Ψηφίστηκε το βράδυ της Πέμπτης 11/2 ο νέος αντιδραστικός νόμος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση από τις ψήφους της κυβέρνησης της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης. Όλο το προηγούμενο διάστημα, απέναντι στους νέους αντιεκπαιδευτικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης ξεδιπλώθηκε ο μαζικός αγώνας του φοιτητικού κινήματος ενάντια σε αυτούς με την κάθοδο χιλιάδων φοιτητών στο δρόμο.
Μπροστά στις κινητοποιήσεις του φοιτητικού κινήματος η κυβέρνηση και το υπουργείο έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους ώστε να τις περιορίσουν όσο περισσότερο μπορούσαν. Καταρχάς το γεγονός ότι η κυβέρνηση έφερε το αντιδραστικό νομοσχέδιο στην καρδιά της εξεταστικής περιόδου δείχνει τις προθέσεις της. Φυσικά το πολύμηνο κλείσιμο των σχολών που είναι ο φυσικός χώρος των φοιτητών πρόσθεσε επιπλέον δυσκολίες στην οργάνωση του αγώνα τους κάτι στο οποίο άλλωστε πόνταρε και η κυβέρνηση. Αυτό επιβεβαιώνουν άλλωστε και οι δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ Κυρανάκη, ο οποίος λίγο πολύ παραδέχτηκε πως το κλείσιμο των σχολών αποτέλεσε ευκαιρία για την κυβέρνηση για να προωθήσει το νέο νομοσχέδιό της. Πολύ περισσότερο, κυβέρνηση και υπουργείο προσπάθησαν να καταστείλουν και να συκοφαντήσουν τον αγώνα του φοιτητικού κινήματος. Στις πρώτες κινητοποιήσεις στην πλατεία Κοραή οι δυνάμεις καταστολής απαγόρευσαν την κάθοδο των φοιτητών στο δρόμο, ώστε να μπορέσουν να διαδηλώσουν, ενώ η κινητοποίηση της Τετάρτης 11/2 στη βουλή χτυπήθηκε άγρια από τα ΜΑΤ με χημικά και ξύλο απέναντι στους διαδηλωτές. Από την άλλη με πρόσχημα την πανδημία στήθηκε μια εκστρατεία κατασυκοφάντησης του αγώνα του φοιτητικού κινήματος, την υλοποίηση της οποίας ανέλαβαν τα κυβερνητικά ΜΜΕ, τα οποία τρομοκρατώντας έκαναν λόγο για διαδηλώσεις που αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού.
Παρά όμως τις δυσκολίες που ορθώθηκαν μπροστά του, το φοιτητικό κίνημα βγήκε στο δρόμο του αγώνα. Στη διάρκεια αυτού του αγώνα οι φοιτητικές συγκεντρώσεις ολοένα και μαζικοποιούνταν, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να σπάσουν στην πράξη της χουντικού τύπου απαγορεύσεις των διαδηλώσεων και των δημόσιων συναθροίσεων. Οι συλλογικές διαδικασίες των φοιτητικών συλλόγων ως ένα βαθμό αναζωογονήθηκαν και σε αρκετές σχολές πραγματοποιήθηκαν γενικές συνελεύσεις που πήραν αποφάσεις αγωνιστικής αντιπαράθεσης απέναντι στο αντιδραστικό νομοσχέδιο. Συνολικά, οι τελευταίες κινητοποιήσεις συσπείρωναν σε όλη την Ελλάδα πολλές χιλιάδες φοιτητών κόντρα μάλιστα στη γραμμή των «συμβολικών κινητοποιήσεων» και του «θα λογαριαστούμε μετά» την πανδημία που εκφράστηκε από το ΜΑΣ και τμήματα των ΕΑΑΚ αντίστοιχα.
Μετά την ψήφιση του νόμου και απομονώνοντας τις πρακτικές εκείνες που υπονομεύουν και διασπούν τον αγώνα του φοιτητικού κινήματος πρέπει να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση. Να παλέψουμε για την διεξαγωγή μαζικών γενικών συνελεύσεων και την διοργάνωση μαζικών κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων. Πρέπει να συνεχίσουμε στο δρόμο του αγώνα προκειμένου να ανατραπούν τα νέα αντιεκπαιδευτικά μέτρα.