«Το μήνυμα ελήφθη» διατράνωνε πριν λίγες ημέρες ο Α. Σαμαράς, αναφερόμενος στα αρνητικά για τη συγκυβέρνηση, και ειδικά τη ΝΔ, αποτελέσματα των ευρωεκλογών, και δηλώνοντας την πρόθεσή του να προχωρήσει γρήγορα σε ανασχηματισμό. Ο πρωθυπουργός, μαζί με όλους τους εντολοδόχους της τρόικας, θέλησαν με μία σαρωτική αλλαγή προσώπων να δείξουν ότι αναγνωρίζουν τα λάθη τής πολιτικής τους, ότι αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, και αλλάζουν ρότα. Σε ό,τι αφορά στο υπουργείο Παιδείας, στη θέση τού γαλάζιου Κ. Αρβανιτόπουλου τοποθετήθηκε ο Α. Λοβέρδος, πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.
Δυστυχώς για τη συγκυβέρνηση και για όλους εκείνους που θέλουν να καλλιεργούν κοινοβουλευτικές αυταπάτες, δυστυχώς για τον Σαμαρά που θα ήθελε να ελπίζει ότι με τον ανασχηματισμό και το ανακάτεμα της τράπουλας θα μπορούσε να ρίξει στάχτη στα μάτια τής κοινωνίας, ακόμη και ο πιο καλόπιστος πολίτης αυτής της χώρας αντιλαμβάνεται ότι η πολιτική τής νέας «ανασχηματισμένης» κυβέρνησης είναι ίδια και απαράλλακτη, αν όχι και χειρότερη, με αυτήν που εφαρμοζόταν όλους τους προηγούμενους μήνες.
Κι αν ο μέχρι πρότινος υπουργός Παιδείας είχε δεσμευτεί ότι κανένας διοικητικός υπάλληλος των πανεπιστημίων δεν θα χάσει τη δουλειά του, ο τωρινός διάδοχός του «αναγκάζεται» να συνεργαστεί με τον -επίσης καινούριο- υπουργό Διοικητικής Μετρρύθμισης, Κυρ. Μητσοτάκη, «αναγκάζεται» να αναλογιστεί τις γενικές μνημονιακές δεσμεύσεις τής χώρας, «αναγκάζεται» να απολύσει μερικές εκατοντάδες διοικητικών υπαλλήλων.
Καταφανώς, τόσο η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, όσο και η ίδια η κυβέρνηση, είναι υπόλογες για την αθέτηση της συμφωνίας που μέχρι πριν λίγες εβδομάδες έδιναν, ότι δηλαδή δεν θα απολυθεί κανένας διοικητικός, είναι υπόλογες για έναν πολύμηνο εμπαιγμό σε βάρος εκατοντάδων εργαζομένων των πανεπιστημίων, οι οποίοι τώρα πληροφορούνται ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα, και παρά τις προηγούμενες επίσημες κυβερνητικές δεσμεύσεις, θα χάσουν τη δουλειά τους.
Ενάντια στις σταθερά αντι-εκπαιδευτικές και αντι-κοινωνικές πολιτικές τής συγκυβέρνησης, ενάντια στους μνημονιακούς σχεδιασμούς που απαιτούν 7.000 νέες απολύσεις μέχρι το τέλος του 2014 στον βωμό τής «ανάπτυξης» της χώρας, ενάντια στις μεθοδεύσεις που οδηγούν σε αδυναμία λειτουργίας και κατάρρευση τα δημόσια πανεπιστήμια, οι διοικητικοί υπάλληλοι έδειξαν με την πεπεισμένη τρίμηνη απεργία τους στην αρχή τού ακαδημαϊκού έτους, αλλά και με τις νέες κινητοποιήσεις που σήμερα οργανώνουν και διεξάγουν, ότι ο δρόμος τού μαζικού αγώνα είναι η μοναδική ουσιαστική απάντηση στην επίθεση που δέχονται οι ίδιοι, όπως και το σύνολο σχεδόν της ελληνικής κοινωνίας.
Μεγάλο κομμάτι του φοιτητικού κόσμου βρέθηκε στις αρχές της χρονιάς στο πλευρό των διοικητικών υπαλλήλων, και διεκδίκησε μαζί με αυτούς το δικαίωμα στην εργασία, το δικαίωμα στο δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο. Οι «σωτήριες» εκπαιδευτικές πολιτικές που αυτές τις ημέρες δρομολογούν συγχωνεύσεις σε 77 νηπιαγωγεία και 128 δημοτικά σχολεία, και ενώ καταργούν οριστικά επιπλέον 30 νηπιαγωγεία και 15 δημοτικά(!), είναι οι ίδιες που στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στρώνουν το έδαφος για ένα καινούριο «σχέδιο Αθηνά», για επιπλέον συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολών, με αφορμή αυτή τη φορά το ...ανεπαρκές προσωπικό και την υπολειτουργία των ιδρυμάτων!