουνάει το δάχτυλο στους υποτακτικούς να επισπεύσουν τις διαδικασίες ξεδιαλέγματος και να βελτιώσουν τις δομές γιατί η Γερμανία βιάζεται να επανεργοποιήσει τον κανονισμό του Δουβλίνου και την επαναπροώθηση αιτούντων ασύλου προς την Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης