Σύσκεψη της Πορείας: Να κάνουμε ένα στέρεο βήμα δυναμώματος της δουλειάς μας

Κατηγορία: 

Το Σάββατοκύριακο 11-12/12 θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη της νεολαίας Πορεία. Η φετινή διαδικασία θα πραγματοποιηθεί δύο χρόνια μετά την τελευταία σύσκεψη της νεολαίας, αφού το προηγούμενο έτος δεν έγινε δυνατό να διεξαχθεί εξαιτίας του παρατεταμένου lockdown και των κυβερνητικών απαγορεύσεων.

Η φετινή σύσκεψη της νεολαίας θα πραγματοποιηθεί σε μία ιδιαίτερη δύσκολη συγκυρία για τον λαό και τον τόπο. Το τέταρτο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με την κυβέρνηση να συνεχίζει την ίδια εγκληματική πολιτική διαχείρισής της. Η κυβέρνηση εδώ και δύο χρόνια, αξιοποιώντας την πανδημία επέβαλλε ένα σαρωτικό κύμα αντιλαϊκών ανατροπών. Μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια η κυβέρνηση, με την ανοιχτή η συγκαλυμμένη στήριξη όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων τσάκισε τη Δημόσια Υγεία οδηγώντας σε εκατόμβες νεκρών από την πανδημία, επιχείρησε και επιχειρεί απανωτά χτυπήματα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, από τους νόμους για την σχολική αυτονομία και την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών μέχρι το νόμο Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη για τα πανεπιστήμια.

Ταυτόχρονα, γύρισε το ρολόι της ιστορίας σχεδόν δύο αιώνες πίσω επιβάλλοντας συνθήκες ενός νέου εργασιακού μεσαίωνα, καταργώντας ουσιαστικά το 8ωρο και τις συλλογικές συμβάσεις, βάζοντας τα συνδικάτα στο γύψο, ποινικοποιώντας τη συνδικαλιστική δράση, μετατρέποντας τα θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα στη διαδήλωση και την απεργία σε ιδιώνυμο αδίκημα. Την ίδια στιγμή, το σαρωτικό κύμα της ακρίβειας εξανεμίζει τους πενιχρούς μισθούς και τις συντάξεις και φέρνει ένα νέο κύμα βίαιης φτωχοποίησης. Από την άλλη, η κυβέρνηση προχώρησε σε νέες συμφωνίες υποτέλειας με τους Αμερικάνους και τους Γάλλους ιμπεριαλιστές, εμπλέκοντας ακόμα περισσότερο τη χώρα στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών και τα κατακτητικά τους σχέδια.

Απέναντι στον αντιλαϊκό οδοστρωτήρα της κυβέρνησης προβλήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα δύο κατευθύνσεις. Η μια που πρόβαλε την ανάγκη των μαζικών αγώνων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και η άλλη που στο όνομα της προστασία από την πανδημία ευθυγραμμίστηκε, προσαρμόστηκε και τελικά υποτάχθηκε σε όλες τις κυβερνητικές πιέσεις και επιλογές. Την πρώτη κατεύθυνση είναι αυτή που πρόβαλλε και στήριξε ενεργητικά η Πορεία κόντρα στην πολιτική των «συμβολικών κινητοποιήσεων» και του «μετά θα λογαριαστούμε» που πρόβαλλαν μια σειρά δυνάμεων που αναφέρονται στην αριστερά, από το ΚΚΕ μέχρι οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσει να παλεύει η Πορεία και το επόμενο διάστημα.

Αν από τη μία η φετινή σύσκεψη της νεολαίας θέλει να καταπιαστεί με τα βασικά πολιτικά ζητήματα που αναφέρθηκαν, από την άλλη ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτούν τα οργανωτικά ζητήματα που έχουν απασχολήσει την οργάνωση τα τελευταία χρόνια. Η σύσκεψη θέλει να συζητήσει πάνω στο πολύ σημαντικό αυτό κεφάλαιο για την νεολαία. Καταγράφοντας τα θετικά βήματα που έγιναν τα τελευταία χρόνια πρέπει ταυτόχρονα να αναγνωρίσουμε και σημαντικές αδυναμίες που πρέπει να συζητηθούν και να ξεπεραστούν ώστε να μπορέσει η οργάνωση να ανταποκριθεί ακόμα καλύτερα στις δυσκολίες της περιόδου και να διευρύνει την επιρροή της με βασική στόχευση την οργανωτική της ανάπτυξη.
Αναμφίβολα στα θετικά της προηγούμενης περιόδου πρέπει να καταγράψουμε την ιδιαίτερα θετική παρουσία των νέων εργαζόμενων συντρόφων στις απεργιακές κινητοποιήσεις, κόντρα στο κλίμα της εργοδοτικής τρομοκρατίας και του φόβου της απόλυσης. Ταυτόχρονα θετικά βήματα έχουν γίνει τόσο στο μαθητικό όσο και στο φοιτητικό τομέα με νέους συναγωνιστές να έρχονται κοντά την οργάνωση, με τη διεύρυνση της παρουσίας της φοιτητικής πορείας σε διάφορες σχολές με την έκδοση της μαθητικής και φοιτητικής εφημερίδας. Παρά όμως αυτά τα θετικά στοιχεία, η δουλειά στη νεολαία πρέπει να σκύψει με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα πάνω σε αυτά τα προβλήματα με στόχο την ακόμα μεγαλύτερη σύνδεση της οργάνωσης με τον περίγυρό της είτε σε επίπεδο εργαζομένων, είτε σε επίπεδο μαθητών και φοιτητών. Τέλος, θετικά πρέπει να αξιολογήσουμε την αξιοποίηση των βασικών εργαλείων της οργάνωσης, του περιοδικού Πορεία, των τριών πολιτιστικών χώρων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Γιάννενα, καθώς επίσης και του ετήσιου camping της νεολαίας. Πρέπει ταυτόχρονα να συζητήσουμε για το πώς αυτά τα εργαλεία μπορούν να αξιοποιηθούν και να στηριχτούν ακόμα καλύτερα, αφού αποδεδειγμένα ενισχύουν σε σημαντικό βαθμό τη δουλειά της Πορείας. Εντοπίζοντας, δυνατότητες και αδυναμίες στη δουλειά μας θέλουμε να προετοιμαστούμε ώστε να μπορέσει η οργάνωση, εξοπλισμένη με την πολιτική κατεύθυνση που χαράξαμε όλη την προηγούμενη περίοδο, να απλώσει ακόμα περισσότερο την επιρροή της το επόμενο διάστημα.

Στο τέλος της διαδικασίας της πρώτης μέρας, θα ακολουθήσουν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου κεντρικού συμβουλίου που θα επιφορτιστεί με το καθήκον να καθοδηγήσει τη δουλειά της οργάνωσης της νεολαίας την περίοδο που ανοίγεται μπροστά μας.
Τη δεύτερη μέρα, Κυριακή 12/12, θα ακολουθήσει το δεύτερο μέρος της σύσκεψης που θα αφορά τους φοιτητές και τις εξελίξεις στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και του φοιτητικού κινήματος όλο το προηγούμενο διάστημα. Οι σύντροφοι και οι συναγωνιστές της φοιτητικής πορείας θα συζητήσουν πιο διεξοδικά για τα ζητήματα που αφορούν την επίθεση της κυβέρνησης στο δημόσιο πανεπιστήμιο, όσο και το χτύπημα των φοιτητικών συλλόγων και των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των φοιτητών. Ταυτόχρονα, θα ανοιχτούν ζητήματα που αφορούν την βελτίωση της δουλειάς της φοιτητικής πορείας, καθώς και την διεύρυνση της επιρροής της.

Δυο χρόνια μετά την τελευταία σύσκεψη της Πορείας, να ολοκληρώσουμε τη σύσκεψη με επιτυχία, ώστε μέσα από την γόνιμη συζήτηση, τόσο για τα πολιτικά, όσο και για τα οργανωτικά ζητήματα να γίνει ένα στέρεο βήμα μπροστά για την οργάνωση της νεολαίας.

Διαβάστε επίσης