Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου 2023, η καθιερωμένη ετήσια σύσκεψη της Πορείας, της νεολαίας του Μ-Λ ΚΚΕ. Στην πανελλαδική διαδικασία πήραν μέρος δεκάδες σύντροφοι, συναγωνιστές και φίλοι της Πορείας από την Αθήνα και άλλες πόλεις της χώρας. Η φετινή σύσκεψη της νεολαίας καταγράφεται ως ένα σταθερό, θετικό βήμα στην αγωνιστική κατεύθυνση στην οποία θέλει να βαδίζει η Πορεία.
Έπειτα από την ανάδειξη του τριμελούς προεδρείου της σύσκεψης, εκ μέρους του απερχόμενου Κεντρικού Συμβουλίου της Πορείας, ο σ. Δημήτρης Κοντοφάκας προχώρησε στο ουσιαστικό άνοιγμα των εργασιών πραγματοποιώντας την εισηγητική τοποθέτηση στα κεντρικά ζητήματα της νεολαίας και της συγκυρίας. Καταγράφηκε η συμβολή της Πορείας στους μικρούς και μεγαλύτερους αγώνες της χρονιάς που πέρασε, και περιγράφηκε το εγχώριο αλλά και διεθνές πλαίσιο μέσα στο οποίο γίνεται η προσπάθεια να αναπτυχθούν οι αγώνες.
Το 2023 υπήρξε μια δύσκολη χρονιά η οποία σφραγίστηκε από διαδοχικές κάλπες σε επίπεδο βουλευτικών εκλογών την άνοιξη και νωρίς το καλοκαίρι, και αυτοδιοικητικών εκλογών το φθινόπωρο, μια επετειακή χρονιά στην οποία συμπληρώθηκε μισός αιώνας από κορυφαία στιγμή της αντιδικτατορικής πάλης με την εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου ενάντια στον φασισμό και την αμερικανοκρατία, μια ακόμη χρονιά στην οποία ο ηρωικός αγώνας του Παλαιστινιακού λαού για λευτεριά λάμπει κάτω από τα συντρίμμια και ανάμεσα στους χιλιάδες νεκρούς στη Γάζα.
Στο εσωτερικό της χώρας, το 2023 σημαδεύεται από την συνέχιση της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, μιας πολιτικής που απλώνει την κοινωνική δυστυχία και απόγνωση, που αφαιρεί κατακτήσεις και καταργεί δικαιώματα ενός αιώνα, που σαρώνει τα δημόσια αγαθά της υγείας, της παιδείας, του πολιτισμού, που λεηλατεί τα λαϊκά εισοδήματα, που εκτοξεύει την ακρίβεια και γιγαντώνει τη φοροληστεία, που γεννά τραγικά γεγονότα όπως αυτά της Πύλου και των Τεμπών, που μετατρέπει σε καθημερινότητα τους νεκρούς από τα εργατικά ατυχήματα, την καμένη ή πνιγμένη γη.
Στην εισηγητική τοποθέτηση αναλύθηκε επίσης ο ρόλος των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων και ιδιαίτερα αυτών που αναφέρονται στην αριστερά, αλλά και τα καθήκοντα που τίθενται για το κόμμα και τη νεολαία. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στους σημαντικούς αγωνιστικούς σταθμούς της τελευταίας χρονιάς. Επισημάνθηκε η σημασία τους στην ανασύνταξη των αγωνιστικών δυνάμεων του λαού και της νεολαίας και τονίστηκε ότι η διέξοδος σήμερα μπορεί να αναζητηθεί μόνο στην εξωκοινοβουλευτική λαϊκή μαζική πάλη. Σημειώθηκαν πτυχές της αντιπαράθεσης με τις λαθεμένες απόψεις στους κόλπους του κινήματος, στα σωματεία και τους φοιτητικούς συλλόγους. Παρουσιάστηκαν οι βασικές πλευρές της δράσης της Πορείας στη χρονιά που κλείνει, οι δυνατότητες που αναπτύσσονται αλλά και οι αδυναμίες με τις οποίες η οργάνωση νεολαίας καλείται να αναμετρηθεί και να τις ξεπεράσει.
Τη σκυτάλη πήραν οι τοποθετήσεις συντρόφων, και συναγωνιστών, οι οποίοι πρόσφεραν έναν πλούτο ανταποκρίσεων, παραστάσεων και εικόνων από πολλούς χώρους στους οποίους δραστηριοποιείται η Πορεία.
Σε ό,τι αφορά τα διεθνή θέματα, οι τοποθετήσεις περιέγραψαν τους αδιάκοπους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, αλλά και την προσπάθεια της Κίνας να αμφισβητήσει την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ. Προφανώς, το παγκόσμιων και ιστορικών διαστάσεων έγκλημα που συντελείται και τούτη την ώρα στην Παλαιστίνη υπήρξε κεντρικός σταθμός αναφοράς πολλών ομιλητών. Καταγράφηκε επίσης η πλήρης διαστρέβλωση της πραγματικότητας από την «πληροφόρηση» των κυρίαρχων δυτικών διαύλων ενημέρωσης.
Η χώρα μας, εξαρτημένη και υποτελής στις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, γίνεται σε επίπεδο αποφάσεων της αστικής τάξης ένας βουβός παρακολουθητής των αποφάσεων των κηδεμόνων μας, ανάμεσα στις οποίες η συντελούμενη γενοκτονία στην Παλαιστίνη. Όμως ελληνικός λαός, όπως και οι λαοί όλου του κόσμου, βρίσκονται στο πλευρό του αδούλωτου παλαιστινιακού λαού. Η ελληνική αστική τάξη ξεπέφτει ευτελισμένη ακόμη και σε ζητήματα πολιτισμού, όπως συνέβη και με το πρόσφατο «άδειασμα» του Κ. Μητσοτάκη από τον βρετανό ομόλογό του, για το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα, όμως το ουσιαστικό τίμημα της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης και υποτέλειας το πληρώνει όλος ο ελληνικός λαός και η νεολαία.
Οι τοποθετήσεις των συντρόφων και συναγωνιστών σε ό,τι αφορά την εγχώρια πολιτική κατάσταση απλώθηκαν σε ένα ευρύ φάσμα: σημαντικό κομμάτι των ομιλιών αφιερώθηκε στον φοιτητικό και εργασιακό συνδικαλισμό, στα προβλήματα της φοιτητικής και σπουδάζουσας νεολαίας, των νέων εργαζομένων, των νέων γονέων.
-Για τις δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στα πανεπιστήμια αναπαράγοντας επιζήμιες και διαλυτικές λογικές για το φοιτητικό κίνημα. Για τον ρόλο των πρυτανικών αρχών και των αντιεκπαιδευτικών νομοθετημάτων.
-Για τον συνδικαλισμό των μεταπτυχιακών φοιτητών, και για την αναγκαιότητα της σύνδεσης των φοιτητικών αγώνων με τις λαϊκές διεκδικήσεις. Για την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης.
-Για τις εξαντλητικές σεζόν του υπερτουρισμού, από την Ακρόπολη της Αθήνας μέχρι τη Ρόδο, στα εργατικά ατυχήματα και στους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.
-Για τις προσπάθειες συγκρότησης σωματείων σε χώρους που ενεργοποιούνται τα μέλη της Πορείας, και για τους εργασιακούς αγώνες για υπογραφή συλλογικών συμβάσεων, κόντρα στους ψηφισμένους εκτρωματικούς αντεργατικούς νόμους κυρίως των τελευταίων ετών.
Όμως οι κυβερνητικές πολιτικές των τελευταίων ετών έχουν βρει σταθερή βοήθεια και άλλοθι στον υποταγμένο και ρεφορμιστικό συνδικαλισμό. Τα κυρίαρχα ΜΜΕ λειτουργούν ως άλλοι κυβερνητικοί εκπρόσωποι, εξωραΐζοντας τις αντιλαϊκές πολιτικές και τα απανωτά αντικοινωνικά νομοθετήματα. Στη συγκυρία, το μέτωπο της ακρίβειας και των συνεχών ανατιμήσεων, των εκτιναγμένων τιμολογίων, των απλησίαστων ενοικίων, συμπληρώνουν την εικόνα μιας κοινωνίας που δέχεται ταυτόχρονη επίθεση από πολλές πλευρές. Σημαντική πτυχή της αντικοινωνικής πολιτικής, η εγκατάλειψη των δημόσιων αγαθών της Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας, Πολιτισμού. Πολλές τοποθετήσεις σημείωσαν τη μετακύλιση των κρατικών ευθυνών στον πολίτη υπό το πολύμορφο αφήγημα της «ατομικής ευθύνης», ακόμη και σε βάρος των κατατρεγμένων προσφύγων οι οποίοι μπορεί να βρεθούν πνιγμένοι ή καμένοι σε κάποιο σημείο της ελληνικής επικράτειας «με δικό τους λάθος».
Αρκετές ομιλίες εστίασαν στη σημασία των μικρών και μεγαλύτερων αγώνων που εκδηλώθηκαν στην προηγούμενη περίοδο και στάθηκαν ανάσχεση στην κυβερνητική αντιλαϊκή λαίλαπα. Περιγράφηκαν οι δυσκολίες στο μαζικό κίνημα και επισημάνθηκαν οι πολιτιστικοί χώροι, το κάμπινγκ της Πορείας, οι περιοδικές εκδόσεις της μαθητικής και φοιτητικής Πορείας, ως σημαντικά εργαλεία εξωστρέφειας της οργάνωσης νεολαίας. Επίσης τονίστηκε η σημαντική λειτουργία της ΕΡΓΑΣ στον εξοπλισμό των νέων εργαζομένων, και η σημασία περαιτέρω ενεργοποίησης των υφιστάμενων τοπικών-δημοτικών σχημάτων στην κατεύθυνση της οργάνωσης της απόκρουσης της συντονισμένης αντιλαϊκής κυβερνητικής επίθεσης.
Σε άλλες τοποθετήσεις εκφράστηκε η ανάγκη για οργάνωση περισσότερων θεωρητικών συζητήσεων, διελέγχθηκε αυτοκριτικά ο προγραμματισμός δράσεων που κάποτε λαμβάνει στοιχεία ρουτίνας, ασκήθηκε κριτική στο έλλειμμα συνέχειας σε τομείς της δουλειάς μας και, για παράδειγμα, σημειώθηκε η ανάγκη για σταθερή κεντρική προπαγάνδα μέσω των ΜΜΕ που θα δεχτούν να αναπαράξουν τη φωνή της Πορείας ή του Μ-Λ ΚΚΕ.
Η διαδικασία των ομιλιών ολοκληρώθηκε με σύντομο κλείσιμο από την πλευρά του εισηγητή, στο οποίο καταρχήν διαπιστώθηκε η πολιτική ομοφωνία των τοποθετήσεων που πραγματοποιήθηκαν πάνω σε όλα τα κεντρικά ζητήματα, καθώς και η ωριμότητα του επιπέδου προβληματισμού των συντρόφων και φίλων της Πορείας, οι οποίοι αναζητούν με ειλικρινές, διεισδυτικό βλέμμα αλλά και αυτοκριτική, τον καλύτερο τρόπο για να αναπτυχθεί οργανωτικά η νεολαία.
Η σύσκεψη προχώρησε στην εκλογή του νέου Κεντρικού Συμβουλίου, το οποίο θα συντονίζει τις ενέργειες της Πορείας για το επόμενο έτος, καθώς και στην ανάδειξη του νέου γραμματέα της οργάνωσης της νεολαίας.
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10 Δεκέμβρη η μαθητική και φοιτητική συζήτηση στο πλαίσιο της Ετήσιας Πανελλαδικής Σύσκεψης της Πορείας. Η εισηγητική τοποθέτηση στάθηκε στην ολομέτωπη επίθεση που έχει δεχτεί τα τελευταία χρόνια και εξακολουθεί να δέχεται η δημόσια δωρεάν παιδεία, σε όλες τις βαθμίδες. Εκτός από την αναφορά στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα και νόμους, τονίστηκε ιδιαίτερα η στόχευση της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, τόσο σε ό,τι αφορά στην ύψωση ολοένα και περισσότερων ταξικών φραγμών στα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, όσο και στις διαρκείς ιδιωτικοποιήσεις και την υποχρηματοδότηση, με αποκορύφωμα την διακηρυγμένη επιχείρηση αναθεώρησης του άρθρου 16. Επισημάνθηκαν, τέλος, οι αγωνιστικές κατευθύνσεις της Μαθητικής και Φοιτητικής Πορείας, σε αντιπαράθεση με τις αστικές και ρεφορμιστικές δυνάμεις.
Στην πλούσια συζήτηση που ακολούθησε, μέσα από πλήθος τοποθετήσεων, μεταφορές εικόνων και ανταποκρίσεις από σχολεία και σχολές, αναδείχθηκαν τόσο τα προβλήματα στην ανάπτυξη του μαθητικού και φοιτητικού κινήματος, όσο και ιδιαίτερες πλευρές της δράσης και παρέμβασης της Πορείας για την αγωνιστική ανασυγκρότηση του κινήματος της νεολαίας. Στο κλείσιμο της συζήτησης έγινε ειδική αναφορά στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού και της παλαιστινιακής νεολαίας, ενώ το ραντεβού των μαθητών και των φοιτητών ανανεώθηκε για τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις της επόμενης περιόδου, καθώς και για τα γενέθλια και τις υπόλοιπες εκδηλώσεις του Σήματος, της Πυξίδας και της Σφήνας.
Το στοίχημα της επόμενης ημέρας είναι η αξιοποίηση του σταθερού και θετικού βήματος που πραγματοποιήθηκε με τη σύσκεψη της νεολαίας, και η «μεταφορά στην πράξη» των αγωνιστικών κατευθύνσεων που ομόθυμα και αισιόδοξα αναδείχτηκαν.
Το προεδρείο της Σύσκεψης
11/12/2023